Το ροκφόρ έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο από τα εθνικά προϊόντα της Γαλλίας, με φανατικούς λάτρεις αλλά και ορκισμένους εχθρούς σε όλον τον κόσμο. Το τυρί

Είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο από τα εθνικά προϊόντα της Γαλλίας, με φανατικούς λάτρεις αλλά και ορκισμένους εχθρούς σε όλον τον κόσμο. Το τυρί Ροκφόρ, γνωστό για την μούχλα και τις γαλαζοπράσινες «φλέβες» του, μπορεί να αποδειχθεί, τελικά, κάτι παραπάνω από γκουρμέ επιλογή… Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν, λοιπόν ότι το περίφημο ροκφόρ, το οποίο ωριμάζει σε σπηλιές στη Νότια Γαλλία, κρύβει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες ενάντια στα καρδιακά νοσήματα, αλλά μπορεί να καταπολεμήσουν ακόμη και…την κυτταρίτιδα! Ίσως, μάλιστα, να αποτελεί- μαζί με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού- ένα από τα μυστικά μακροζωϊας των Γάλλων…

«Αν και η διατροφή των Γάλλων είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, το ροκφόρ μπορεί να είναι η εξήγηση γι΄ αυτό που ονομάζουμε…γαλλικό παράδοξο», αναφέρουν οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Lycotech στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, οι οποίοι έκαναν και τις σχετικές μελέτες.

Advertisment

Πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι, παρ΄όλα αυτά, το ροκφόρ έχει, κατ΄αρχήν, ιδιαιτέρως ευεργετικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα. Τα νεότερα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι επιβραδύνει την αρθρτίτιδα, τα σημάδια της γήρανσης και την κυτταρίτιδα. Οι Βρετανοί ερευνητές πάνε όμως ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά. Όπως δηλώνουν στη «Daily Mail», θα επιχειρήσουν να απομονώσουν τα αντιφλεμονώδη συστατικά του ροκφόρ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν και για την παρασκευή καρδιοπροστατευτικών φαρμάκων.

Μέχρι να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, οι ερευνητές προτείνουν τακτική κατανάλωση γαλλικού ροκφόρ, καμαμπέρ και άλλων τυριών που έχουν υποστεί ζύμωση, θεωρώντας ότι τα συστατικά τους θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επικαλούνται δε το «γαλλικό παράδοξο» και το υψηλό προσδόκιμο ζωής των Γάλλων.

Πηγή: healthpress.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ώρα να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε και να μην αυξηθεί το σάκχαρο
Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση