, ,

Ζήσε Απλά! Ζήσε Αυθεντικά! Ζήσε με Πάθος!

“Έχεις ποτέ προσέξει τι συμβαίνει μέσα σου,όταν δίνεις κάτι σε έναν ζητιάνο; Είναι από καλοσύνη ή από εγωισμό; Η καλοσύνη δίνει γιατί αισθάνεται τη

“Έχεις ποτέ προσέξει τι συμβαίνει μέσα σου,όταν δίνεις κάτι σε έναν ζητιάνο; Είναι από καλοσύνη ή από εγωισμό; Η καλοσύνη δίνει γιατί αισθάνεται τη δυστυχία του άλλου, και όχι μόνο την αισθάνεται, αλλά αισθάνεται επίσης την ευθύνη ότι, αν ένας άνθρωπος είναι δυστυχισμένος, είσαι κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνος. Το Όλο είναι υπεύθυνο για τα μέρη:” Συμμετέχω σε μια κοινωνία, μια δομή, που δημιουργεί ζητιάνους, δημιουργεί εκμετάλλευση. Είμαι μέρος της κι αυτός ο ζητιάνος είναι το θύμα της.” Κι αν δώσεις σε αυτόν τον ζητιάνο, δεν θα θέλεις να αισθάνεται ευγνωμοσύνη. Το αντίθετο μάλιστα! Θα του είσαι εσύ ευγνώμων, αν το κάνεις από καλοσύνη. Αν όμως αισθάνεσαι ότι έκανες κάτι σπουδαίο, επειδή έδωσες δύο δεκάρες σ’ ένα ζητιάνο, τότε βλάπτεις το πνεύμα σου, γιατί δεν ξέρεις τι κάνεις. Δώσε μέσα από την αγάπη και τη καλοσύνη σου. Τότε δεν δίνεις σε ένα ζητιάνο, δεν πρόκειται για ελεημοσύνη. Τότε απλώς μοιράζεσαι με ένα φίλο. Όταν ο ζητιάνος γίνεται φίλος, πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό: Δεν στέκεσαι πιο ψηλά από το ζητιάνο, δεν ικανοποιείς το εγώ σου.”

OSHO

Advertisment

“Είχα όνειρο ν΄αλλάξω τον κόσμο. Κάπως έτσι άρχισα τις επαναστάσεις & τις ανατροπές & το μόνο που κατάφερα ήταν να σπάω συνεχώς τα μούτρα μου. Χαλάλι όμως. Είδα, έμαθα κι ένιωσα τόσα πολλά! Όταν κατάλαβα πως δεν μπορούσα ν’ αλλάξω τον κόσμο, είπα: Εντάξει θ’ αλλάξω τον εαυτό μου. Πολύ το διασκέδασα που την πάτησα κι εκεί! Τελικά σκέφτομαι, προς το παρόν δηλαδή γιατί πάντα το ψάχνω, πως επανάσταση είναι να ’χεις τα μάτια της Ψυχής σου ανοιχτά, ν’ αγαπάς τη Ζωή και να φροντίζεις να μην τη μολύνεις με το πέρασμά σου.”

Αλκυόνη Παπαδάκη

“Kινδυνεύοντας να φανώ γελοίος,επιτρέψτε μου να πω ότι ο αληθινός επαναστάτης οδηγείται από ένα μεγάλο αίσθημα Αγάπης. Είναι αδύνατο να σκεφτώ κάποιον πραγματικό επαναστάτη χωρίς αυτό το ιδανικό.”

Advertisment

Τσε

“Aν δεν αισθάνεσαι άνετα με τον εαυτό σου, τότε δύο είναι οι πιθανότητες: Είτε υποφέρεις αυτή τη δυσφορία, είτε την πετάς στους άλλους. Πώς πετάς στους άλλους την εσωτερική σου σύγκρουση και δυσφορία; Κάνοντάς τους υπεύθυνους, οπότε κάνεις κάθαρση.Όταν βρίσκεσαι σε ένταση, είσαι έτοιμος να πολεμήσεις & οποιαδήποτε πρόφαση αρκεί. Μετά θα μαζέψεις υλικό πάλι & θα πρέπει να τους το πετάξεις. Μαλώνεις με τους άλλους γιατί συνεχώς μαζεύεις άχρηστα πράγματα μέσα σου & πρέπει να τα βγάλεις έξω.”

OSHO

“Η επιστήμη έχει πετύχει τόσο πολύ.Έχει κάνει θαύματα! Άχρηστα θαύματα βέβαια, γιατί δεν πρόσθεσαν το παραμικρό στην ανθρώπινη ευτυχία, ούτε έφτιαξαν καλύτερους ανθρώπους. Η επιστήμη αναπτύσσεται μέσα από την αμφιβολία. Είναι βαθύς σκεπτικισμός. Aυτό κάνουν οι αναλυτές συνέχεια.Αν τους πεις ότι αυτό το λουλούδι είναι όμορφο,θα το πάρουν, θα το πάνε στο χημείο, θα το ανοίξουν για να βρουν πού είναι η ομορφιά. Θα βρουν τα χημικά συστατικά του,θα το κομματιάσουν, θα το αναλύσουν, θα το μοιράσουν σε διάφορα μπουκάλια με ετικέτες,καμία όμως δεν θα γράφει “ομορφιά”. Αυτό είναι το μυαλό ενός αναλυτή. Σκοτώνει την ποίηση αμέσως. Μπορεί να πει όλα είναι μια συρραφή λέξεων, δεν μπορεί να δει ανάμεσα στις λέξεις. Και η ποίηση βρίσκεται Ακριβώς εκεί. Η έκσταση, η ομορφιά και οτιδήποτε έχει σημασία στο σύμπαν, βρίσκονται πάντα Ανάμεσα στις λέξεις. Μερικά πράγματα μπορούν να γίνουν γνωστά μόνο μέσα από την ολότητά τους.Δεν μπορείς να τα αναλύσεις, γιατί είναι μεγαλύτερα από τα μέρη που τα αποτελούν.”

OSHO

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση