,

Ουσία στη φλούδα του μήλου μπορεί να μας προστατεύει από την παχυσαρκία

Μία ουσία που βρίσκεται στη φλούδα του μήλου και ονομάζεται ουρσολικό οξύ μπορεί να αποτελέσει μία ασπίδα προστασίας έναντι της παχυσαρκίας, σύμαφωνα με μία

Μία ουσία που βρίσκεται στη φλούδα του μήλου και ονομάζεται ουρσολικό οξύ μπορεί να αποτελέσει μία ασπίδα προστασίας έναντι της παχυσαρκίας, σύμαφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Πιο συγκεκριμένα, τα ποντίκια που κατανάλωσαν μία δίαιτα πλούσια σε λίπος και συμπεριελάμβανε ουρσολικό οξύ, ανέπτυξαν σημαντικά τη μυική τους μάζα, αλλά και τα κύτταρα του φαιού λιπώδους ιστού, συγκριτικά με τα ποντίκια που ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή το ουρσολικό οξύ.

“Εφόσον οι μύες είναι πολύ αποτελεσματικοί στην κατανάλωση θερμίδων, η αύξηση στην ανάπτυξή τους στα ποντίκια που κατανάλωναν ουρσολικό οξύ είναι αρκετή για να δικαιολογήσει πώς η ουσία αυτή μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση της παχυσαρκίας” σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ερευνητής Dr. Christopher Adams, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας στο πανεπιστήμιο της Iowa. Ωστόσο, η αύξηση του φαιού λιπώδους ιστού –ένα απροσδόκητο εύρημα- μπορεί να συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, εφόσον αυτό το είδος λιπώδους ιστού απαρτίζεται από περισσότερο ενεργά μεταβολικά κύτταρα.

Advertisment

Σε παλαιότερες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε φανεί πως το ουρσολικό οξύ αυξάνει τη μυϊκή μάζα κ τη δύναμη υγιών ποντικιών. Στην παρούσα μελέτη, διερευνήθηκε η επίδραση της ουσίας σε ποντίκια που είχαν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο. Μάλιστα, τα ποντίκια που κατανάλωσαν ουρσολικό οξύ πήραν λιγότερο βάρος και είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προδιαβήτη ή λιπώδη διήθηση του ήπατος, παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής σε σχέση με τα ποντίκια που δεν προσλάμβαναν την ουσία. Διαφορές στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας δεν παρατηρήθηκαν ανάμεσα στις δύο ομάδες ποντικιών.

Η επίδραση της συγκεκριμένης ουσίας δεν έχει μελετηθεί και έτσι παραμένει άγνωστη στον άνθρωπο. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές σημειώνουν πως κάποια στιγμή το ουρσολικό οξύ θα μπορεί να χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της απώλειας της μυϊκής μάζας στους ηλικιωμένους ή ασθενείς με καρκίνο. Μέχρι τότε όμως, χρειάζεται να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια εντατικών ερευνών για να διαφωτίσουν κάθε πτυχή των μέχρι στιγμής διαθέσιμων ευρημάτων.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
www.eatwell.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση