,

Φρούτα & Λαχανικά προάγουν την ευτυχία.

Χρόνια τώρα οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών για να είμαστε υγιείς. Τώρα, όμως, επιστήμονες λένε πως αν τρώμε

Χρόνια τώρα οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών για να είμαστε υγιείς. Τώρα, όμως, επιστήμονες λένε πως αν τρώμε επτά ή περισσότερες, θα είμαστε και πολύ πιο ευτυχισμένοι. Όπως ανακάλυψαν, όσοι καταναλώνουν καθημερινά επτά ή οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών αισθάνονται πιο χαρούμενοι και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Η σχετική μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση δημοσκοπήσεων, όπου είχαν συμμετάσχει 80.000 εθελοντές, οι οποίοι είχαν απαντήσει μεταξύ άλλων σε ερωτήματα για τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τα συναισθήματά τους. Οι ερευνητές βαθμολόγησαν κάθε εθελοντή σε μία κλίμακα από το 0 έως το 10, ανάλογα με την ικανοποίησή του από τη ζωή του – και συνέκριναν τη βαθμολογία αυτή με τις διατροφικές συνήθειές του. Έτσι ανακάλυψαν πως όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είχαν βαθμολογία κατά μία μονάδα υψηλότερη από εκείνους που δεν έτρωγαν.

Advertisment

Η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν έλαβαν υπ’ όψιν τη φυσική δραστηριότητα των εθελοντών και συνολικά την διατροφή τους. Και οι δύο παράμετροι έχει δειχθεί σε προγενέστερες μελέτες ότι επηρεάζουν την ψυχική διάθεση.

Αν και δεν είναι επακριβώς γνωστό πως επηρεάζουν φρούτα και λαχανικά την ψυχική ευεξία, εξίσου γνωστό είναι πως περιέχουν αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες οι οποίες πιστεύεται ότι ελαττώνουν το στρες. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα παιδιά που τρώνε τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά διατρέχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης αργότερα στη ζωή τους.

«Η μελέτη αυτή είχε απρόσμενα ευρήματα. Η συσχέτιση ήταν εκπληκτικά ισχυρή και στην αρχή δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι είναι αληθινή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Όσγουαλντ, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Ουώργουϊκ. «Ξέρουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πως αυτές μας προστατεύουν από εμφράγματα, εγκεφαλικά και καρκίνο, αλλά το πως επηρεάζουν το μυαλό και τα συναισθήματά μας παραμένει ουσιαστικά άγνωστο», πρόσθεσε.

Advertisment

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Social Indicators Research», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε υψηλά επίπεδα φρούτων και λαχανικών για το καλό της ψυχικής υγείας μας και όχι μόνο της σωματικής. Σημειώνεται πως οι μερίδες που συνιστώνται για καλή υγεία είναι μονάδα μέτρησης και δεν αντιστοιχούν σε μερίδες εστιατορίου. Στην πραγματικότητα, μία μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε ένα φρούτο και μία μερίδα λαχανικών αντιστοιχεί σε λιγότερο από μισή σαλάτα (μετρημένη ως σαλάτα εστιατορίου). Έτσι, επτά ή οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα σημαίνουν τρία ή τέσσερα φρούτα και δύο μεγάλες σαλάτες την ημέρα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση