, , , ,

Ακούστε το σώμα σας και Αυτό θα σας κρατήσει Υγιείς

Σαν ενεργοποιημένος ραδιοφωνικός δέκτης, ο οργανισμός μας λαμβάνει συνεχώς τεράστιες ποσότητες δεδομένων και πληροφοριών από τον εξωτερικό κόσμο. Η γη, τα αστέρια, ο ήλιος

Σαν ενεργοποιημένος ραδιοφωνικός δέκτης, ο οργανισμός μας λαμβάνει συνεχώς τεράστιες ποσότητες δεδομένων και πληροφοριών από τον εξωτερικό κόσμο. Η γη, τα αστέρια, ο ήλιος και όλες οι μορφές ζωής εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολίες, τις οποίες το σώμα μας καταγράφει και επεξεργάζεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισορροπημένη λειτουργία του και η αρμονική σχέση με το περιβάλλον. Τα πάντα εκπέμπουν μορφές ενέργειας: το φως, ο αέρας, η θερμότητα, τα γήινα ηλεκτρικά πεδία, τα μικροκύματα,

μαγνητικά πεδία, η ραδιοδραστηριότητα, κ.ά. Ανταποκρινόμενος σε όλες τις ορατές και αόρατες επιρροές, ο οργανισμός παράγει απτά μηνύματα, στόχος των οποίων είναι να μας παροτρύνουν να κάνουμε τη σωστή κίνηση, σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Ο ύπνος, η πείνα, η δίψα και οι λοιπές φυσικές ορμές, δείχνουν ότι ο ραδιοφωνικός μας δέκτης είναι ενεργοποιημένος και είμαστε συντονισμένοι με τον φυσικό κόσμο. Όλοι καλούμαστε διαρκώς να αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα που λαμβάνουμε και να ενεργούμε ανάλογα.

Advertisment

Όταν αποσυντονιζόμαστε από τις εξωτερικές ενέργειες (όπως από τον σεληνιακό και ηλιακό κύκλο) νιώθουμε ότι χάνουμε τις ισορροπίες μας και αρρωσταίνουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι για τον εαυτό μας, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα δεσμευτούμε ότι θα είμαστε ειλικρινείς απέναντι του και ότι θα τον αγαπάμε. Μία πάθηση μπορεί να ενισχύσει αυτές τις ιδιότητες. Οι περισσότερες σοβαρές παθήσεις είναι συνέπεια πενιχρής αυτοεικόνας και χαμηλής αυτοαξίας. Όπως συμβαίνει με όλες τις αρνητικές καταστάσεις, υπάρχει ένα θετικό μήνυμα πίσω από κάθε πάθηση. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να θεραπευτούμε όχι μόνο σωματικά, αλλά διανοητικά και πνευματικά. Αντί να προσπαθούμε να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα, μπορούμε να μάθουμε κάτι πολύτιμο για τον εαυτό μας και τον τρόπο με τον οποίο πορευόμαστε στη ζωή. Εν γένει, όποτε καταπιανόμαστε με την προέλευση μιας πάθησης, αποδεχόμαστε και εκτιμάμε τον εαυτό μας περισσότερο.

Είναι πολύ βολικό να επιρρίψουμε τις ευθύνες για το κρυολόγημά μας σε έναν ιό, απ’ ό,τι να παραδεχτούμε ότι η ίωση μας. προέκυψε από τον ανεπαρκή ύπνο, την αφειδή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, τον δυσαρμονικό τρόπο ζωής και την προβληματική συμπεριφορά μας. Επαναλαμβάνω, όλες οι αρνητικές καταστάσεις έχουν μια κρυφή θετική πλευρά. Με δεδομένες τις συνθήκες που εμείς επιλέξαμε να δημιουργήσουμε, η ασθένεια μας δεν οφείλεται ούτε στην κακοτυχία ούτε σε κάποια μορφή συμπαντικής τιμωρίας. Όλες οι ασθένειες μας δίνουν τη δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μας, το σώμα μας, τις παρελθοντικές μας πράξεις και τον τρόπο ζωής μας. Μία πάθηση μπορεί να αυξήσει τη γενικότερη κατανόηση μας, αν θεωρήσουμε ότι αποτελεί ευκαιρία εξέλιξης και όχι μια απλή ενόχληση.

Απαιτείται ανοιχτή καρδιά και ανοιχτός νους για να αφουγκραστούμε και να ακολουθήσουμε τους κανόνες της φύσης που προάγουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Το να θεωρήσουμε ότι κάτι πρέπει πρώτα να τεκμηριωθεί επιστημονικά προτού καν σκεφτούμε να το εφαρμόσουμε, όχι μόνο είναι παράλογο, αλλά δείχνει και ελλιπή αυτοπεποίθηση και κακή κρίση. Η αναμονή για την επιστημονική τεκμηρίωση είναι δικαιολογία για να μην εμπιστευτούμε τη διαίσθηση και το ένστικτο μας. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τη φύση είναι άμεσα και δεν χρήζουν διανοητικής ερμηνείας. Ουσιαστικά, όποτε προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε διανοητικά τα πάντα, παύουμε να αφουγκραζόμαστε την εσωτερική σοφία με την οποία μας έχει προικίσει η φύση. Και όλοι έχουμε την έμφυτη ικανότητα να γνωρίζουμε τις πρακτικές που χαρίζουν υγεία και ευτυχία.

Advertisment

ΤΑ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Δεν είναι απαραίτητο να κατανοούμε τους επακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίων αποστέλλονται τα σήματα πεί¬νας όταν ο οργανισμός χρειάζεται τροφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φάμε και να παρατηρήσουμε πώς υποχωρεί η πείνα. Αν παραβλέπουμε συστηματικά τη φυσική επιθυμία πρόσληψης τροφής, το στομάχι, το πάγκρεας και το λεπτό έντερο μπορεί να «αναστατωθούν» και να αρχίσουν να προσαρμόζονται στον νέο κανόνα που θεσπίσαμε, παράγοντας ελάχιστη ποσότητα πεπτικών χυμών, προκειμένου να μη σπαταληθούν οι πολύτιμοι πόροι του οργανισμού. Έτσι, αν ξαφνικά καταναλώσουμε ένα φυσιολογικό γεύμα, θα υποφέρουμε από δυσπεψία.

Από την άλλη, αν το στομάχι μας λέει ότι δεν πεινάμε, ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται τροφή, αλλά εμείς τρώμε από ευγένεια, περιέργεια, νωθρότητα ή επειδή ενδίδουμε σε κάποιον πειρασμό, παραβλέπουμε τις επιταγές του πεπτικού μας συστήματος. Επειδή ο οργανισμός δεν είναι έτοιμος να χωνέψει τροφή σε εκείνη τη φάση, αποκλείεται να το πράξει. Αυτό είναι άλλο ένα αίτιο της δυσπεψίας.

Όποτε αισθανόμαστε τη φυσική ανάγκη για αφόδευση, ο οργανισμός μας μας παροτρύνει να σπεύσουμε στην τουαλέτα. Αν παραβλέψουμε αυτό το σήμα επειδή εμφανίζεται σε ακατάλληλη στιγμή, ο οργανισμός μας αναγκάζεται να κατακρατήσει νερό. Τελικά, η φυσική ορμή που μας ωθεί να αφοδεύσουμε εξασθενεί και ολοένα και περισσότερο νερό διαφεύγει από το κοπρώδες υλικό. Έτσι, τα κόπρανα γίνονται τόσο ξηρά και σκληρά, ώστε το σήμα που προάγει την αφόδευση καταστέλλεται. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως «δυσκοιλιότητα». Τα καταστροφικά βακτήρια αρχίζουν να διασπούν ένα μέρος των αποβλήτων, προκαλώντας το σχηματισμό τοξινών και άλλων επιβλαβών ουσιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση του αίματος και ποικίλες πεπτικές διαταραχές.

Οταν το σώμα μας αισθάνεται κουρασμένο, είναι φυσιολογικό να θέλουμε να ξαπλώσουμε και να κοιμηθούμε.

Ωστόσο, ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα τσιγάρο μας προσφέρει επαρκή ποσότητα αδρεναλίνης για να παραμείνουμε

ξύπνιοι. Αν αγνοούμε σε μόνιμη βάση τα σήματα του οργανισμού που μας προτρέπουν να κοιμηθούμε, η υπερέκκριση αδρεναλίνης και των λοιπών στρεσογόνων ορμονών μπορεί να μας κάνει υπερδραστήριους, δυσχεραίνοντας τη χαλάρωση και τον ύπνο.

Η παράβλεψη των φυσικών μηνυμάτων του σώματος αποτελεί το βασικότερο αίτιο των σύγχρονων παθήσεων. Η ήδη αρκετά μεγάλη σύγχυση γύρω από τα ζητήματα υγείας επιδεινώνεται από τα καταιγιστικά μηνύματα που δεχόμαστε από τα βιβλία, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τα περιοδικά. Ιδίως τα τελευταία, μας βομβαρδίζουν με αμέτρητες συμβουλές για τις τελευταίες δίαιτες και τα προγράμματα διατροφής και άσκησης. Για παράδειγμα, πρόσφατα μας είπαν ότι οι πατάτες και τα ζυμαρικά συγκαταλέγονται στα πιο παχυντικά τρόφιμα. Κατόπιν, οι διαιτολόγοι κήρυτταν ότι είναι ιδανικά για το αδυνάτισμα, ενώ η τελευταία μόδα που προβλέπει αποχή από υδατάνθρακες, τα θεωρεί εντελώς ανθυγιεινά. Μπερδεμένοι ανάμεσα σε διάφορες θεωρίες για την υγεία, αναζητούμε ικανοποιητικές απαντήσεις για τα προβλήματα μας. Στο τέλος, το σώμα μας εξαντλείται καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη μία ή στην άλλη δίαιτα. Τότε ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι οι ανάγκες του σώματος μας είναι μοναδικές και μεταβάλλονται διαρκώς συχνά από τη μια μέρα στην άλλη.

Αν είστε ευαίσθητο άτομο, θα έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένες ημέρες του μήνα ή σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας χωνεύετε ευκολότερα ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. Το ίδιο τρόφιμο μπορεί να μας προσφέρει πολλή ενέργεια μια μέρα, και να αναστατώσει το στομάχι μας μια άλλη. Η ίδια μακαρονάδα μπορεί να είναι πολύ εύπεπτη τη μια μέρα, αλλά να κάτσει στο στομάχι μας σαν ογκόλιθος μι° άλλη. Μπορεί ακόμα να βάλουμε βάρος εύκολα εξαιτίας της μακαρονάδας, την ημέρα που ήταν δύσπεπτη. Εκτός από τους ημερήσιους και εποχιακούς κύκλους, η απάντηση αυτή τη μυστηριώδη συμπεριφορά του σώματος βρίσκεται κυρίως στην αδιάκοπη κίνηση των πλανητών και στις θέσεις που καταλαμβάνουν στο ουράνιο στερέωμα.

Η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΜΑΣ

Το 1984, ο νομπελίστας Κάρλο Ρούμπια απέδειξε ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από ενέργεια και από ελάχιστη ύλη. Για να είμαστε ακριβείς, για κάθε σωματίδιο ύλης υπάρχουν 974.600.000 μονάδες ενέργειας (φωτόνια). Με άλλα λόγια, μόνο το ένα δισεκατομμυριοστό του σώματος μας αποτελείται από ύλη, ενώ το υπόλοιπο είναι κραδασμοί. Η ύλη που απαρτίζει το υλικό μας σώμα, η καρέκλα στην οποία καθόμαστε και ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, συμπεριφέρονται κβαντομηχανικά. Επειδή όλες οι εξωτερικές επιρροές, όπως οι ηλιακές καταιγίδες, οι κλιματικές αλλαγές και η διάβαση της σελήνης από τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου αναπαριστούν διάφορες ενεργειακές καταστάσεις, ευνοούν ανάλογες δραστηριότητες, αποκρίσεις και μετασχηματισμούς μέσα στο σώμα μας. Ως συνέπεια της έκθεσης σε αυτά τα ερεθίσματα, ο οργανισμός αποστέλλει διακριτικά μηνύματα, προκειμένου να μας ενημερώσει για ανάγκες του για τροφή, νερό, ανάπαυση, άσκηση, θερμότητα ή δροσιά. Ωστόσο, αυτό απαιτεί ευαισθησία και επίγνωση.

Και αυτά απουσιάζουν αν καταστέλλουμε συστηματικα τις φυσικές ορμές του οργανισμού μας (πείνα, δίψα, ανάγκη για αφόδευση, ούρηση, ύπνο, κτλ.), φορτώνουμε το πεπτικό μας σύστημα με σκουπίδια και εξαρτιόμαστε συναισθηματικά από την άποψη άλλων ατόμων, ανεξάρτητα το πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι αυτή.

Ένα καλό σύστημα φροντίδας της υγείας έχει πάντα ένα γνώρισμα: μας μαθαίνει να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας και να είμαστε αυτάρκεις, ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι είναι ευεργετικό για εμάς. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αφήστε τα βιώματα σας να σας υποδείξουν τι είναι ωφέλιμο για εσάς και τι όχι. Καμία θεωρία δεν επαρκεί από μόνη της για να μας χαρίσει την τέλεια υγεία. Καθώς αρχίζουμε να ακούμε τα διακριτικά μηνύματα του σώματος, θα διαπιστώσουμε ότι η συμπεριφορά, οι δραστηριότητες, οι ορμές του και τα παθολογικά συμπτώματα δεν είναι καθόλου τυχαία.

Τα προβλήματα υγείας εμφανίζονται όταν αμφιβάλλουμε ότι ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να κάνει σωστές επιλογές και δυστυχώς, αυτό έχουμε μάθει να πιστεύουμε, σχεδόν από την αρχή της ζωής μας. Μας παρότρυναν να παραβλέπουμε πολλά φυσικά μας ένστικτα, ή να τα καταστέλλουμε με ανόητους κανόνες, ανυπόστατες αντιλήψεις, χειρισμούς και διαφημίσεις. Μας υποδεικνύουν πώς πρέπει να ζούμε, τι πρέπει να τρώμε, πότε πρέπει να κοιμόμαστε, ακόμα και πότε πρέπει να αφοδεύουμε.

Αν αγνοούμε συστηματικά τα βασικά μας ένστικτα, ο νους αρχίζει να αναζητά υποκατάστατα, γεγονός που δημιουργεί (εύλογες) επιθυμίες για τρόφιμα, ροφήματα, διεγερτικά, σεξ, κτλ. Δίνοντας λίγη επιπλέον προσοχή στο σώμα, σύντομα θα διακρίνετε τη διαφορά ανάμεσα σε μια αρμονική και μια δυσαρμονική επιρροή. Αν, για παράδειγμα, το στομάχι σας είναι γεμάτο και εσείς θέλετε να φάτε κάτι ακόμα, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι το στομάχι σας αυτό που αποζητά επιπλέον τροφή. Η σφοδρή επιθυμία για ορισμένα τρόφιμα, ουσιαστικά μας λέει ότι ο οργανισμός μας δεν είναι πια σε θέση να πέψει και να αφομοιώσει την τροφή σωστά, και πάσχει από πλημμελή θρέψη. Ο κυτταρικός υποσιτισμός είναι αυτός που προκαλεί αυτού του είδους τις επιθυμίες. Αν το στομάχι σας είναι άδειο και πεινάτε, ρωτήστε το τι θέλει να φάει. Οι διατροφικές και συναισθηματικές ανάγκες μας διαφέρουν από μέρα σε μέρα και καθορίζονται από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο άμεσο και το απώτερο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, κανένα τυποποιημένο διατροφικό πρόγραμμα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού. Και το χειρότερο είναι ότι μπλοκάρει και διαστρεβλώνει τα μηνύματα που προσπαθεί να αποστείλει το σώμα μας.

Τα φυσικά ένστικτα του σώματος καθορίζονται από δυνάμεις που απαντούν παντού στη φύση. Αυτές εκδηλώνονται με μοναδικό τρόπο σε κάθε οργανισμό και καθορίζουν τις φυσικές τάσεις και τα ένστικτα μας. Επίσης, σε αυτές οφείλονται τα ειδικά χαρακτηριστικά του σωματότυπού μας. Για να αποκαταστήσουμε τα φυσικά ένστικτα του οργανισμού μας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκτηση της υγείας και της ζωτικότητας, πρώτα οφείλουμε να μάθουμε τον προσωπικό μας σωματότυπο.

Andreas Moritz

Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής (τόμος 2)

Εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση