,

Πως να φτιάξετε Τσιτσιμπύρα (βίντεο)

Από την Ομάδα Αυτάρκειας Η τσιτσιμπύρα είναι ένα παραδοσιακό, δροσιστικό, εύγευστο και τονωτικό αναψυκτικό περιέχοντας νερό, ζάχαρη, λεμόνι, φρέσκο τζίντζερ. Το μόνο μέρος που

Από την Ομάδα Αυτάρκειας

Η τσιτσιμπύρα είναι ένα παραδοσιακό, δροσιστικό, εύγευστο και τονωτικό αναψυκτικό περιέχοντας νερό, ζάχαρη, λεμόνι, φρέσκο τζίντζερ.
Το μόνο μέρος που φτιάχνεται η τζιτζιμπίρα στη χώρα μας είναι η Κέρκυρα, κατάλοιπο της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί. Είναι εκρηκτικό μείγμα, γι’ αυτό και δε μεταφέρεται εύκολα.Καταναλώνεται κυρίως την περίοδο από το Πάσχα έως το φθινόπωρο. Συντηρείται στο ψυγείο τουλαχιστον για 3 μήνες η και περισσοτερο.
Το βασικο συστατικο της τζιτζιμπιρας είναι το τζιντζερ.

Advertisment

Tο τζίντζερ προέρχεται από την Aνατολή. Tο ενεργό συστατικό είναι η τζιντζερόλη, ένα συστατικό που όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Το τζιτζερ έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές αντιπυρετικές και αντιμικροβιακες ιδιότητες. Το χρησιμοποιούμε για την καλή χονεψη, για το κρυολόγημα, το στομαχόπονο, τον πονοκέφαλο. Μειώνει την χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα. Κ.τ.λ.

Είναι γενικα πολύ καλο για την υγεια μας και ο καλυτερος τροπος να το καταναλωνουμε καθημερινα είναι με την μορφη μιας δροστιστικης και γευστικης τζιτζιμπιρας.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ

Advertisment

Χυμό από ένα λεμόνι
1,5 κουταλιά της σούπας τζιτζερ τριμμένο
150 γραμμάρια ζάχαρη
Ελάχιστη μαγιά για ψωμί
Χλιαρό νερό

Εδώ είναι και μια επιπλέον συνταγή για Κερκυραϊκή τσιτσιμπύρα:

Θα χρειαστούμε ένα πλαστικό μπουκάλι 2 λίτρων.
Ρίχνουμε μέσα μια κούπα ζάχαρη και ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές τριμμένο τζίντζερ και το χυμό ενός λεμονιού. Κλείνουμε το μπουκάλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Γεμίζουμε με νερό αλλά όχι μέχρι πάνω, αφήνουμε 4 δάχτυλα. Κλείνουμε το μπουκάλι καλά και το βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος για να γίνει η ζύμωση. Η τσιτσιμπύρα παράγει το ανθρακικό της φυσικά!
Η τσιτσιμπύρα είναι έτοιμη όταν δεν μπορείτε να ζουλήξετε το μπουκάλι (έχει ανεβάσει πίεση). Βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο και όταν κρυώσει το ανοίγουμε προσεκτικά, φιλτράρουμε την τσιτσιμπύρα και τη φυλάμε σε άλλο μπουκάλι. Διατηρείται για ένα μήνα στο ψυγείο. Ιδανικό δροσιστικό κοκτέιλ!!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση