,

KRISHNAMURTI: Η αναγκαιότητα της εσωτερικής και της εξωτερικής επανάστασης

Μπορούμε να δώσουμε όλη την ενέργεια της σκέψης μας, του αισθήματος, του πάθους μας για να ανακαλύψουμε αν είναι κατορθωτό να ζήσουμε χωρίς να

Μπορούμε να δώσουμε όλη την ενέργεια της σκέψης μας, του αισθήματος, του πάθους μας για να ανακαλύψουμε αν είναι κατορθωτό να ζήσουμε χωρίς να είμαστε διαιρεμένοι, έτσι που να ζούμε ολικά, ακέραια, με απόλυτη ασφάλεια; Αλλά εσείς δεν ενδιαφέρεστε για όλα αυτά. Απλώς θέλετε να επιβιώσετε. Και δεν επιβιώνετε – η επιβίωση σας απλά είναι η αντίδραση στη μη επιβίωση.

Τα κομπιούτερ χωρίς τους πολιτικούς στα χέρια καλών ανθρώπων, μπορούν να αλλάξουν όλη την δομή αυτού του κόσμου. Αλλά εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για την ενότητα της ανθρωπότητας. Ωστόσο από πολιτική άποψη αυτό είναι το μόνο πρόβλημα. Και αυτό μπορεί να λυθεί μόνο όταν δεν θα υπάρχουν πολιτικοί, όταν δεν θα υπάρχουν κυρίαρχες κυβερνήσεις, όταν δεν θα υπάρχουν χωριστές θρησκευτικές οργανώσεις – και σεις, που ακούτε τώρα αυτά τα λόγια είστε άνθρωποι που μπορούν να το κάνουν αυτό.

Advertisment

Χρειαζόμαστε μια εσωτερική και μια εξωτερική επανάσταση ταυτόχρονα. Όχι πρώτα τη μια και μετά την άλλη. Πρέπει να είναι ταυτόχρονες. Πρέπει να είναι μια άμεση, ταυτόχρονα εσωτερική και εξωτερική επανάσταση χωρίς να δίνουμε έμφαση στη μια ή στην άλλη. Πως μπορεί να συμβεί αυτό; Μόνο όταν εσείς δείτε την πλήρη αλήθεια: ότι η εσωτερική επανάσταση είναι η εξωτερική επανάσταση. Όταν το δείτε αυτό, τότε αυτό συμβαίνει – όχι νοητικά, λεκτικά, ιδεατά. Αλλά υπάρχει μέσα σας η πλήρης εσωτερική επανάσταση; Αν δεν υπάρχει, και θέλετε την εξωτερική επανάσταση, τότε θα προκαλέσετε και άλλο χάος στο ήδη υπάρχον χάος στον κόσμο.

Οι γραφειοκράτες θέλουν δύναμη και την έχουν. Και εσείς όμως δεν θέλέτε δύναμη; Δύναμη πάνω στη γυναίκα σας ή στον άνδρα σας; Στα συμπεράσματα σας ως προς το τι θεωρείτε σωστό, υπάρχει δύναμη. Κάθε ανθρώπινο πλάσμα θέλει κάποιου είδους δύναμη. Άρα μην κάνετε επίθεση στην δύναμη δύναμη που είναι επενδυμένη σε άλλους, αλλά ελευθερωθείτε εσείς από την απαίτηση για δύναμη μέσα σας. Τότε η δράση θα είναι ολότελα διαφορετική. Εμείς θέλουμε να κάνουμε επίθεση στην εξωτερική δύναμη, να αρπάξουμε αυτή τη δύναμη από τα χέρια εκείνων που την έχουν και να την δώσουμε σε κάποιον άλλο. Δεν λέμε στον εαυτό μας, “Ας ελευθερωθούμε από κάθε κυριαρχικότητα και κατοχή”. Αν πραγματικά χρησιμοποιήσετε, δώσετε όλο το νου σας για να ελευθερωθείτε από κάθε είδους δύναμη – που σημαίνει να λειτουργείτε χωρίς κύρος ή θέση – τότε θα δημιουργήσετε μιαν ολότελα διαφορετική κοινωνία.

– “Τhe impossible Question”, σελ 37 Τζίντου Κρισναμούρτι

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση