Αφιέρωμα: Χορτοφαγική Ωμοφαγία

Ωμοφαγική Διατροφή ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΩΜΟΦΑΓΙΑ Η Ωμοφαγία είναι η διατροφή του Μέλλοντος! Είναι η επανασύνδεσή μας με τον “ομφάλιο λώρο”της μητέρας Φύσης..Advertisment Είναι ο φυσικός

Ωμοφαγική Διατροφή

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΩΜΟΦΑΓΙΑ

Η Ωμοφαγία είναι η διατροφή του Μέλλοντος!

Είναι η επανασύνδεσή μας με τον “ομφάλιο λώρο”της μητέρας Φύσης..

Advertisment

Είναι ο φυσικός τρόπος θρέψης.

Είναι υγεία, είναι αγάπη, είναι φροντίδα, για τον εαυτό μας

και τον πλανήτη Γη.

Advertisment

Τι είναι “Ωμοφαγία”;

“Ωμοφαγία” είναι να τρώμε την τροφή μας όπως μας την έδωσε η φύση δηλαδή άψητη! Αυτό δεν σημαίνει διατροφική μονοτονία, όχι μόνον γιατί υπάρχει απίστευτη ποικιλία τροφών στη Φύση αλλά διότι χάρη στους προγενέστερους από εμάς ωμοφάγους έχουμε στα χέρια μας μια ολόκληρη τέχνη παρασκευής πολύ χορταστικών και δελεαστικών πιάτων γκουρμέ (που αναπτύσσεται συνεχώς) που στηρίζει την Ωμοφαγία και την κάνει ελκυστική στο ευρύ κοινό.

Αν δεν υπήρχαν τα φρούτα, τα λαχανικά και οι καρποί δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη ούτε ζώα ούτε άνθρωποι!

 

Ποια είναι τα ωμά και “ζωντανά” φαγητά.

Τα ωμά και “ζωντανά” φαγητά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια,τα δημητριακά,τα φύτρα. Μαζί με αυτά ακολουθούν τα μυρωδικά, τα βότανα, η χαρουπόσκονη, το ανεπεξέργαστο μέλι, τα σιρόπια που παίρνουμε από τα δένδρα (του σφενδάμου κ.α.) το ακατέργαστο αλάτι (σε καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά.κ.α.καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά.κ.α.

 

Γιατί λέγονται “ζωντανές” τροφές.

“Ζωντανές” λέγονται διότι έχουν βιοενέργεια και όλα τους τα συστατικά π.χ. τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα. Οι δε σπόροι μπορούν να φυτρώσουν, να παράγουν ζωή π.χ. σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί όταν μουσκέψουν μερικές ώρες βγάζουν φύτρο μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο φυτό με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η θρεπτική τους αξία. Το ίδιο συμβαίνει με τα όσπρια, θα θυμάστε ίσως που στο σχολείο φυτρώναμε φακές.

Ενώ όλα τα παραπάνω, μαγειρεμένα, μόνο να σαπίσουν μπορούν και όχι να μας δώσουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, προσφέροντάς μας ενέργεια και υγεία!

Ποια η διαφορά των ωμών τροφών από τις μαγειρεμένες;

Η τροφή όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες πάνω από 118F βαθμούς χάνει τα ένζυμά της αυτά που έχει προβλέψει η Φύση για να μπορεί η κάθε τροφή να μεταβολίζεται και να επιστρέφει στη γη από όπου και προήλθε. Χάνει το 50% της πρωτεΐνης, τα μέταλλα, τις βιταμίνες και γενικά τα θρεπτικά της συστατικά με αποτέλεσμα να τρώμε ποσότητες για να πάρουμε ότι έχει απομείνει από θρεπτικά συστατικά μετά το μαγείρεμα. Αυτή είναι και η βασική αιτία της παχυσαρκίας.

Αντίθετα δεν υπάρχει ωμοφάγος στον κόσμο που να μην έχει το φυσιολογικό του βάρος.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έλλειψη των ενζύμων στα φαγητά ευθύνονται για το φούσκωμα, το βάρος και την υπνηλία που νοιώθουμε μετά από ένα (υποτιθέμενο) πλήρες γεύμα.

Ο οργανισμός χρειάζεται όλη του την ενέργεια για να μεταβολίσει τροφές που δεν περιέχουν ένζυμα. Ενώ αντίθετα οι ωμοφάγοι δεν έχουν τέτοια συμπτώματα. Μετά από ένα πλήρες γεύμα είναι ελαφρείς και γεμάτοι ενέργεια!

Όλοι οι Ωμοφάγοι ανά τον κόσμο αναφέρουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα, όπως:

– χάσιμο περιττού βάρους,

– απαλλαγή από τη λαιμαργία,

– διαμόρφωση θετικής στάσης ζωής και ανάπτυξη κεφιού ,

– απαλλαγή από καταθλιπτικά συναισθήματα,

– απαλλαγή από πονοκεφάλους,

– απαλλαγή από προβλήματα πριν και κατά την έμμηνο ρύση,

– εξαφάνιση της κυτταρίτιδας,

– πύκνωση του τριχωτού της κεφαλής,

– εξαφάνιση των λευκών τριχών στα μαλλιά,

– απαλλαγή από αλλεργίες,

– απαλλαγή από μυκητιάσεις,

– απαλλαγή από αρθρήτιδες

– απαλλαγή από φοβίες,

– απαλλαγή από εθισμούς (τσιγάρο,αλκοόλ,καφέ, κ.λ.π.)

– απαλλαγή από χρόνια κόπωση,

– απαλλαγή από στομαχικές διαταραχές,

– απαλλαγή από την ακμή και διάφορα δερματικά προβλήματα,

-απαλλαγή από κακοσμία του στόματος και του σώματος,

και πάρα πολλά άλλα ο κατάλογος είναι τόσο μακρύς όσο και οι ωμοφάγοι που ο καθένας αναφέρει το πρόβλημα που είχε και απαλλάχθηκε!

Επίσης είναι πάρα πολλοί εκείνοι που αναφέρουν και πιστοποιούν ότι αυτοθεραπεύθηκαν από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η σοβαρότητατου θέματος δεν μας επιτρέπει να πάρουμε “θέση” ως μη ειδικοί, όμως, οι μαρτυρίες τους αξίζει να εξετασθούν σοβαρά σε κάθε περίπτωση.

 

Το εύλογο ερώτημα που αναδύεται εδώ είναι γιατί όλες αυτές οι περιπτώσεις μένουν στην αφάνεια, γιατί δεν είναι στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου;

 

Γιατί; Ποιός η ποιοί ωφελούνται από την απόκρυψη της αληθείας;

 

Πώς γίνεται ένας τρόπος να οδηγεί σε όλες της περιπτώσεις στην υγεία; Η Ωμοφαγία θεραπεύει;

Όχι, δεν θεραπεύει η Ωμοφαγία.

Η Ωμοφαγία δίνει στον οργανισμό το κατάλληλο έδαφος ώστε να μπορεί να αυτοθεραπευτεί!

Η αυτοθεραπεία είναι λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η σοφία της Φύσης

Λίγα λόγια για την Χορτοφαγική Ωμοφαγία

Η χορτοφαγική ωμοφαγία είναι ένα μεγάλο, πολύ ενδιαφέρον θέμα, με προεκτάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου.

Η χορτοφαγική ωμοφαγία είναι τρόπος ζωής και σκέψης και όχι απλά ένα είδος διατροφής.

Η φιλοσοφία της είναι η επαφή και ο συντονισμός του ανθρώπου με τη φύση που έχει ως αποτέλεσμα την καλή θρέψη του οργανισμού. Για αυτό κύριο μέλημά μας στην ωμοφαγία, είναι να παίρνουμε τα ένζυμα που μας δίνει η φύση, μέσα από την τροφή. Αυτό το πετυχαίνουμε με το να παρασκευάζουμε τα φαγητά μας σε θερμοκρασίες κάτω των 118 βαθμών δηλαδή μέχρι 47 βαθμών κελσίου. Βέβαια βασικό είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε καθόλου ζωικές τροφές πλην του μελιού και όχι απαραίτητα. Οι λόγοι είναι υγείας, ηθικοί αλλά και οικολογικοί.

Εξαρτάται πλέον από τον άνθρωπο που θα επιλέξει την συγκεκριμένη διατροφή με ποιο κίνητρο το κάνει.

Πολύς κόσμος, όταν ακούει χορτοφαγική ωμοφαγία (ακόμη και οι χορτοφάγοι)νομίζουν ότι θα πέσουν σε διατροφική μονοτονία, όμως δεν είναι έτσι διότι, φτιάχνουμε πάρα πολλά γευστικά και θελκτικά πιάτα, από γάλα, τυριά, βούτυρο, γιαούρτι (από ξηρούς καρπούς) μέχρι ψωμάκια, πίτσες, μπέργκερς, κρέπες κ.λ.π

Άλλοι πάλι έχουν αναστολές και μόνο που ακούν τη λέξη ωμοφαγία, διότι νομίζουν ότι θα φτιάξουν ένα ψωμί και αντί να το ψήσουν , θα το φάνε ωμό. Στην ωμοφαγία όμως λόγω του ότι η φιλοσοφία είναι τελείως διαφορετική από τη συμβατική μαγειρική Και τα υλικά που χρησιμοποιούμε για τα φαγητά μας είναι διαφορετικά. Δηλ. Για να φτιάξουμε ένα ψωμί δεν θα χρησιμοποιήσουμε αλεύρι αλλά φυτρωμένο σιτάρι που έτσι και αλλιώς τρώγεται ωμό. Επίσης υπάρχει μια συσκευή που λέγεται αφυγραντής και μας βοηθά να δίνουμε σχήμα στα παρασκευάσματά μας. Δηλ. όταν φτιάξουμε το ψωμί μας ή την κρέπα μας αν την σερβίρουμε έτσι θα δείχνει κάτι ωμό αν όμως την βάλουμε πρώτα στον αφυγραντή θα πάρει την εξωτερική υγρασία με αποτέλεσμα να μας δίνει την εικόνα του μαγειρεμένου. Κάτι απαραίτητο, τουλάχιστον στην αρχή για κάποιον καινούργιο στην ωμοφαγία διότι γίνεται πιο εύκολο να ακολουθήσει και να ξεπεράσει τις συνήθειές του.

Τα αποτελέσματα από τη διατροφή αυτή είναι πράγματι εντυπωσιακά!

Ο άνθρωπος ανακτά άμεσα τις δυνάμεις του, έχει στα ξαφνικά πάρα πολύ ενέργεια,

Το δέρμα του αρχίζει να λάμπει,

Ανεβαίνει ψυχολογικά, ξεπερνάει τυχόν προβλήματα υγείας, ακόμα και ψυχικής. Εδώ μπορώ να σας πω μόνο για μένα ότι τα τελευταία 8 χρόνια δεν έχω πάρει ούτε ένα ντεπόν κάτι που ήταν τουλάχιστον καθημερινότητα προ ωμοφαγίας.

Και σύμφωνα με τα λεγόμενα άλλων ωμοφάγων ανά τον κόσμο έχουν θεραπευτεί από πάρα πολλές ασθένειες.

Στην Ελλάδα (ανέλπιστα) υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την χορτοφαγική ωμοφαγία.

Αυτό δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει αρχίζει και αφυπνίζεται σε θέματα που τον αφορούν άμεσα.

Διότι κακά τα ψέματα, κάτω από το βάρος μιας δύσκολης γεμάτης αντιξοότητες καθημερινότητας, ο περισσότερος κόσμος έχει μεταθέσει την ευθύνη του εαυτού του σε τρίτους. Με αυτό θέλω να πω ότι θεωρούμε υπεύθυνους , κακώς βεβαίως, ακόμα και τους γιατρούς για την υγεία μας, τα φαστ φουντάδικα και τις ταβέρνες για τη θρέψη μας, τους δασκάλους για την μόρφωση και καλλιέργεια των παιδιών μας κ.λ.π δηλαδή έχουμε αποποιηθεί όλες τις ευθύνες. Για αυτό δεν είναι τυχαία και τα δεινά που περνά ο περισσότερος κόσμος.

Και για να κλείσω αυτά που ήθελα να σας πω, η ωμοφαγία βοηθάει πάρα πολύ στο να πάρουμε την ευθύνη του εαυτού μας και να αποφασίσουμε εμείς τι θέλουμε για αυτόν.

Και βέβαια θέλουμε το καλύτερο!

Χορτοφαγία ασφαλής τρόπος διατροφής;

Χορτοφαγία, παιδιά και εγκυμοσύνη

Ακόμη και σήμερα η χορτοφαγία συνδέεται με τη μιζέρια και την ασιτία. Αυτό συμβαίνει κυρίως στη χώρα μας και η αντίληψη αυτή ίσως να σχετίζεται περισσότερο με τα πρόσφατα μεταπολεμικά χρόνια όπου η μη κατανάλωση κρέατος (λόγω φτώχιας) συνδυάστηκε με ασιτία και πολλούς θανάτους. Συνειρμικά λοιπόν γίνεται η συσχέτιση με τη χορτοφαγία.

Αν και αυτό αρχίζει να αλλάζει, εξακολουθεί να παραμένει η εντύπωση ότι μία χορτοφαγική δίαιτα είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά καθώς δεν περιέχει κρέας και συνεπώς ευαίσθητες ομάδες με αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά όπως εγκυμονούσες, θηλάζουσες, παιδιά και έφηβοι δεν πρέπει να ακολουθούν.

Στην επίσημη κοινή θέση του Αμερικανικού και Καναδικού Συλλόγου Διαιτολόγων, δηλώνεται απερίφραστα ότι μία σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα (συμπεριλαμβανομένου και της αυστηρής χορτοφαγίας) «είναι υγιεινή, διατροφικά επαρκής και προσφέρει πλεονεκτήματα υγείας τόσο για την πρόληψη, όσο και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών». Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει σε αυτό το χώρο αναφέρεται ότι μια καλή σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα «μπορεί να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις σε όλα τα στάδια της ζωής, εγκυμοσύνης, θηλασμού, παιδικής και εφηβικής ηλικίας».

Αυτό σημαίνει πως οι ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των πληθυσμών κυρίως σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, Β12, φυλλικό, ψευδάργυρο μπορεί να καλυφθεί, όχι τόσο εύκολα όσο σε έναν άλλο ενήλικα, αλλά με σωστό σχεδιασμό και συνδυασμό τροφών στο διαιτολόγιο του.

Προτού, λοιπόν, απορρίψετε ή ακολουθήστε έναν τέτοιο τρόπο ζωής, εμπιστευτείτε ένα εξειδικευμένο πτυχιούχο διαιτολόγο για να εκπαιδευτείτε κατάλληλα και να εξασφαλίσετε την υγιή έκβαση μιας εγκυμοσύνης ή την υγιή ανάπτυξη του παιδιού σας.

Χορτοφαγική Ωμοφαγία και Αθλητισμός

Ωμοφαγία και αθλητισμός!

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι οι χορτοφάγοι είναι αδύναμα πλάσματα με μειωμένη αντοχή λόγω της έλλειψης κρέατος, πουλερικών και ψαριών από τη διατροφή τους. Οπότε αν πούμε και για βεγγανιστές ωμοφάγους τα πράγματα χειροτερεύουν…αν η κοινή γνώμη αντιτίθεται με την χορτοφαγία τι θα είχε να πει άραγε για την παντελή έλλειψη ζωικών τροφών από μια διατροφή;

Ίσως να έλεγε, ότι είναι μια διατροφή που μόνο να αδυνατίσει τον οργανισμό μπορεί και όχι να τον οδηγήσει σε υγεία.

Αν λέγαμε όμως ότι υπάρχουν αθλητές αλλά και πρωταθλητές που είναι βεγγανιστές αλλά και βεγγανιστές ωμοφάγοι;

Α! εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν πως είναι δυνατόν από τη στιγμή που οι αθλητές χρειάζονται πρωτείνες. Μήπως όμως δεν είμαστε καλά πληροφορημένοι; πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι η πρωτείνη δεν είναι κατά αποκλειστικότητα συστατικό των ζωικών τροφών.

Για να γίνω σαφής. Η ημερήσια ανάγκη για πρωτεΐνη στον άνθρωπο είναι 1γραμ. πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους, δηλαδή ένας άνθρωπος 70 κιλών χρειάζεται 70 γραμ. βιταμίνης ημερησίως.

π.χ. Τα κρεατικά ανά 100γρ. μας δίνουν 20-35γρ.πρωτείνης. Τα τυριά μας δίνουν από 14-25γρ.

1 αυγό μέτριο 6γρ. το γιαούρτι 5,5γρ. το γάλα 3.15γρ.

Τα φυστίκια ανά 100γρ. μας δίνουν 23.68γρ. Ο ηλιόσπορος 22.78 γρ. Τα αμύγδαλα 21,26 γρ.

Το σουσάμι 17,73 γρ. Το αλεύρι σιταριού ολικής αλέσεως 13,70 γρ. Τα ρεβίθια 8,86 γρ. και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά μας δίνουν κάποια γραμμάρια πρωτεΐνης.

Όπως καταλαβαίνετε η πρωτεΐνη δεν είναι πρόβλημα για τους χορτοφάγους.

Το αντίθετο μάλιστα διότι παίρνοντας την πρωτεΐνη από φυτικές πηγές δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με χοληστερόλη (LDL), (τα φυτά δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη) αυτή την ουσία που φράζει σταδιακά τα αγγεία και τις αρτηρίες.

Ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται χοληστερόλη διότι παράγει όση του χρειάζεται.

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι αν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό μας είναι κάτω από 150 τότε είναι σίγουρο ότι δεν κινδυνεύουμε από έμφραγμα, τέτοια επίπεδα έχουν μόνον οι χορτοφάγοι.

Άλλο ένα αμφιλεγόμενο σημείο είναι η πρόσληψη ασβεστίου και σιδήρου.

Το ερώτημα είναι: μπορούμε να πάρουμε από τα φυτά και τους καρπούς σίδηρο;

Η απάντηση είναι ναι αν και δεν εξυπηρετεί πολλών τα συμφέροντα!

Η Βρετανική Ιατρική Ένωση, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Αμερικανική Διαιτητική Ένωση συμφωνούν ότι οι χορτοφάγοι και οι βέγκαν δεν κινδυνεύουν περισσότερο από ότι οι κρεατοφάγοι από αναιμία.

Όπως επίσης οι χορτοφάγοι καλύπτονται πλήρως και με το ασβέστιο που υπάρχει στους καρπούς, τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα αμύγδαλα για παράδειγμα είναι ο βασιλιάς του ασβεστίου δεδομένου ότι σε 100γρ. Αμύγδαλα υπάρχουν 243mg. ασβέστιο ενώ σε ένα ποτήρι γάλα μόνον 117 mg. Στο σουσάμι 119 mg. Ενώ στο κοτόπουλο 26 mg. κ.λ.π

Συνεπώς όχι μόνον πρέπει να αναθεωρήσουμε αλλά και να ερευνήσουμε να δούμε σε πιά σημεία γίναμε θύματα πλουτισμού κάποιον επιτήδειων που εμπορεύονται την υγεία, την ποιότητα ζωής αλλά και την τύχη του πλανήτη!

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε την ανάγκη να..

Ο παγκόσμιος «Νόμος περί Τροφίμων» (Codex Alimentaris) ο οποίος, μέσα σε λίγο χρόνο, θα αρχίσει να ισχύει αλλά και η διεθνής συγκυρία που «υπόσχεται» ριζικές γεωμορφολογικές αλλά και φυσικές μεταστροφές (η Ιαπωνία είναι ένα «τελευταίο» παράδειγμα) υπαγορεύει στον σύγχρονο Άνθρωπο την υποχρέωση υιοθέτησης εναλλακτικών, σίγουρων και εύκολα εφαρμόσιμων «μονοπατιών» διατροφής.

Το απρόσωπο αλλά παντοδύναμο «Σύστημα» που αθέατα ελέγχει τις ζωές μας, σπεύδει να ελέγξει και την τελευταία παράμετρο που μένει ανεξέλεγκτη παραμένοντας κορυφαία για την επιβίωσή μας : την Διατροφή! Σε λίγο, κάθε τι που θα μπαίνει στο πιάτο μας θα πρέπει να περνά μέσα από την έγκριση των μηχανισμών του «Συστήματος» όχι βέβαια για το διαθρεπτικό «καλό» μας αλλά για να μπορεί ο μέγας «Δεσμοφύλακάς» μας να διοχετεύει μέσω των τροφών μας όσες ουσίες κρίνει απαραίτητες για την αδρανοποίηση και τον ευκολότερο έλεγχό μας.

Στην προκειμένη –έκτακτη!- περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουμε στο διατροφικό …μέλλον ακολουθώντας τα διδάγματα του πλέον δοκιμασμένου διαθρεπτικού …παρελθόντος της Ανθρωπότητας, αυτού που διατήρησε ζωντανό το ανθρώπινο γένος ακόμα και στην εποχή των παγετώνων : την φυσική φυτική και χορτοφαγική διατροφή! Τώρα πια που ο άνθρωπος θα αναπολεί με νοσταλγία το απώτατο πρωτόγονο αλλά, πάντως, υγιές (και χωρίς πυρηνικά…) παρελθόν του, τώρα, οι αμέτρητες λύσεις που προσφέρει η χορτοφαγία αναδεικνύονται κορυφαίες επιλογές για όσους θέλουν να επιβιώσουν. Μία από αυτές τις εφαρμόσιμες λύσεις η οποία, μάλιστα, μπορεί να ξεφύγει εύκολα και από τον έλεγχο του «Μεγάλου Αδελφού» είναι η ιδιωτική καλλιέργεια και βρώση των Φύτρων.

Η μαγειρεμένη τροφή είναι κατάλληλη για τον άνθρωπο;

Στη φύση όλα τα ζώα τρέφονται με ωμές (ζωντανές) τροφές όπως έχει προβλεφθεί από τη φύση. Μόνον οι άνθρωποι μαγειρεύουν την τροφή τους και μόνον οι άνθρωποι υποφέρουν από ασθένειες. Οι άνθρωποι που τρώνε ως επί το πλείστον ωμές τροφές έχουν περισσότερη ζωντάνια, καθαρότερη σκέψη, είναι πιο γρήγοροι, ενεργητικοί και δημιουργικοί. Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι είναι υγιείς.

Η διαδικασία του μαγειρέματος καταστρέφει την τροφή αμέσως. Εάν π.χ. βάλετε το χέρι σας για ένα λεπτό σε καυτό νερό θα καταλάβετε πόσο καταστροφική είναι η υψηλή θερμοκρασία. Το φαγητό μας πολλές φορές βράζει πάνω από 1 ώρα. Ότι ζωντανό λοιπόν στην τροφή καταστρέφεται ολοκληρωτικά.

Όπως επιβεβαιώνεται από εκατοντάδες ερευνητές επιστήμονες από την ‘’National Academy of science’’ το μαγείρεμα των τροφών προκαλεί καρκίνο. Στοιχεία και αναφορές στο θέμα υπάρχουν και στο βιβλίο ‘Diet, Nutrition and Cancer’’ ένα βιβλίο του ‘’National Academy of science’’.

 

Πρέπει λοιπόν να τρώμε ζωντανές (ωμές) τροφές ή πεθαμένες (μαγειρεμένες);

Οι άνθρωποι υποφέρουν σε όλο τον κόσμο από διάφορες ασθένειες. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η ποιότητα των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε με την τροφή έχουν αποτέλεσμα την ποιότητα της ζωής μας.

Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ποιότητα φαγητού ευθύνεται για τις αποδόσεις μας και γενικά για την καλή η την κακή μας φυσική κατάσταση.

Οι μαγειρεμένες τροφές όχι μόνον θέλουν περισσότερο χρόνο να μεταβολιστούν αλλά πολλές φορές είναι και δύσπεπτες. Τα μαγειρεμένα μόλις τα τρώμε αρχίζουν και αποσυντίθενται μέσα στο πεπτικό σύστημα, ενώ τα ωμά τρόφιμα έχουν απορροφηθεί σχεδόν ολοκληρωτικά πριν οξειδωθούν και αρχίσουν να αποσυντίθενται από τα βακτηρίδια.

Ένα παράδειγμα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει.

Εάν βράσουμε μια πατάτα και την αφήσουμε σε ένα πιάτο εκτός ψυγείου μαζί με μία ωμή πατάτα θα παρατηρήσουμε ότι η βρασμένη πατάτα σε 2 ημέρες το περισσότερο θα έχει αποσυντεθεί ενώ η ωμή θα κρατήσει για εβδομάδες και ίσως βλαστήσει κιόλας. Από αυτό το παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα του τι συμβαίνει μέσα στο πεπτικό μας σύστημα.

Πριν πούμε γιατί τα ωμά (ζωντανά) τρόφιμα είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας ας δούμε τι συμβαίνει στα φαγητά με το μαγείρεμα. Το πρώτο πράγμα που χάνεται όταν μαγειρεύουμε τα φαγητά είναι το νερό που περιέχουν. Το σώμα μας αποτελείται από 60% έως 70% νερό. Τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά περισσότερο και άλλα λιγότερο περιέχουν πολύ νερό. Με το μαγείρεμα χάνεται το 50% της πρωτείνης, το 50% με 80% από τις βιταμίνες και μέταλλα.

Τα χημικά και τα εντομοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες των λαχανικών διασπώνται με το μαγείρεμα σε επιβλαβέστερες τοξικές συνθέσεις. Το οξυγόνο χάνεται και παράγονται ελεύθερες ρίζες. Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι καταστρέφονται τα ένζυμα των τροφών σε θερμοκρασίες πάνω από 118F βαθμούς. Τα ένζυμα είναι ο καταλύτης σε κάθε χημική αντίδραση στο σώμα μας. Ούτε οι βιταμίνες ούτε οι ορμόνες μπορούν να κάνουν την δουλειά τους χωρίς τα ένζυμα. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ενζύμων στο σώμα μας, τα ένζυμα του μεταβολισμού και τα ένζυμα της πέψης. Παράγουμε πάνω από 100.000 διαφορετικά ένζυμα που το καθένα έχει μια μοναδική λειτουργία.

Το καταπληκτικό είναι ότι κάθε φαγητό περιέχει ακριβώς το συνδυασμό των ενζύμων που χρειάζεται για την πέψη. Η φύση έχει προβλέψει όλες οι τροφές να μπορούν μόνες τους να αποσυντεθούν και να επιστρέψουν στη γη από όπου και προήλθαν.

Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Τα μόνα μειονεκτήματα τα οποία βρήκα στην έρευνά μου για την Χορτοφαγική Ωμοφαγία, είναι σε άρθρο στο www.ethnos.gr όπου εξετάζει και στην ουσία επίσης προωθεί την Χορτοφαγική Ωμοφαγία, πλην όμως αναφέρει:

“Επειδή η ωμοφαγία δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, η διαιτολόγος τονίζει πως δεν θα πρέπει να ακολουθείται από εγκυμονούσες και θηλάζουσες, παιδιά και ηλικιωμένους. Στα μειονεκτήματα της ωμοφαγίας η κ. Καπώλη συμπεριλαμβάνει: 1) Εξασθένιση του μυϊκού συστήματος, λόγω μειωμένης πρόσληψης απαραίτητων αμινοξέων και πρωτεϊνών από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, 2) αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας και τριχόπτωσης εξαιτίας της απουσίας κόκκινου κρέατος και 3) μείωση του μεταβολισμού λόγω της χαμηλής πρόσληψης θερμίδων και βιταμινών του συμπλέγματος Β.”

Ωστόσο, η κα. Φλώρα Παπαδοπούλου, είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτή την τοποθέτηση και λέει ότι έχουν υπάρξει πάρα πολλές μητέρες χορτοφάγες ανά τον κόσμο που έχουν γεννήσει φυσιολογικότατα και υγιέστατα παιδιά. Προσθέτει επίσης οτι υπάρχουν πάρα πολλοί ενήλικες που έχουν αρχίσει από παιδιά την χορτοφαγική ωμοφάγία και είναι υγιέστατοι, όπως και οτι υπάρχουν πολλοί πρωταθλητές τριάθλου και παγκόσμιοι πρωταθλητές Body Building που ακολουθούν την χορτοφαγική ωμοφαγία.

Τέλος, λέει οτι έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος B υπάρχει κυρίως στους κρεατοφάγους λόγω της κακής τους εντερικής χλωρίδας.

Παρακάτω ακολουθεί παρουσίαση σε Βίντεο από την κα. Φλώρα Παπαδοπούλου:


Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση