,

Φτιάξτε ισχυρά φυσικά απολυμαντικά για κάθε χρήση

  Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικά του εμπορίου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά από αυτά είναι είτε αναποτελεσματικά, είτε περιέχουν χημικά που αν γνωρίζατε τη

Φτιάξτε ισχυρά φυσικά απολυμαντικά για κάθε χρήση

 

Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικά του εμπορίου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά από αυτά είναι είτε αναποτελεσματικά, είτε περιέχουν χημικά που αν γνωρίζατε τη δράση τους, το πιο πιθανό, είναι ότι δεν θα τα βάζατε ποτέ στο σπίτι σας. Επιπλέον, τα μικρόβια και τα βακτήρια που ζουν στο σπίτι σας αλλά και μέσα στο σώμα σας αναπτύσσουν μηχανισμούς ανοχής με τη συνεχή  επανάληψη καθιστώντας ακόμα και τα ισχυρότερα απολυμαντικά ολοένα πιο αναποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου.

Advertisment

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το πιο κοινό απολυμαντικό, η χλωρίνη, η οποία από μόνη της αποτελεί ισχυρό δηλητήριο, όταν αναμειχθεί με προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν φωσφορικά πραγματοποιούνται αντιδράσεις που οδηγούν στην παραγωγή αερίου χλωρίου και υδροχλωρικού οξέος, ουσίες που προκαλούν ερεθισμούς στο αναπνευστικό σύστημα και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Όταν μάλιστα δράσει με προϊόντα που περιέχουν αμμωνία προκαλεί ναυτία και ερεθισμούς και κάποιες φορές πνευμονία ή πνευμονικό οίδημα. Και με όρους Θεού και Διαβόλου, ο χημικός  Dr Otto Hutzinger  είχε πει «ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο διάβολος μόνο ένα, το χλώριο».

Υπάρχουν φυσικά και αποτελεσματικά απολυμαντικά καθαριστικά;

Όχι μόνο υπάρχουν αλλά πολλές φορές είναι και πολύ πιο αποτελεσματικά από τα χημικά και το μόνο που χρειάζεται από την πλευρά σας είναι να ασχοληθείτε λίγα λεπτά για να φτιάξετε. Πάμε να δούμε κάποιες συνταγές

Απολυμαντικό για έπιπλα και τζάμια με ξύδι και αιθέρια έλαια

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/isxura-fusika-apolumantika-kathe-xrisi/

Advertisment

 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισχυρό απολυμαντικό.

Υλικά:

– 500 ml ξίδι
– 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι (ισχυρό αντιμικροβιακό και βακτηριοστατικό)
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα (αντιμικροβιακό, αρωματικό)
– 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι (αντιμικροβιακό, αρωματικό)

Παρασκευή:

Σε ένα βάζο ή μπουκάλι, κατά προτίμηση σκούρο, προσθέστε το ξύδι και τα αιθέρια έλαια. Μπορείτε να τα ανακατέψετε αλλά ιδανικό είναι να τα αφήσετε για 3  – 4 μέρες ώστε το διάλυμα να ενοποιηθεί φυσικά.

Τι να προσέξετε:

Το αιθέριο έλαιο θυμαριού μπορεί να είναι ερεθιστικό για την επιδερμίδα σας. Φορέστε γάντια όταν χρησιμοποιείτε το καθαριστικό

Απολυμαντικό χώρου και χεριών

 

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν απολυμαντικά σπρέι όταν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος προκειμένου να σκοτώσουν τα μικρόβια που υπάρχουν στον αέρα. Μπορείτε όμως να κάνετε την ίδια δουλειά και το ίδιο αποτελεσματικά χωρίς χημικές ουσίες χρησιμοποιώντας βότανα!

Υλικά

Ένα μικρό μπουκαλάκι με ψεκαστήρα

250 ml νερό

20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο

20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Παρασκευή και χρήση

Ψεκάστε με αυτό τον χώρο που θέλετε αντικαθιστώντας τα χημικά απολυμαντικά σπρέι και θα ξεφορτωθείτε όλα τα μικρόβια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Στα νοσοκομεία της Γαλλίας βρέθηκε ότι το μείγμα αυτό είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα απολυμαντικά του νοσοκομείου, αλλά στην πραγματικότητα διαρκεί περισσότερο διότι τα έλαια παραμένουν πάνω στις επιφάνειες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό, τι τα απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα. Το ίδιο ακριβώς μείγμα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στα χέρια σας.

Απολυμαντικό οδοντόβουρτσας

Φτιάξτε ισχυρά φυσικά απολυμαντικά για κάθε χρήση

Πολλές έρευνες προειδοποιούν για τα μικρόβια που συγκεντρώνουν οι οδοντόβουρτσες με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι τα μικρόβια (μεταξύ των οποίων και το e-coli) διασκορπίζονται στον αέρα. Δεδομένου λοιπόν ότι πολλοί αφήνουν τις οδοντόβουρτσες ακάλυπτες πάνω από το νεροχύτη, καλό είναι να βρεθεί κάποιος τρόπος απολύμανσής τους. Ένας απλός φυσικός τρόπος είναι ο παρακάτω:

Υλικά

– 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα.
– 1 κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα, το οποίο είναι κατάλληλο για την εξαφάνιση των μικροβίων.
– 1/2 φλιτζάνι νερό.
– 20 σταγόνες αντιμικροβιακά αιθέρια έλαια. Τα πιο ισχυρά είναι: γαρίφαλο, tea tree, κανέλα, δάφνη και θυμάρι.

Παρασκευή

Πρώτα διαλύστε τη σόδα στο νερό μέχρι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πλέον ορατά σωματίδια σόδας. Στη συνέχεια προσθέστε το αλκοόλ και τα αιθέρια έλαια, ανακινήστε το μπουκάλι πολύ καλά και είναι έτοιμο!

Τρόπος χρήσης

Ψεκάστε το απολυμαντικό στις τρίχες της οδοντόβουρτσας μετά από κάθε χρήση και απλώς αφήστε το πάνω μέχρι να την ξαναχρησιμοποιήσετε. Την επόμενη φορά, πριν βάλετε την οδοντόκρεμα, καλό θα ήταν να ξεπλύνετε πρώτα την οδοντόβουρτσα.

Απολυμαντικό για τα ρούχα και τα πατώματα

 

Το συγκεκριμένο μείγμα εκτός από απολυμαντικό είναι και λευκαντικό.

Υλικά για δόση 2½-3 λίτρα

1½ κούπα Η2Ο2 Υπεροξείδιο του Υδρογόνου 3% (Το κοινό οξυζενέ)
½ κούπα λευκό ξύδι ή στυμμένο λεμόνι
2 λίτρα απιονισμένο νερό
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού ή λεμονόχορτου

Παρασκευή

Αναμείξτε και ανακατέψτε καλά τα υλικά

Τι να προσέξετε:

Το οξυζενέ είναι ισχυρό λευκαντικό. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μείγμα για το πλύσιμο σκουρόχρωμων ρούχων ή σε ξύλινα πατώματα. Τοποθετήστε το μείγμα σε σκουρόχρωμο δοχείο για να διατηρηθεί καλύτερα. Εάν επιλέξετε να βάλετε ξύδι, τότε το μείγμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο. Εάν επιλέξετε λεμόνι, τότε μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα μήνα.

Απολυμαντικό για την τουαλέτα

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/isxura-fusika-apolumantika-kathe-xrisi/

 

Αυτό το απολυμαντικό μπορεί να το χρησιμοποιήσετε για να απολυμάνετε την τουαλέτα σας. Για την λεκάνη ακολουθεί η επόμενη συνταγή.

Υλικά

400 ml νερό

100 γρ Βόρακα

Παρασκευή

Ανακατέψτε καλά και καθαρίστε τις επιφάνειες τις επιφάνειας και τα πλακάκια του μπάνιου. Ο βόρακας είναι ένα πολύ ισχυρό αντιμικροβιακό υλικό το οποίο θα εξαλείψει τα ανεπιθύμητα βακτήρια της τουαλέτας.

Απολυμαντικό για τη λεκάνη της τουαλέτας

 

Το παρακάτω απολυμαντικό είναι ισχυρότερο από αυτά του εμπορίου και θα κάνει τη λεκάνη σας κατάλευκη και… αποστειρωμένη! Δεν θα ξαναχρειαστείτε ποτέ χλωρίνη ή Αqua Forte

Υλικά

Μισή κούπα μαγειρική σόδα

Μισή κούπα βόρακα

Μισή κούπα θαλασσινό αλάτι

15 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι ή λεβάντα ή λεμόνι

1 δοχείο με καπάκι με τρύπες

50ml Υπεροξείδιο του Υδρογόνου (Οξυζενέ)

1 μικρό μπουκαλάκι σπρέι

Παρασκευή

Ανακατέψτε όλα τα υλικά εκτός από το Οξυζενέ και προσθέστε τα στο δοχείο με τις τρύπες. Ρίξτε το μείγμα γύρω – γύρω στη λεκάνη, αφήστε για 15 λεπτά και έπειτα  τρίψτε με μια βούρτσα και τραβήξτε το καζανάκι. Τοποθετήστε το οξυζενέ στο μπουκαλάκι σπρέι και όταν στεγνώσει η τουαλέτα  ψεκάστε τη λεκάνη. Αφήστε 30 λεπτά και τραβήξτε το καζανάκι.

Απολυμαντικό για τραύματα

Το συγκεκριμένο απολυμαντικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μικρά τραύματα.

Υλικά

250ml νερό

1 κσ θαλασσινό αλάτι

1 κσ ξύδι

Παρασκευή

Ζεστάνετε το νερό, προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε καλά. Όταν κρυώσει προσθέστε και το ξύδι και ανακατέψτε και πάλι. Ταμπονάρετε με μια αποστειρωμένη γάζα στο τραύμα. Το συγκεκριμένο διάλυμα έχει αποδειχτεί ως ισχυρό απολυμαντικό από την ειδική ερευνήτρια Dr. Sarah Forgie σε έρευνα του Πανεπιστημίου Alberta

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση