, ,

Εκεί που τοποθετείς την εμπιστοσύνη σου, εκεί τοποθετείς και τη δύναμή σου

Θα σου διηγηθώ μια ιστορία φόβου και εμπιστοσύνης. Είχα μόλις τελειώσει ένα εξαιρετικό γεύμα μέσα σε μια πτήση για το Άμστερνταμ. Πήγαινα να κάνω

Εκεί που τοποθετείς την εμπιστοσύνη σου, εκεί τοποθετείς και τη δύναμή σου

Θα σου διηγηθώ μια ιστορία φόβου και εμπιστοσύνης.

Είχα μόλις τελειώσει ένα εξαιρετικό γεύμα μέσα σε μια πτήση για το Άμστερνταμ. Πήγαινα να κάνω ένα μονοήμερο σεμινάριο μαζί με το δρα Γουέιν Ντάιερ, με τίτλο: “Φέρε την αφθονία στη ζωή σου”. Βολεύτηκα στο κάθισμά μου, έκλεισα τα μάτια μου και χαμογέλασα. Ένιωθα χαλαρωμένος και ευτυχισμένος, και ανυπομονούσα πραγματικά να συναντήσω τον Γουέιν κι όλους εκείνους που θα συμμετείχαν στο σεμινάριο. “Όλα καλά”, συλλογίστηκα.

Advertisment

Εντελώς απροειδοποίητα, το στομάχι μου έκανε μια τούμπα, η πίεσή μου έπεσε και το μυαλό μου μπήκε σε ελεύθερη πτώση. Όλες μου οι σκέψεις λαμπάδιασαν από το φόβο. Κοντανασαίνοντας, άρχισα να ψάχνω σαν τρελός μέσα στην τσάντα μου. Έψαξα δυο φορές. Δεν βρήκα τίποτα! Το εγώ μου κοιτούσε καταπρόσωπο το βέβαιο θάνατο. Το αδιανόητο είχε συμβεί: είχα ξεχάσει τις σημειώσεις μου για την ομιλία μου!

Τα επόμενα λίγα λεπτά, παρακολουθούσα τις σκέψεις μου, καθώς συνέχιζα να πετάω μέσα σ΄ένα νοητικό χώρο με αναταράξεις φόβου, αυτοκατηγορίας και ανησυχίας. Δεν προσπάθησα να ελέγξω τον πανικό μου. Απλώς τον άφησα να πετάξει. Επειδή δεν του αντιστάθηκα, πολύ σύντομα του τελείωσαν τα καύσιμα. Κι ύστερα μου ήλθε μια όμορφη σκέψη: “Κι αν είναι προς το συμφέρον όλων να αφήσεις αυτή την ομιλία να είναι αυθόρμητη και χωρίς σχέδιο; “Τώρα ένιωθα φόβο και έξαψη μαζί!

Όταν ανέβηκα στη σκηνή στο Άμστερνταμ, το εγώ μου στεκόταν στα αριστερά μου και ο Θεός στα δεξιά μου. Από τη μια ανησυχούσα ότι δεν είχα τίποτα να δώσω και από την άλλη ήμουν πρόθυμος να πιστέψω ότι αν παρατούσα τον έλεγχο και αφηνόμουν, θα έπαιρνε τα ηνία κάτι μεγαλύτερο από το φόβο μου. Στο κάτω-κάτω, η δημιουργικότητα απεχθάνεται το κενό.

Advertisment

Εκείνη την ημέρα, έκανα μια από τις καλύτερες ομιλίες της ζωής μου. Ο κόσμος με χειροκροτούσε όρθιος. Όλα μου τα βιβλία πουλήθηκαν μέσα σε μισή ώρα. Δέχτηκα τέσσερις προσκλήσεις για μελλοντικές ομιλίες. Η εμπιστοσύνη μου είχε μεταμορφώσει αυτό που φαινόταν σαν καταστροφή σε μια εμπειρία νέας δημιουργικότητας και δυναμικής μάθησης. “Όλα καλά”, θυμήθηκα.

Η εμπιστοσύνη σε πάει πέρα από το φόβο. Αυτό είναι το “θαυμαστό συστατικό” που φέρνει την επιτυχία στις σχέσεις και στη δουλειά. Η εμπιστοσύνη στις σχέσεις μπορεί να εμπνεύσει νέα επίπεδα οικειότητας, επικοινωνίας και αγάπης. Μπορεί να θεραπεύσει τη σύγκρουση, να διευκολύνει τη συγχώρεση και να μετατρέψει τους εχθρούς σε φίλους. Η εμπιστοσύνη στη δουλειά μπορεί να εμπνεύσει σπουδαία οράματα, δημιουργικότητα, κίνητρα και ομαδικότητα. Είναι μια πανίσχυρη δύναμη.

Τι είναι η εμπιστοσύνη; Ας δούμε τα δυο επίπεδα που υπάρχουν. Πρώτον, η εμπιστοσύνη είναι πρόθεση. Είναι εκεί που τοποθετείς την εστίαση, τη δύναμη και την πίστη σου. Με άλλα λόγια, εκεί που τοποθετείς την εμπιστοσύνη σου, εκεί τοποθετείς και τη δύναμή σου. Έτσι, όταν η εμπιστοσύνη είναι εστιασμένη και ακλόνητη, είναι πολύ δυναμική και δημιουργική. Δεύτερον, η εμπιστοσύνη είναι σύνδεση. Σε πηγαίνει πέρα από το εγώ σου, πέρα από το φόβο, σε εντελώς καινούργιες περιοχές δημιουργικότητας, έμπνευσης και συνέργιας. Σε πηγαίνει εκεί που ένα κι ένα κάνουν τρία.

Η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι και φιλοσοφία. Μερικοί από τους πιο ταλαντούχους και δημιουργικούς ανθρώπους που γνωρίζω – καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, θεραπευτές – ζουν με τη δύναμή της. Έχουν εμπιστοσύνη στην πεποίθηση ότι όλα είναι δυνατά. Έχουν εμπιστοσύνη στο Θεό. Έχουν εμπιστοσύνη στην αγάπη. Έχουν εμπιστοσύνη στην ειλικρίνεια. Έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Έχουν εμπιστοσύνη στην καλοσύνη των άλλων. Η εμπιστοσύνη τους είναι η δύναμή τους.

Η εμπιστοσύνη δεν σου λείπει ποτέ. Ένας πελάτης μου, μου είχε πει κάποτε σχετικά με ένα νέο επιχειρηματικό του εγχείρημα: “Έχω 100% εμπιστοσύνη: 40% στο φόβο, 30% στην αυτο – αμφισβήτηση, 20% στη σίγουρη αποτυχία, 9% στο ότι κάτι θα πάει στραβά και 1% σε μπόλικη ελπίδα!” Πάντα έχεις εμπιστοσύνη. Το κλειδί είναι να ξέρεις πού την τοποθετείς.

Όταν φοβάσαι, είναι σίγουρο σημάδι ότι έχεις εμπιστοσύνη στο εγώ σου. Για το εγώ, η εμπιστοσύνη είναι σαν τη σχοινοβασία. Είναι μια πορεία προς το θάνατο. Αυτό συμβαίνει επειδή η εμπιστοσύνη σε πάει πέρα από τις αντιλήψεις του εγώ σου, σε ένα χώρο μεγαλύτερων πιθανοτήτων. Κάνει επίκληση σε ό,τι ανώτερο υπάρχει μέσα σου. Σου δίνει πρόσβαση στο απεριόριστο δυναμικό του έμφυτου εαυτού σου. Με την εμπιστοσύνη, τα πάντα είναι δυνατά.

Κάνε μια ανασκόπηση της ζωής σου για μια στιγμή. Για κάθε σχέση και σχέδιο δουλειάς, ρώτα τον εαυτό σου: “Πού τοποθετώ την εμπιστοσύνη μου;” “Ποια είναι η πρόθεσή μου εδώ;” και “Σε τι είμαι πραγματικά αφοσιωμένος εδώ;”

Να θυμάσαι: Εκεί που τοποθετείς την εμπιστοσύνη σου, εκεί τοποθετείς και τη δύναμή σου. Να είσαι πρόθυμος να πας πέρα από το εγώ σου. Σήμερα, άφησε το Θεό να εμπνεύσει τη δουλειά σου. Σήμερα, άφησε την αγάπη να ευλογήσει τις σχέσεις σου. Σήμερα, έχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι θα συμβούν καλά πράγματα σε σένα και σε όλους.

“Στροφή στην ευτυχία” Dr. Robert Holden εκδόσεις Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μοναξιά: Καθημερινός εφιάλτης και βαρίδι για 1 στους 5 ανθρώπους
Αυτοαμφιβολία: 12 βήματα – οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης - Πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε (βίντεο)
Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση