10 τροφές που τις αγαπάει η καρδιά σας…

Με το άγχος και τους εξοντωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, τα καρδιακά επεισόδια συνεχώς πληθαίνουν. Σίγουρα δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε από πριν, την

Με το άγχος και τους εξοντωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, τα καρδιακά επεισόδια συνεχώς πληθαίνουν. Σίγουρα δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε από πριν, την εμφάνιση καρδιακών και άλλων δυσλειτουργών του οργανισμού μας, μπορούμε όμως να είμαστε προνοητικοί.

Υπάρχει τρόπος να πάρουμε μερικά «προστατευτικά μέτρα», για να μειώσουμε στο μέτρο του εφικτού, τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες τροφές που τις συστήνουν οι ειδικοί, μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, εάν συμπεριληφθούν στην καθημερινή μας διατροφή. Δείτε ορισμένες από αυτές.

Advertisment

Αβοκάντο

Αβοκάντο

Οι διαιτολόγοι, προτείνουν να βάζουμε στα σάντουιτς μας, αντί για την γευστική πλην «παχυντική» μαγιονέζα, λεπτές φέτες αβοκάντο. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι άτομα που έτρωγαν καθημερινά αβοκάντο για μια εβδομάδα, εμφάνισαν σημαντικά ποσοστά μείωσης της κακής χοληστερόλης του αίματος (LDL), ενώ αύξησαν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL, με ευεργετικές για τον οργανισμό συνέπειες.

Advertisment

Σιτηρά ολικής αλέσεως

Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιλαμβάνουν τα σιτηρά ολικής αλέσεως, όπως τα δημητριακά, το καφέ ρύζι, το πλιγούρι ή η βρώμη, δεσμεύουν την χοληστερόλη, και την αποβάλλουν από τον οργανισμό. Οι εν λόγω τροφές βοηθούν σημαντικά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Εκτός από το πρωινό, μπορείτε να τις συμπεριλάβετε και στο κυρίως γεύμα σας, ακολουθώντας απλές και νόστιμες συνταγές.

Ελαιόλαδο

Έρευνες έδειξαν ότι άτομα ηλικίας άνω των 65ετών, τα οποία κατανάλωναν σε τακτική ημερήσια βάση ελαιόλαδο, εμφάνισαν μικρότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνα που συστηματικά απέφευγαν την κατανάλωση ελαιολάδου. Προτιμήστε το ελαιόλαδο, αντί του λιπαρού βουτύρου στο μαγείρεμα των ζυμαρικών σας ή προσθέστε λίγο ελαιόλαδο στη σαλάτα σας για να επωφεληθείτε από τα πολυακόρεστα λίπη. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί το ελαιόλαδο είναι μεν θρεπτικό, αλλά είναι και πλούσιο σε θερμίδες.

Ξηροί καρποί

Ξηροί καρποί

Μια χούφτα ξηροί καρποί, είναι ο πλέον υγιής τρόπος και για να προστατέψετε την καρδιά σας και να διώξετε την απογευματινή λιγούρα για ένα γλυκό. Τα αμύγδαλα είναι υψηλά σε περιεκτικότητα μονοακόρεστων λιπαρών, πλούσια σε βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες, ενώ τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3. Σύμφωνα με μελέτες, τα μονοακόρεστα λιπαρά, βοηθούν σημαντικά τα επίπεδα κακής χοληστερόλης του αίματος και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η ρέγγα, ο σολομός και ο τόνος, είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών έως τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα καρδιακών παθήσεων, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, ενώ βοηθά σημαντικά στην ενίσχυση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης (HDL).

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και χαμηλά σε περιεκτικότητα θερμίδων. Είναι σημαντικά για τη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Βοηθούν στην απομάκρυνση των φλεγμονών που συσσωρεύονται με το χρόνο καθώς και στην αποτροπή εμφάνισης θανατηφόρων θρόμβων.

Ρόδι

Τα ρόδια περιλαμβάνουν φυτοχημικές ουσίες, που δρουν ως αντιοξειδωτικά για να προστατεύσουν τις αρτηρίες από ενδεχόμενη βλάβη. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο χυμός από το ρόδι είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, ενεργοποιώντας την παραγωγή νιτρικού οξέος, που είναι σημαντικό για την καλή κυκλοφορία του αίματος και την λειτουργία των αρτηριών.

Μπρόκολο

μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι αναγκαία για τον σχηματισμό των οστών αλλά και για τη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου, ώστε να αποφευχθούν οι βλάβες στην αρτηριακή λειτουργία. Επιπλέον το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση των επιπέδων της πίεσης αλλά και της χοληστερόλης.

Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα

Ο πικάντικος κουρκουμάς, είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που βοηθά στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Περιέχει κουρκουμίνη (φυσική χρωστική ουσία), η οποία μειώνει σημαντικά τις φλεγμονές, την κύρια αιτία πρόκλησης της αρτηριοσκλήρυνσης. Έρευνα έδειξε ότι ο κουρκουμάς μειώνει τα αποθέματα περιττού λίπους στις αρτηρίες σε ποσοστό της τάξης του 26%, διευκολύνοντας την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Λωτοί

Η παραδοσιακή συνταγή που θέλει « ένα μήλο την ημέρα να κάνει πέρα το γιατρό», μάλλον ανατρέπεται, καθώς όπως φαίνεται οι λωτοί αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικοί για την υγεία μας. Οι λωτοί περιέχουν πολυφαινόλες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, σε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με το μήλο. Η θρεπτική τους αξία έγκειται στο ότι συμβάλλουν στην μείωση της κακής χοληστερόλης του αίματος και του επιπέδου των τριγλυκεριδίων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση