Τα σημαντικά οφέλη του μήλου στην υγεία μας

Το μήλο είναι θρεπτικό φρούτο, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα, τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ

Το μήλο είναι θρεπτικό φρούτο, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα, τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ θερμιδικά αποδίδει λίγες θερμίδες και αποτελείται από νερό σε ποσοστό 84%.
Αλλά υπάρχει και μια σειρά από λιγότερο γνωστούς λόγους, για να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του μήλου στην υγεία μας, παρουσιάζονται παρακάτω.

Τα μήλα μειώνουν τη χοληστερόλη

Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο, περιέχει περίπου τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών. Μία από αυτές είναι η πηκτίνη, ένας τύπος διαλυτής ίνας που έχει συνδεθεί με τα χαμηλότερα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει γιατί εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης, βοηθώντας το σώμα να την χρησιμοποιήσει, αντί να την αποθηκεύσει.

Advertisment

Τα μήλα δημιουργούν πληρότητα στο στομάχι

Οι πλούσιες φυτικές ίνες που υπάρχουν στα μήλα, ευθύνονται επίσης για το αίσθημα πληρότητας που νιώθουμε όταν τα τρώμε, χωρίς μάλιστα να φορτωνόμαστε με πολλές θερμίδες (περ. 95 σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο). Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει μια σύνθετη ίνα, απ’ ό, τι πιο απλά υλικά όπως η ζάχαρη ή τα επεξεργασμένα δημητριακά. Οτιδήποτε με τουλάχιστον τρία γραμμάρια φυτικών ινών, είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 25 με 40 γραμμάρια την ημέρα.

Τα μήλα μας κρατούν λεπτούς

Ένα στοιχείο της φλούδας του μήλου (η οποία έχει επίσης το μεγαλύτερο μέρος των ινών), ονομάζεται ουρσολικό οξύ και συνδέεται με το χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει το κάψιμο των θερμίδων και αυξάνει τους μυς. Επίσης, σε πιθανή υπογλυκαιμική φάση ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης.

Πηγή

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση