, , ,

Η “στρατηγική της απλής ακινησίας”: Πώς το να μην κάνετε απολύτως τίποτα, μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας

Διαθέτετε ποτέ μερικά λεπτά για να ηρεμήσετε και να μην κάνετε απολύτως τίποτα, αλλά να μείνετε απλώς ακίνητοι; Αν όχι, τότε αξίζει να κάνετε

Η "στρατηγική της απλής ακινησίας": Πώς το να μην κάνετε απολύτως τίποτα, μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας

Διαθέτετε ποτέ μερικά λεπτά για να ηρεμήσετε και να μην κάνετε απολύτως τίποτα, αλλά να μείνετε απλώς ακίνητοι; Αν όχι, τότε αξίζει να κάνετε μία από τις πιο εύκολες μεθόδους αυθεντικής χαλάρωσης και έναν εξαιρετικό τρόπο να μη βασανίζεστε για μικροπράγματα. Στις μέρες μας τρέχουμε συνεχώς πέρα-δώθε, παρασυρμένοι από το ρεύμα της πολυάσχολης ζωής μας και ξεχνάμε πόσο ωραίο είναι να μένουμε απλώς ακίνητοι.

Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε και πόσες υποχρεώσεις έχετε, μάλλον μπορείτε να διαθέσετε μερικά λεπτά κάθε μέρα για να σταματήσετε ό,τι κάνετε και να παραμείνετε ακίνητοι. Αυτή η άσκηση της απλής ακινησίας θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Σας προσφέρει μια ανάπαυλα από το έντονο πρόγραμμά σας, μια ευκαιρία να ηρεμήσετε, να φορτίσετε ξανά το μυαλό και το σώμα σας. Σας δίνει τη δυνατότητα να καθαρίσετε το νου σας, να σκεφτείτε και, γιατί όχι, να εμπνευστείτε.

Advertisment

Η βιασύνη στη ζωή ενισχύει την αντιδραστικότητα, την ενόχληση και τον εκνευρισμό. Το να μένουμε για λίγο ακίνητοι μας επιτρέπει να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας, να ανασυνταχθούμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Όσο παραμένετε ακίνητοι και το πνεύμα σας ηρεμεί, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ξαφνικά η απάντηση σε ένα πρόβλημά σας. Η διαδικασία έχει καταπραϋντική επίδραση στο νευρικό σύστημα και καλλιεργεί τη σοφία και την εσωτερική σας γαλήνη.

Μη βιαστείτε να απορρίψετε τη συγκεκριμένη στρατηγική επειδή σας φαίνεται απλοϊκή. Κάποιες από τις καλύτερες στρατηγικές που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής είναι πάρα πολύ απλές, όπως να γυμναστείτε και να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε ελαφριά και υγιεινά, να σκέφτεστε θετικά, να αποφεύγετε το αλκοόλ κλπ.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν αφιερώνουμε χρόνο να τις εφαρμόσουμε. Και όσο πιο απλές και γνωστές οι συμβουλές, τόσο λιγότερο μπαίνουμε στον κόπο να αξιοποιήσουμε τη σοφία τους. Το να μείνετε ακίνητοι για λίγο υπάγεται σε αυτή την κατηγορία: είναι σοφό, απλό και έχει πολύ μεγάλη αξία.

Advertisment

Νομίζω ότι το να μένουμε για λίγα λεπτά σε κατάσταση ακινησίας κάνει καλό ακόμα και στην υγεία μας. Εγώ, για παράδειγμα, όταν μένω ακίνητος, χωρίς να κάνω απολύτως τίποτα, αισθάνομαι το σώμα και το μυαλό μου να ηρεμούν. Η αναπνοή μου γίνεται πιο αργή και βαθιά. Νιώθω την ένταση να φεύγει από τον λαιμό και τους ώμους μου. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά αισθάνομαι ήρεμος και αναζωογονημένος.

Όταν τρέχετε βιαστικά όλη μέρα γεμάτοι άγχος και στρες, η τάση σας να βασανίζεστε για μικροπράγματα είναι πολύ μεγαλύτερη. Το να μείνετε για λίγο ακίνητοι δεν είναι καμιά μαγική συνταγή, έχει όμως καλά αποτελέσματα. Διαπίστωσα ότι μου είναι πολύ πιο εύκολο να αποβάλω το στρες όταν προηγουμένως έχω εφαρμόσει τη στρατηγική της ακινησίας.

Όπως προανέφερα, η άσκηση αυτή είναι απλή, εύκολη και δεν χρειάζεται παρά ελάχιστα λεπτά. Επιπλέον δεν σας κοστίζει τίποτα και μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να καθίσετε κάτω και να ηρεμήσετε. Πιστεύω ειλικρινά ότι αν τη δοκιμάσετε μερικές φορές τη μέρα, θα εκπλαγείτε ευχάριστα από το πόσο πιο εύκολο θα είναι να παίρνετε τα πράγματα όπως έρχονται. Και δεν αποκλείεται να δείτε ότι όσα έμοιαζαν πολύ σημαντικά και επείγοντα ήταν τελικά μικροπράγματα.

“Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στο σπίτι και στην οικογένεια” Richard Carlson εκδόσεις Πεδίο – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση