,

Οι 5 φύλακες της υγείας μας και πως να τους ενισχύσουμε

Ξυπνάμε το πρωί καλά ή έτσι νομίζουμε. Σταδιακά αρχίζουμε να πέφτουμε και μέχρι το βράδυ τίποτα δεν θυμίζει τον πρωινό, καλό εαυτό μας. Την

Ξυπνάμε το πρωί καλά ή έτσι νομίζουμε. Σταδιακά αρχίζουμε να πέφτουμε και μέχρι το βράδυ τίποτα δεν θυμίζει τον πρωινό, καλό εαυτό μας. Την επόμενη μέρα η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά. Ο λαιμός έχει κλείσει, τα κόκαλα πονάνε και η μύτη τρέχει. Τι μπορεί να μεσολάβησε; Το φαγητό στο πόδι, οι ατελείωτες ώρες στο γραφείο, το καθημερινό άγχος, το κάπνισμα έχουν εξασθενίσει τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα η άμυνά μας να έχει… πέσει πολύ χαμηλά. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να την ενισχύσουμε και να προστατευτούμε από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς; Οι 5 «φύλακες» που θα δούμε παρακάτω, αν αξιοποιηθούν σωστά, θα προστατέψουν τον οργανισμό μας από επίδοξους «εισβολείς».

Φύλακας πρώτος: Το σώμα

Το αμυντικό μας σύστημα περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς για την προστασία του. Το δέρμα, οι πνεύμονες και το συκώτι είναι τα κυριότερα όργανα τα οποία διαθέτουν τέτοιους μηχανισμούς.

Advertisment

1. Το δέρμα

Η πρώτη αμυντική γραμμή του οργανισμού μας είναι το δέρμα, το οποίο μεταξύ άλλων προστατεύει και τα ευαίσθητα εσωτερικά μας όργανα από επίδοξους «εισβολείς». Η προστατευτική του αυτή δράση οφείλεται σε διάφορες χημικές ουσίες που περιέχει, οι οποίες απομακρύνουν τους «εισβολείς» αυτούς και παράλληλα τους διασπούν. Αν κάποιος από τους οργανισμούς αυτούς καταφέρει να διαφύγει από το στρώμα του δέρματος, το ανοσοποιητικό μας σύστημα κινητοποιεί άλλους μηχανισμούς προκειμένου να μας προστατέψουν.

Προστατέψτε το Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να διατηρούμε το δέρμα μας καθαρό και υγιές είναι να κάνουμε ντους πρωί και βράδυ, καθώς και να λούζουμε τα μαλλιά μας τακτικά, γιατί το στρώμα του δέρματος είναι διαπερατό από τους ρύπους της ατμόσφαιρας. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε να περιποιούμαστε τυχόν αμυχές και κοψίματα που μας προκύπτουν, γιατί αποτελούν θύρες εισόδου μικροβίων.

Advertisment

2. Οι πνεύμονες

Ο αέρας που αναπνέουμε φιλτράρεται στους πνεύμονες, που εκτίθενται συνεχώς στους βλαπτικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Η άμυνά τους διακρίνεται σε φυσική (π.χ. εκκρίσεις του βρογχικού βλεννογόνου) και επίκτητη. Η τελευταία ονομάζεται ανοσία και εξασφαλίζεται κυρίως από τα λεμφοκύτταρα Τ και Β, εξειδικεύεται για κάθε λοιμογόνο παράγοντα και διατηρεί μνήμη, δηλαδή αντιμετωπίζει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά κάθε μελλοντική μας επαφή με το ίδιο παθογόνο.

Προστατέψτε τους Τους διατηρούμε υγιείς φροντίζοντας τουλάχιστον να βελτιώσουμε την ατμόσφαιρα στο σπίτι μας. Γι’ αυτό ανοίγουμε τα παράθυρα 1-2 φορές την ημέρα (κατά προτίμηση νωρίς το πρωί και το βράδυ), όταν η κίνηση στους γύρω δρόμους είναι μειωμένη. Επίσης, αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους όπου καπνίζουν, δεν κυκλοφορούμε στο σπίτι με τα παπούτσια που φοράμε έξω και επιλέγουμε προϊόντα από φυσικά, οικολογικά υλικά.

3. Το ήπαρ

Σε αυτό αποθηκεύονται βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ είναι υπεύθυνο και για την άμυνα του οργανισμού. Αποτελεί το κεντρικό «εργαστήριο» του σώματος, που μεταξύ άλλων παρασκευάζει τη χολή, συνθέτει γλυκόζη, πρωτεΐνες, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια και αδρανοποιεί φάρμακα.

Προστατέψτε το Δεν καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά αν δεν έχουν πλυθεί καλά και δεν πίνουμε νερό που δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του. Αποφεύγουμε τα λίπη, γιατί επιβαρύνουν το συκώτι και μπορεί να οδηγήσουν σε εναπόθεση λίπους στα ηπατικά κύτταρα (λιπώδης διήθηση). Λιπώδη ηπατική διήθηση και ηπατική βλάβη προκαλεί και η κατάχρηση αλκοόλ, ενώ υπάρχουν φάρμακα που είναι τοξικά για το συκώτι, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού και να μην παίρνουμε φάρμακα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Όλα αυτά μπορούν να βλάψουν το πολύτιμο αυτό όργανο και κατά συνέπεια να περιορίσουν την αμυντική του ικανότητα.

Η δύναµη µέσα µας

Τα λευκά αιμοσφαίρια, όπως τα πολυμορφοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα, τα μονοκύτταρα και τα ηωσινόφιλα, είναι τα κύτταρα που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στις διάφορες ασθένειες. Όταν χρειαστεί, μπορούν να αλλάξουν σχήμα, να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων και να φτάσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος.

Προσοχή στα αντιβιοτικά

Οι Έλληνες φαίνεται να έχουμε μεγάλη αδυναμία σε αυτήν την κατηγορία φαρμάκων. Με το πρώτο φτέρνισμα τρέχουμε στο φαρμακείο για αντιβίωση. Ωστόσο, τα πολύ χρήσιμα αντιβιοτικά σκοτώνουν συγκεκριμένα είδη μικροοργανισμών (βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα) ή εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξή τους και δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς, που είναι κατά κανόνα η πηγή των περισσότερων κακών που μας ταλαιπωρούν. Επίσης, καλό είναι για κάθε περίπτωση να χρησιμοποιούμε το λιγότερο δυνατό αντιβιοτικό και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας, ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα παρενεργειών και η ανάπτυξη αντοχής, που σημαίνει ότι τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις και όχι για τις ιώσεις, που κρατάνε λίγες μέρες και περνάνε μόλις κάνουν τον κύκλο τους.

Ασπίδα κατά της γρίπης

Φύλακας δεύτερος: Η διατροφή

Η τροφή είναι φάρμακο, γι’ αυτό και ο δεύτερος φύλακας βρίσκεται στα ράφια της κουζίνας και του ψυγείου μας. Οι παρακάτω ουσίες και τροφές πρέπει να βρίσκονται στο «οπλοστάσιό» μας, αν θέλουμε να δώσουμε ώθηση στην άμυνα του οργανισμού μας.

Αντιοξειδωτικά εναντίον ιώσεων

Δεσμεύουν και αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν και οι οποίες καθιστούν τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις.

1. Βιταμίνη Α

Συμβάλλει στην καλή κατάσταση του επιθηλίου, γι’ αυτό θεωρείται ότι μας προφυλάσσει από τις λοιμώξεις. Η έλλειψή της προκαλεί μεταξύ άλλων πτώση της δραστηριότητας αρκετών ανοσοποιητικών μηχανισμών, αλλά και μείωση του αριθμού των λεμφοκυττάρων Τ και Β.

Πηγές: Τα ζωικά προϊόντα. Τα κίτρινα και πορτοκαλιά φρούτα και λαχανικά και τα πράσινα λαχανικά περιέχουν καροτένια, που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α.

2. Βιταμίνη C

Χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την υπεροξείδωση λιπιδίων και ευνοεί την ομαλή παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Φαίνεται να υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνη C και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Πηγές: Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, οι ωμές πιπεριές (κυρίως οι κόκκινες και οι κίτρινες), τα ακτινίδια, το μπρόκολο, ο χυμός της ντομάτας.

3. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη αυτή συμβάλλει στο να διατηρούνται σε καλή κατάσταση οι κυτταρικές μεμβράνες και ταυτόχρονα παρεμποδίζει την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία από βλάβες στον οργανισμό μας. Η έλλειψή της, λοιπόν, δημιουργεί ευπάθεια σε ορισμένες λοιμώξεις.

Πηγές: Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, το κρασί.

4. Σελήνιο

Το ιχνοστοιχείο αυτό αποτελεί βασικό συστατικό της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης (πρωτεΐνη με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατευτική για τις κυτταρικές μεμβράνες δράση), μέσω της οποίας επηρεάζονται δεκάδες λειτουργίες του ανοσοποιητικού, όπως π.χ. η δραστηριότητα των λεγόμενων φονικών λεμφοκυττάρων.

Πηγές: Τα ψάρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, το κρέας, τα αυγά.

Μια δόση «καλά» λιπαρά

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς πρόκειται για ισχυρούς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Μάλιστα, για καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε τα με συστατικά όπως η ινοσιτόλη (δημητριακά ολικής άλεσης) και η χολίνη (κρόκος αυγού).

Πηγές: Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός), ο λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια, η γλιστρίδα, το σουσάμι.

Ναι στον ψευδάργυρο

Η έλλειψή του ελαττώνει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων Τ, αυξάνει την επίπτωση των λοιμώξεων και καθυστερεί την επούλωση. Ο υψηλός ρυθμός πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης των κυττάρων του ανοσοποιητικού απαιτεί τη συνεχή παροχή επαρκών ποσοτήτων ψευδαργύρου.

Πηγές: Τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, οι σαρδέλες, τα σιτηρά, τα όσπρια.

Μην ξεχνάτε το Β

Το φυλλικό οξύ, αλλά και οι βιταμίνες Β12 και Β6, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Μάλιστα, η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διαταραχή της ωρίμασης των λευκοκυττάρων, που είναι απαραίτητα για την εξουδετέρωση των «εισβολέων».

Πηγές: Το άπαχο κρέας, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Στο πιάτο µας

Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν και τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού.

Δυνατές συγκινήσεις Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, ουσία που καταπολεμά τα μικρόβια και τους μύκητες. Για να εξασφαλίσουμε την ευεργετική της δράση, πρέπει να καταναλώνουμε συστηματικά σκόρδο στο φαγητό μας. Από την άλλη, το κρεμμύδι περιέχει κερκετίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.

Τα δώρα της αγελαδίτσας Ο βλεννογόνος του εντέρου αποτελεί βασική γραμμή άμυνας του οργανισμού. Είναι, επομένως, απαραίτητο να διατηρούμε σε ισορροπία τη μικροβιακή χλωρίδα του, τροφοδοτώντας τη με «καλά» μικρόβια, που δεν αφήνουν τα επιβλαβή να αναπτυχθούν. Το γιαούρτι, ιδιαίτερα το παραδοσιακό με πέτσα, και τα προβιοτικά προϊόντα, όπως το κεφίρ, βοηθούν στη διατήρηση του βλεννογόνου σε καλή κατάσταση.

Από τη φάρμα Οι ζωικές πρωτεΐνες (ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας) αποτελούν την «πρώτη ύλη» ώστε ο οργανισμός να συνθέσει τα αντισώματα, που μάχονται τους παθογόνους «εισβολείς». Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, επειδή περιέχει κορεσμένα λιπαρά, συνιστάται η κατανάλωσή του όχι συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα.

Τα «όχι» της διατροφής

Οι υποθερμιδικές δίαιτες Οι δίαιτες με λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα μπορούν να αποδυναμώσουν την άμυνα του οργανισμού, καθώς είναι ανεπαρκείς σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης, όταν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες έχουμε ανάγκη, ο οργανισμός παράγει λιγότερα λευκά αιμοσφαίρια, ενώ μειώνεται η ισχύς των αντισωμάτων.

Παχυσαρκία Η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας μπορεί, επίσης, να μειώσει τις δυνατότητες του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα τα παχύσαρκα άτομα να είναι πιο ευάλωτα σε βακτήρια και ιούς.

Απλά σάκχαρα Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση 80-100 γρ. απλών σακχάρων, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη, ελαττώνει κατά 50% την ικανότητα των λευκοκυττάρων να καταστρέφουν τα βακτήρια.

Αλκοόλ Η οξεία και χρόνια χρήση του καταστέλλει το ανοσοποιητικό. Ταυτόχρονα, στερεί το σώμα από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κορεσμένο λίπος Ενισχύει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού σε μολυσματικούς παράγοντες (π.χ. παθογόνους μικροοργανισμούς), που καθίσταται επιζήμια για τον ίδιο. Τα κορεσμένα λίπη, εκτός του ότι αυξάνουν τη χοληστερίνη, μεταβάλλουν τη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και καθιστούν τα κύτταρα ευάλωτα.

Γελάστε!

Το γέλιο θεωρείται ενισχυτικό της άμυνας του οργανισμού και αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, η προσμονή ενός αστείου γεγονότος αυξάνει την έκκριση ενδορφινών και μειώνει τα επίπεδα ορμονών του στρες.

Φύλακας τρίτος: Η ψυχική ισορροπία

«Don’t worry. Be happy», τραγουδάνε οι αδερφοί Κατσιμίχα και έχουν απόλυτο δίκιο. Η ψυχική μας υγεία συνδέεται με τη σωματική, γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τη χαμένη μας ηρεμία, ώστε να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.

1. Ο χαρακτήρας μας τα φταίει

Αγχωτικοί ή απαισιόδοξοι; Η προσωπικότητά μας ίσως να επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού μας, καθώς τα αρνητικά συναισθήματα φαίνεται να αυξάνουν την ευπάθεια στις λοιμώξεις. Μάλιστα, ερευνητές υποστηρίζουν ότι η άμυνά μας αποδυναμώνεται από τη διαρκή έκκριση ορμονών του στρες, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν παρατηρώντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νευρικών και αγχωμένων ανθρώπων δεν ανταποκρίνεται εξίσου ικανοποιητικά στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, σε σύγκριση με όσους έχουν μια πιο αισιόδοξη στάση ζωής.

2. Ανεβάζοντας την ένταση

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η μουσική επιδρά ευεργετικά στην άμυνα του οργανισμού, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο ότι μας χαλαρώνει. Έτσι, η καρδιά ηρεμεί, η αρτηριακή πίεση ελαττώνεται και ενεργοποιείται η απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο. Ο επιδράσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες και να προκαλούνται αντιδράσεις που συνδέονται με την ευχαρίστηση και τη χαλάρωση.

3. Mind games

Η ενασχόληση με πνευματικές εργασίες, όπως το διάβασμα, τα σταυρόλεξα, τα παιχνίδια στρατηγικής, φαίνεται να επενεργεί θετικά στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό ήταν το συμπέρασμα βιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, που παρατήρησαν ότι η ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες σχετίζεται με μια αύξηση των λεμφοκυττάρων.

4. Stress control

Το έντονο ή χρόνιο στρες μπορεί να μας κάνει ευάλωτους στις ασθένειες. Οι μηχανισμοί που ευθύνονται γι’ αυτό δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί, αλλά σε περιόδους έντονου άγχους ο οργανισμός παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, που αναστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειώνοντας την ικανότητά του να καταπολεμά βακτήρια και ιούς. Αν διαταραχθεί η άμυνά μας από το στρες, το ανοσοποιητικό αντιμετωπίζει τον ίδιο τον οργανισμό σαν ξένο σώμα.

5. Για καφέ και ποτό

Τέρμα οι δικαιολογίες. Ήρθε η ώρα να βγούμε έξω, να γνωρίσουμε κόσμο, να πάμε για ποτό με τους φίλους μας. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί χαρίζουν, μεταξύ άλλων, ευεξία, ενώ πολυετής μελέτη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έδειξε ότι ένας ευρύς κύκλος φίλων αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

6. Ζώντας με τον Γκάρφιλντ

Η καθημερινή ενασχόληση με ένα ζώο μειώνει την πίεση, τη χοληστερίνη, το άγχος, ενώ τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό και λιγότερα προβλήματα αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος. Ας έχουμε υπόψη μας, ωστόσο, ότι οι τρίχες τους είναι αλλεργιογόνα.

Φύλακας τέταρτος: Ο τρόπος ζωής

Όσοι καπνίζουμε, καθόμαστε όλη μέρα, απεχθανόμαστε τη γυμναστική και ζούμε μέσα στο πλαστικό δεν θα πρέπει να παραξενευόμαστε από το ότι αρρωσταίνουμε ευκολότερα από τους φίλους μας που ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Παιχνίδια µε το χώµα

Η υπερβολική χρήση απορρυπαντικών μπορεί να ευθύνεται σε έναν βαθμό για την εκδήλωση άσθματος, εκζεμάτων και αλλεργίας στα παιδιά. Ερευνητές μελέτησαν γυναίκες που χρησιμοποιούσαν πολλά οικιακά προϊόντα καθαρισμού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή σύντομα μετά τη γέννα και βρήκαν ότι αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος των παιδιών τους. Η μη σχολαστική ενασχόληση με την καθαριότητα δεν βλάπτει, αφού βοηθάει στη δημιουργία αντισωμάτων. Δεν είναι, λοιπόν, καταστροφή τα παιδιά να παίζουν στο χώμα.

Εν, δυο, κάτω

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να ενισχύσουμε την άμυνά μας είναι η άσκηση και ιδιαίτερα η αεροβική (π.χ. περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία, χορός). Όταν, μάλιστα, γυμναζόμαστε στη φύση, τα οφέλη αυξάνονται. Οι ειδικοί συνιστούν τη βόλτα σε χώρους με πράσινο ως θεραπεία για διάφορες παθήσεις και κυρίως γι’ αυτές που σχετίζονται με το στρες. Όσοι δεν μπορούμε να διαθέσουμε μισή ή μία ώρα κάθε φορά, μπορούμε να μοιράσουμε το χρόνο, π.χ. σε τέταρτα της ώρας.

Πείτε καληνύχτα

Ο επαρκής ύπνος θεωρείται παράγοντας μακροζωίας, καθώς σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard όσοι κοιμούνται πάνω από 6 ώρες την ημέρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Οι λίγες ώρες ύπνου φαίνεται να αποδυναμώνουν τον οργανισμό, καθώς έχουν αντίστοιχες επιπτώσεις με αυτές του στρες. Στην ουσία παράγεται περισσότερη κορτιζόλη, που οδηγεί σε αύξηση της πιθανότητας καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι ώρες ύπνου που χρειαζόμαστε είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, όμως ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών αυξάνεται όταν κοιμόμαστε λιγότερες από 6-7 ώρες.

Πάµε για τσιγάρο;

Μπορεί το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους να έχει απαγορευτεί και οι τιμές των τσιγάρων να έχουν ανέβει στα ύψη, αλλά οι Έλληνες εξακολουθούν να καπνίζουν με πάθος. Πέρα από τον κίνδυνο καρκίνου και εμφράγματος, το κάπνισμα επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία και ελαττώνει την οξυγόνωση του αίματος, μειώνοντας έτσι την ενεργητικότητά μας. Μάλιστα, αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού στο αναπνευστικό σύστημα, γι’ αυτό και οι καπνιστές παθαίνουν πιο συχνά αναπνευστικές λοιμώξεις.

Toxic free!

Η ζωή μας κατακλύζεται από πλαστικά και χημικά (π.χ. τα PCBs) που δεν υπήρχαν παλαιότερα. Αυτός ίσως να είναι ένας από τους λόγους που έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εμφάνισης ασθενειών (π.χ. καρκίνων) που σχετίζονται με την έκθεση σε τοξικές ουσίες. Καλό είναι, επομένως, να εισάγουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να περιορίζουμε την έκθεσή μας στις ουσίες αυτές.

Φύλακας πέμπτος: Η φύση

Υπάρχουν φυτά που συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος διεγείροντας την παραγωγή των λεμφοκυττάρων ή χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή τους δράση. Μια μικρή αλλαγή, λοιπόν, στην καθημερινότητά μας μπορεί να μας βοηθήσει.

1. Τα βότανα

Πράσινο τσάι Οι τονωτικές του ιδιότητες οφείλονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition», η κατανάλωση πάνω από 2 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την πνευματική οξύτητα και να μειώσει την εγκεφαλική εκφύλιση.

Τζίνσενγκ Δραστικά συστατικά του είναι τα ginsenosides, στα οποία οφείλεται η τονωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ότι συμβάλλει στην ευεξία του οργανισμού και έχει καλά αποτελέσματα ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού.

Σιγοβράστε 2 ποτήρια νερό με 3 γρ. ρίζας για 1 ώρα. Στραγγίστε και πιείτε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα. Μην το πάρετε περισσότερο από 3 μήνες και κάντε διάλειμμα 7-14 ημερών για κάθε 2-3 εβδομάδες χρήσης. Δεν ενδείκνυται για ασθενείς με υπέρταση.

Σπιρουλίνα Το φύκι αυτό κρύβει μέσα του τα βασικά αμινοξέα, περισσότερες από 100 θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά, μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης και η λήψη του θεωρείται ότι θωρακίζει το ανοσοποιητικό.

Ρίξτε τη σκόνη σε χυμούς φρούτων και περιχύστε το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά σας.

Ιπποφαές Η ευεργετική του δράση οφείλεται στα 190 πολύτιμα συστατικά που περιέχει, την ποσότητα στην οποία τα περιέχει και το συνδυασμό τους. Χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9 λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα, είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμινών D και Κ και φλαβονοειδών.

Χρησιμοποιείτε το αποξηραμένο φυτό για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.

2. Από τις μέλισσες με αγάπη

Η πρόπολη αποτελεί ένα θαυματουργό μείγμα ουσιών. Έχει αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Κυκλοφορεί ως εκχύλισμα, το οποίο θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού για την απομάκρυνση των μικροβίων.

Μπορείτε να προσθέσετε 30 σταγόνες βάμματος πρόπολης σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και να το πίνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού.

3. Σιάτσου για ισορροπία

Το σιάτσου είναι μια μέθοδος με πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, γι’ αυτό και ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων την επιλέγουν είτε ως συμπληρωματική θεραπεία είτε ως τρόπο να αυξήσουν το αίσθημα ευεξίας. Στόχος του σιάτσου είναι να τονώσει τους μηχανισμούς αυτοΐασης του οργανισμού ισορροπώντας την κυκλοφορία της ενέργειας του σώματός μας (chi), ώστε να κερδίσουμε ζωτικότητα, αντοχή και ηρεμία. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα για τις επιδράσεις της μεθόδου, που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Leeds και χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σιάτσου, οι συμμετέχοντες, πέρα από αισθήματα χαλάρωσης, παρατήρησαν μείωση διαφόρων συμπτωμάτων, όπως το στρες και ο πόνος, αλλά και βελτίωση της συνολικής κατάστασης της υγείας τους.

4. Με τη δύναμη των ελαίων

Τα αιθέρια έλαια από ευκάλυπτο, λεμόνι, λεβάντα και τεϊόδεντρο είναι έλαια με αντιμυκητιασική, αντιβακτηριακή και αντιιική δράση.

Διαλέγουμε ένα και το παίρνουμε μαζί όταν ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο (π.χ. στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) σε περιόδους έξαρσης ιώσεων. Μπορούμε να στάξουμε μερικές σταγόνες σε ένα χαρτομάντιλο και να το μυρίζουμε. Η ευεργετική τους δράση ξεδιπλώνεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος.

Στο σπίτι μπορούμε να καίμε τα παραπάνω αιθέρια έλαια σε λύχνο με νερό. Συνήθως 5 σταγόνες είναι αρκετές. Ανανεώνουμε ανά διαστήματα τα έλαια και φροντίζουμε να τα μυρίζουμε από απόσταση και όχι μόνο όταν βρισκόμαστε πάνω από τον λύχνο. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι με ψεκαστήρα 100 ml νερό και 30 ml έλαιο ή έλαια από τα παραπάνω και να ψεκάσουμε τον χώρο.

Για το σώμα μας, μπορούμε να προσθέσουμε σε γεμάτη με ζεστό νερό μπανιέρα 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου ή αιθέριων ελαίων διαλυμένα σε ένα κουταλάκι (5 ml) ελαίου βάσης (αμυγδαλέλαιο, σησαμέλαιο). Μετά βγαίνουμε και ταμπονάρουμε το σώμα με πετσέτα, ώστε να μείνει κάποια ποσότητα αιθέριων ελαίων πάνω μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗ, ομότιμο καθηγητή Παθολογίας, τον κ. ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΙΣΤΑ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, διδάκτορα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τον κ. ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΚΑΓΙΑΝΝΗ, φαρμακοποιό, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας, την κ. ΡΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ, αρωματοθεραπεύτρια, και την κ. ANE GRIMSETH, καθηγήτρια σιάτσου.

Αναδημοσίευση από Vita.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση