,

Aivanhov: Πως να γίνετε Ακούραστοι

Πόσες φορές ακούει κανείς να λένε: «Είμαι κουρασμένος!» Ναι, όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος. Και παρ’ όλ’ αυτά βλέπει κανείς τους ανθρώπους να είναι

Πόσες φορές ακούει κανείς να λένε: «Είμαι κουρασμένος!» Ναι, όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος. Και παρ’ όλ’ αυτά βλέπει κανείς τους ανθρώπους να είναι πολυάσχολοι, να τρέχουν δεξιά και αριστερά χωρίς να σταματούν ούτε λεπτό. Είναι καλό να είναι κανείς ενεργητικός. Αλλά για να μπορέσει όμως να μένει κανείς πάντα ενεργητικός χωρίς να κουράζεται, πρέπει να ξέρει να ξεκουράζεται, και όχι μόνο μια ή δυο φορές την ημέρα, γιατί δεν είναι αρκετό, αλλά δέκα, δεκαπέντε, είκοσι φορές, έστω και για ένα λεπτό κάθε φορά. Μόλις βρείτε μια στιγμή ελεύθερη, οπουδήποτε, αντί να χάνετε τον καιρό σας ή να εκνευρίζεστε γιατί σας έκαναν να περιμένετε, επωφεληθείτε αυτής της ευκαιρίας για να ηρεμήσετε και να ξαναβρείτε την ισορροπία σας: θα ξαναρχίσετε μετά τις δραστηριότητες σας με καινούργιες δυνάμεις.

Αυτό που βλάπτει τόσο τους σύγχρονους ανθρώπους είναι αυτός ο πυρετός, αυτή η συνεχής πίεση κάτω από την οποία ζουν και που φέρνει ζημιές στην ψυχική τους ζωή, γιατί όχι μόνο αυτή η βιασύνη εμποδίζει τα προτερήματα τους να εκδηλώνονται, αλλά φέρνει επίσης κάθε είδους ανωμαλίες στη συμπεριφορά τους. Λέω καμιά φορά σε ορισμένους: «Αφήνετε τις «βρύσες του νερού και του γκαζιού» πάντοτε ανοιχτές, και τρέχουν, τρέχουν όλη μέρα. Λοιπόν, στο τέλος, τα τεπόζιτά σας αδειάζουν, το νευρικό σας σύστημα έχει εξαντληθεί. Αν σκεφτόσασταν να σταθείτε για λίγα λεπτά για να «κλείσετε τις βρύσες», δε θα αδειάζατε ποτέ.»

Advertisment

Πότε πότε, να σκέφτεστε λοιπόν να μπαίνετε θεληματικά σε μια κατάσταση παθητικότητας.

Για να γίνει κανείς ακούραστος, πρέπει ναασκείται στο να εργάζεται με τις δύο αρχές αρσενική και θηλυκή, πομπός και δέκτης. Είναι αδύνατο να είναι κανείς ενεργητικός όλη μέρα. Άρα, τη στιγμή που σταματάτε την ενεργητικότητα σας, μπείτε συνειδητά σε μια κατάσταση δέκτη, αλλά ενωνόμενος με τον Ουρανό για να έλξετε αγνές και φωτεινές ενέργειες.

Δεν είναι εύκολο να μάθει κανείς να εξοικονομεί τις δυνάμεις του. Οι άνθρωποι είναι τσιγκούνηδες, όχι όμως οικονόμοι. Το να είναι κανείς οικονόμος, δεν είναι αναγκαστικά και εγωιστής· όπως όταν είναι άσωτος, δεν είναι αναγκαστικά γενναιόδωρος, αλλά μάλλον δείχνει μια έλλειψη διάκρισης. Ναι, πρέπει να κάνετε τη διάκριση: αυτοί που σπαταλούν τις ενέργειες τους και πετούν τα πάντα από τα παράθυρα περνιούνται για γενναιόδωροι. Ε όχι, αυτό είναι απερισκεψία, ή ματαιοδοξία, ή βλακεία, και ό,τι άλλο θέλετε, άλλα όχι γενναιοδωρία. Για να μπορέσετε να φανείτε γενναιόδωρος, πρέπει να γνωρίζετε την τέχνη της οικονομίας, αν όχι τι θα σας μείνει να μοιράσετε όταν θα τα έχετε όλα σπαταλήσει; Και οικονόμος είναι εκείνος που ξοδεύει κάθε πράγμα στον καιρό του, στη θέση του, όσο πρέπει, και όχι περισσότερο.

Advertisment

Δε σκέφτεστε αρκετά να μπείτε σε μια κατάσταοη παθητικότητας, αφήνεστε και σας παρασύρει πάντοτε αυτός ο πυρετός που έγινε τώρα η Φυσική ατμόσφαιρα και που είναι πολύ επιζήμιαστην ισορροπία των ανθρώπων. Στο εξής, πρέπει να επιβλέπετε καλύτερα το νευρικό σας σύστημα επιτρέποντας του πότε πότε να χαλαρώνει. Ναι, δεκαπέντε λεπτά την ημέρα, δεκαπέντε φορές για ένα λεπτό, σκεφτείτε το, δε θα είναι χαμένος χρόνος, αντίθετα θα δείτε τι θα κερδίσετε. Θα πείτε: «Ναι, μα έχω τόσες δουλειές να κάνω!» Σύμφωνοι, μπορείτε όμως να βρείτε καιρό να αποσυρθείτε σ’ ένα ήσυχο δωμάτιο, και εκεί θα ξαπλώσετε μπρούμυτα σ’ ένα κρεβάτι ή χάμω σ’ ένα χαλί, τα χέρια και τα πόδια χαλαρά, και σ’ αυτή τη στάση βυθίζεστε μέσα σ’ έναν ωκεανό του φωτός, χωρίς να κινείστε, χωρίς να σκέφτεστε τίποτα…

Μόνο ένα λεπτό, και σηκώνεστε γεμάτος. Να, αυτό είναι όλο, κι είναι λίγο πράγμα, είναι όμως πολύ σημαντικό. Να εφαρμόζετε συχνά αυτή τη μέθοδο που σας δίνω, και θα δείτε ότι όλη μέρα θα έχετε δυνάμεις. Αν όχι, ακόμα και χωρίς να κάνετε τίποτα θα είστε κουρασμένος. Άλλωστε, θα πρέπει να το έχετε παρατηρήσει: καμιά φορά δεν έχετε κάνει τίποτα και είστε κουρασμένος, και μάλιστα αφού έχετε ξεκουραστεί για τρεις ώρες σε μια πολυθρόνα, είστε ακόμη εξαντλημένος. Γιατί; Γιατί μέσα σας δε σκεφτήκατε να κλείσετε τις βρύσες: όσο και να ξεκουραστείτε, η δύναμη σας φεύγει άχρηστη χωρίς να ξέρετε πού. Κι είναι κρίμα γιατί, εξαιτίας της κούρασης, είστε υποχρεωμένος να παραμελήσετε δραστηριότητες που είναι σημαντικές.

Μιλώντας σας για χαλάρωση, αφήνω βέβαια στην άκρη στοιχειώδη σημεία. Είναι φανερό πως για να αισθανθείτε ευδιάθετος, πρέπει να φάτε και να κοιμηθείτε αρκετά, και επίσης ν’ αναπνεύσετε καλά. Αν δεν έχετε φάει τίποτα για αρκετό διάστημα, όσο και να χαλαρώνετε, αυτή η χαλάρωση δε θα σας δώσει δυνάμεις. Όταν σας συμβουλεύω να χαλαρώνετε, υπονοώ ότι έχετε, κατ’ αρχήν, αναπνεύσει, φάει και κοιμηθεί* όπως πρέπει, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες. Αλλά ακόμη κι αν έχετε αποκτήσει έτσι πολλές ενέργειες, μπορεί να τις χάσετε πολύ γρήγορα αν δεν ξέρετε να ξαναγεμίζετε. Άρα, ο ύπνος, η διατροφή και η αναπνοή δεν είναι παρά απαραίτητα προκαταρκτικά, και όσο για τη χαλάρωση είναι ένα ψυχικό μέσο που μοιράζει καλά την ενέργεια, την κάνει να βγαίνει κανονικά και στη συνέχεια να φορτίζει καλά τις μπαταρίες.

Τώρα, θα προσθέσω ακόμη ότι το μεγαλύτερο μυστικό για να μπορέσετε να διατηρήσετε την ενεργητικότητα μέσα στις καλύτερες συνθήκες είναι να μάθετε να εργάζεστε πάντοτε με αγάπη. Γιατί η αγάπη είναι αυτή που δυναμώνει, που αναζωογονεί, που ανασταίνει… Η αγάπη! Όταν δεν έχει κανείς αυτή την αγάπη και εργάζεται για το χρήμα μόνο, για να κερδίζει τη ζωή του, αυτό δε δίνει καλά αποτελέσματα. Βέβαια, κερδίζει κανείς μερικές δεκάρες, αλλά γίνεται νευρικός και η υγεία καταστρέφεται. Αν εργάζεστε πολλές ώρες με αγάπη θα δείτε ότι δε θα αισθανθείτε κούραση, εργαστείτε όμως μόλις λίγα λεπτά χωρίς αγάπη, με οργή και αγανάκτηση, και θα δείτε ότι όλα εμποδίζονται μέσα σας και θα είστε πτώμα από την κούραση.

Πρέπει να καταλάβετε την αποτελεσματικότητα, τη δύναμη της αγάπης. Ό,τι κάνετε, κάντε το με αγάπη… αλλιώς μην το κάνετε! Γιατί ό,τι κάνετε χωρίς αγάπη σας κουράζει, και μάλιστα σας δηλητηριάζει και να μην παραξενευτείτε αν στη συνέχεια εξαντληθείτε και αρρωστήσετε. Να κάνετε τα πάντα με αγάπη! Δοκιμάστε, αυτό εξαρτάται από σας. Κάποιος με ρώτησε μια μέρα το μέσο για να γίνει ακούραστος, και του είπα: «θέλω να σας πω το μυστικό, αλλά θα μπορέσετε να το πραγματοποιήσετε;… Το μυστικό είναι να αισθανθείτε μια μεγάλη αγάπη για ό,τι κάνετε, γιατί η αγάπη ξυπνάει όλες τις δυνάμεις στον άνθρωπο.»

Omraam Mikhael Aivanhov
Αρμονία και Υγεία
Συλλογή Izvor
Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής
Παράκελσος: Ο ασυμβίβαστος αλχημιστής επιστήμων που μεταμόρφωσε την ιατρική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση