Κι όμως μπορεί… Όπως έχουμε δει πολλές φορές μέχρι τώρα, η πραγματική αίσθηση της ευτυχίας, πηγάζει από την εσωτερική κατάσταση του ατόμου και όχι από τις εξωτερικές συνθήκες που το περιβάλλουν. Η ίδια η ανθρώπινη εμπειρία αλλά και αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν τις σχέσεις ως βασικό παράγοντα ρύθμισης του επιπέδου της ευτυχίας (αλλά και της δυστυχίας) στη ζωή μας.
Επίσης, σε προηγούμενα άρθρα, έχουμε δει αρκετές μελέτες να υποστηρίζουν ότι η καρδιά επηρεάζεται αρνητικά από τη μοναξιά και ότι οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Ισχύει αυτό όμως για όλους τους ανθρώπους; Φυσικά και όχι. Όπως είπαμε και στην αρχή, το κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στην εσωτερική κατάσταση. Και αυτό ισχύει και για τις ίδιες τις σχέσεις. Δύο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αναπόφευκτο να δημιουργήσουν μια ευτυχισμένη σχέση…. και το αντίστροφο.
Advertisment
Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η ιδιοσυγκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στην αίσθηση της ευτυχίας στους ανθρώπους που δεν βρίσκονται σε μία συντροφική σχέση. Η νέα μελέτη προσθέτει ένα άλλο επίπεδο: οι αδέσμευτοι άνθρωποι μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι ακριβώς όσο πλήρεις όσο και τα ζευγάρια.
Το κλειδί στην προσέγγιση των σχέσεων, είναι αν ένα άτομο προτιμά να αποφεύγει τη σύγκρουση και το δράμα στις σχέσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η εργένικη ζωή εμφανίζεται, κατά μέσο όρο, εξίσου ικανοποιητική όσο και η ζωή στη σχέση. Αντίθετα, οι άνθρωποι που μένουν ανεπηρέαστοι από τις συναισθηματικές διακυμάνσεις της σχέσης, τείνουν να είναι λιγότερο ευτυχείς όταν είναι μόνοι, σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Social Psychological και Personality Science”.
Η οδός για την ευτυχία δεν κρύβεται μόνο στη συντροφική σχέση
Advertisment
Για μερικούς ανθρώπους, διαφαίνεται από την έρευνα, ότι το να μη βρίσκονται σε μία σχέση, τους αποφορτίζει από ένα μεγάλο βάρος άγχους. Στη μελέτη υπογραμμίζεται το γεγονός ότι στις σχέσεις δεν ισχύουν τα ευρήματα για όλους. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια για να φτάσει κανείς στην ευτυχία.
«Ταυτόχρονα, όμως, οι άνθρωποι που προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν τη σύγκρουση στις σχέσεις, ενδέχεται να τείνουν προς τη νευρωτική πλευρά», αναφέρει ο ψυχολόγος Maddux με ειδικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις. «Και κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αλλαγή της αντίληψής τους». «Έτσι οι άνθρωποι που μισούν τις διαφωνίες, δεν θα πρέπει να προεξοφλούν μια ελπιδοφόρα ρομαντική σχέση», σύμφωνα με τον Maddux. «Μπορείτε να αλλάξετε, δεν είστε κολλημένοι».
Οι τρέχουσες διαπιστώσεις βασίζονται σε περισσότερους από 4.000 Νεοζηλανδούς ενήλικες που ρωτήθηκαν δυο φορές, με διαφορά ενός χρόνου. Το 1/5 εκ αυτών δεν βρίσκονταν σε συντροφική σχέση και στα δύο χρονικά σημεία μέτρησης και οι υπόλοιποι ήταν παντρεμένοι, ζούσαν με κάποιον ή είχαν σχέση. Συνολικά, τα αποτελέσματα αντικατόπτριζαν ό, τι οι άλλες μελέτες έχουν δείξει: Οι άνθρωποι σε σχέσεις ήταν πιο ευτυχισμένοι, κατά μέσο όρο, από τους εργένηδες. Αλλά η εικόνα έγινε πιο περίπλοκη, όταν οι ερευνητές ψυχολόγοι έσκαψαν πιο βαθιά.
Οι αδέσμευτοι άνθρωποι που ήθελαν να είναι σε σχέση χωρίς εντάσεις, ήταν εξίσου ευτυχείς χωρίς σχέση όσο και τα άτομα σε σχέση. Από την άλλη πλευρά, οι εργένηδες που εκτιμούσαν ιδιαίτερα την οικειότητα, ακόμη και αν αυτό σήμαινε σύγκρουση, ήταν λιγότερο ευχαριστημένοι. «Το ζήτημα του κατά πόσον οι εργένηδες είναι ευχαριστημένοι γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό», είπε η ομάδα της Girme που έκανε την αρχική μελέτη. «Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναβάλλουν το γάμο ή παίρνουν διαζύγιο, οι αδέσμευτοι ενήλικες αποτελούν ένα αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού στις δυτικές χώρες». Οι μελέτες όμως μπορούν να ζωγραφίσουν μόνο «αδρές γραμμές», επεσήμανε ο Maddux.
«Η ικανοποίηση στη ζωή μας είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα», είπε. «Και όσο περισσότερο το μελετάμε, τόσες περισσότερες αποχρώσεις βλέπουμε. Επίσης, η σχέση ή η έλλειψή της, είναι μόνο ένας παράγοντας προς τη συνολική ικανοποίηση. Η έρευνα δείχνει ότι και τα γονίδια ευθύνονται για πολλά: Δηλαδή, γεννιόμαστε με ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και οι άνθρωποι, για παράδειγμα, που είναι φυσικά ανήσυχοι ή απαισιόδοξοι, δε νιώθουν ότι η ζωή είναι καλή».
«Ωστόσο, τα ‘πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε’ κάνουν μια μεγάλη διαφορά στην ικανοποίηση από τη ζωή. Και οι επιδιωκόμενοι στόχοι, είτε στις σχέσεις, την καριέρα ή τον τρόπο ζωής όλα παίζουν τη σημασία τους». «Η κατάστασή σας ως εργένης ή σε σχέση συμβάλλει μόνο σε ένα μικρό μέρος στη συνολική εικόνα της ζωή σας», δήλωσε ο Maddux.
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι συνήθως επωφελούνται από τις ρομαντικές σχέσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για τους άνδρες», συνεχίζει ο Maddux. «Είμαστε πιο υγιείς και ζούμε περισσότερο αν είμαστε παντρεμένοι».
Συμφώνησε, ωστόσο, ότι δεν αισθάνονται όλοι καλύτερα αν και μόνο βρίσκονται σε μία σχέση και ότι η ευτυχία εξαρτάται περισσότερο από το ρομαντισμό. «Στην πραγματικότητα, τα γονίδια είναι ίσως πιο σημαντικά. Οι άνθρωποι που είναι αρκετά ικανοποιημένοι σε νεαρή ηλικία είναι συνήθως αρκετά ικανοποιημένοι και αργότερα στη ζωή ως ενήλικες».