,

Η έκφραση των συναισθημάτων βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού

Η έκφραση των συναισθημάτων βελτιώνει την λειτουργία του καρδιαγγειακού, ενώ όταν τα κρατάμε μέσα μας οι παλμοί μας «χτυπούν κόκκινο». Η ίδια η πράξη

Η έκφραση των συναισθημάτων βελτιώνει την λειτουργία του καρδιαγγειακού, ενώ όταν τα κρατάμε μέσα μας οι παλμοί μας «χτυπούν κόκκινο».

Η ίδια η πράξη της περιγραφής ενός συναισθήματος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και στον τρόπο που αντιδρά στην κατάσταση που πυροδότησε το συναίσθημα, αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ανοιχτής πρόσβασης επιθεώρηση PloS ONE από τους ερευνητές των Πανεπιστημίων της California και του Carnegie Mellon.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες στο σχετικό πείραμα κλήθηκαν να ολοκληρώσουν ένα δύσκολο τεστ μαθηματικών κατά τη διάρκεια του οποίου οι εξεταστές εσκεμμένα τους έκαναν αρνητικά σχόλια με σκοπό να πυροδοτήσουν αισθήματα θυμού σε ορισμένους ή ντροπής σε άλλους. Στο τέλος της εξέτασης ορισμένοι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο είχε ουδέτερες ερωτήσεις, ενώ άλλοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο όπου υπήρχαν ερωτήσεις σχετικές με την ψυχική τους κατάσταση (π.χ., πόσο θυμωμένοι είστε τώρα;).

Η ενδιαφέρουσα παρατήρηση των ερευνητών είναι ότι οι θυμωμένοι συμμετέχοντες που ερωτήθηκαν για την συναισθηματική τους κατάσταση σημείωσαν μικρότερη αύξηση στους καρδιακούς τους παλμούς σε σύγκριση με εκείνους που δέχθηκαν ουδέτερες ερωτήσεις.

«Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι το πώς ένας μικρός χειρισμός έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην φυσιολογία του οργανισμού. Ουσιαστικά ρωτάμε τους ανθρώπους πώς νιώθουν και διαπιστώνουμε ότι αυτή μας η πράξη έχει σημαντική επίδραση στην καρδιαγγειακή τους λειτουργία» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Karim Kassam.

Advertisment

Πηγή: vita.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πάθει κρίση πανικού και πώς αντιμετωπίζεται
Ψυχική υγεία | Τι κάνει μία οικογένεια ψυχικά υγιή και ισορροπημένη;
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μουσική κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυξανόμενη εξάρτηση στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα: Η σιωπηλή επιδημία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση