,

8 εκπληκτικά πράγματα που συμβαίνουν μόλις σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Σχεδόν όλοι το κάνουμε: Συγκρίνουμε τις ζωές μας με τις ζωές των άλλων. Είναι ένας μονόδρομος φθόνου, ζήλιας και εμμονής. Αν όμως επαναφέρετε τη

8 εκπληκτικά πράγματα που συμβαίνουν μόλις σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Σχεδόν όλοι το κάνουμε: Συγκρίνουμε τις ζωές μας με τις ζωές των άλλων. Είναι ένας μονόδρομος φθόνου, ζήλιας και εμμονής. Αν όμως επαναφέρετε τη συγκέντρωσή σας πίσω στη δική σας επιτυχία και στην ευτυχία, θα παρατηρήσετε μια στροφή στην ψυχολογία σας.

8 εκπληκτικά πράγματα που θα συμβούν μόλις σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

1. Θα αποκτήσετε αίσθηση προσωπικής αξίας

Όταν συγκρίνετε τη ζωή σας με εκείνη κάποιου άλλου, είναι επειδή δεν είστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας. Δυστυχώς, όμως, αυτό το παιχνίδι έχει ελάχιστους νικητές και οδηγεί σε αδιέξοδο. Επίσης προκαλεί παθολογική ζήλια, θυμό, πικρία, ακόμα και μίσος για τον εαυτό μας ή για άλλο άτομο. Όταν αφήσετε τη σύγκριση στο παρελθόν όμως, επιτρέπετε στον εαυτό σας να εστιάσει σε εσάς και στις δικές σας δυνάμεις, στα ταλέντα και στα επιτεύγματα. Μόνο τότε θα σταματήσετε να παραβλέπετε συνεχώς τα δικά σας χαρακτηριστικά.

Advertisment

2. Θα καθαρίσει ο νους σας

Οι συγκρίσεις κυριεύουν τη σκέψη μας, μας στερούν πολύτιμο χρόνο, ενέργεια και ιδέες. Και δεν έχουν και κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα. Όταν ξοδεύετε χρόνο, ευχόμενοι να είστε κάποιος άλλος, πληγώνετε τον εαυτό σας. Εστιάζετε σε έναν άλλο άνθρωπο, αλλά με ανθυγιεινό τρόπο και σπαταλάτε πολύτιμη ενέργεια. Αν θέλετε πραγματικά να έχετε ό,τι έχει κάποιος άλλος, τότε αλλάξτε το σκεπτικό σας. Μάλλον το άλλο άτομο δούλευε με μεγαλύτερη πειθαρχία και συγκέντρωση. Μήπως είναι ώρα να κάνετε και εσείς το ίδιο;

3. Θα αποδεχτείτε τη διαφορετικότητά σας

Όταν συγκρίνετε τη ζωή σας με κάποιου άλλου, θέτετε άδικες βάσεις από την αρχή. Επειδή δύο άνθρωποι δεν δύναται να είναι ίδιοι και με τις ακριβώς ίδιες εμπειρίες. Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να κάνετε μια δίκαιη σύγκριση. Αποδεχτείτε τη μοναδικότητά σας.

4.Θα αποκτήσετε αυτο-αποδοχή

Όταν δεν σας ενδιαφέρει πια η ζωή των άλλων, τα επιτεύγματα και οι επιτυχίες τους, δίνετε στον εαυτό σας ένα τεράστιο δώρο: την ελευθερία να είναι εσείς. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτό-αποδοχή, η οποία ύστερα τονώνει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση προσωπικής σας αξίας, επειδή σας επιτρέπει να επιτύχετε σε ό,τι είστε καλοί. Και πάνω απ’ όλα, είστε αυθεντικοί.

Advertisment

5. Αποκτάτε εμπιστοσύνη

Όταν σταματάτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, επίσης αυξάνετε την εμπιστοσύνη σας στον εαυτό σας και στο σύμπαν. Αποκτάτε πίστη στις δεξιότητες και στα ταλέντα σας. Θα συνεχίσετε να έχετε μια αισιόδοξη αντίληψη και έτσι θα εστιάσετε σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε: τη ζωή σας δηλαδή.

6. Έχετε περισσότερη ευγνωμοσύνη

Αν αποτινάξετε από πάνω σας τις συγκρίσεις, αρχίζετε να αποκτάτε ευγνωμοσύνη για τη δική σας ζωή. Καταγράψτε τις σκέψεις σας, ώστε να μείνετε σε ένα υγιές μονοπάτι. Αυτή η πρακτική σας επιτρέπει να πάτε πίσω και να διαβάσετε ξανά όλα τα εκπληκτικά πράγματα που συνέβησαν στη ζωή σας και σας κρατά εστιασμένους στο θετικό.

7. Απελευθερώνεστε από τον υλικό κόσμο

Όταν αποδέχεστε και νιώθετε ευγνωμοσύνη για τη δική σας ζωή, αποκτάτε ευχαρίστηση πέρα από τα υλικά αγαθά. Αποδέχεστε το γεγονός ότι είστε ευτυχισμένοι χωρίς το μεγάλο σπίτι, την τελευταία τεχνολογία, το μοδάτο αμάξι.

8. Έχετε μια ολοκληρωμένη ζωής χωρίς τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης

Όταν σκέφτεστε καθαρά, βάζετε όρια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, στο χρόνο που χρησιμοποιείτε και στρέφεστε περισσότερο στον πραγματικό κόσμο. Συνειδητοποιείτε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας στερούν πολύτιμο χρόνο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση