Συχνά μας λένε ότι πρέπει να παιδευτούμε τώρα – να παραιτηθούμε από οτιδήποτε θέλουμε – προκειμένου να πετύχουμε αργότερα. Κι ότι για να απολαύσουμε, πρέπει να κάνουμε θυσίες. Να παραιτηθούμε από μια… στιγμιαία ικανοποίηση, για να χτίσουμε πάνω στην μακροπρόθεσμη ικανοποίηση.
Αλλά μπορείς να τα κάνεις και τα δυο.
Για χρόνια, ήμουν μπερδεμένη μ’ αυτό, καθώς διάβαζα βιβλία και sites που μου έδιναν δύο διαφορετικά μηνύματα:
Advertisment
Ευχαρίστηση αργότερα.
Το πρώτο μήνυμα ήταν ότι προκειμένου να είσαι επιτυχημένος, προκειμένου να αποκτήσεις πλούτο, πρέπει να καθυστερήσεις την όποια ικανοποίηση. Σα να λέμε ότι δεν μπορείς να έχεις στιγμιαία ικανοποίηση και να είσαι κι επιτυχημένος.
Ευχαρίστηση τώρα.
Το δεύτερο μήνυμα συνήθως ήταν από άλλες πηγές ευτυχίας, ή ακόμα και από την ίδια πηγή μερικές φορές: απόλαυσε τη ζωή τώρα, όσο μπορείς, γιατί είναι σύντομη και ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ‘ναι η τελευταία σου μέρα. Ζήσε την κάθε σου μέρα σα να ‘ναι η τελευταία. Το πρόβλημα είναι ότι συμφωνώ και με τα δυο μηνύματα. Και αν διαβάζετε αυτή τη σελίδα συχνά, θα δείτε ότι στέλνω και τα δύο μηνύματα: Ζήσε ολιγαρκώς και απλά! Αλλά επίσης απόλαυσε τη ζωή!
Αυτό γιατί έχω παντρέψει τις δυο φιλοσοφίες σε μία: ζήσε τη ζωή τώρα και απόλαυσε την στο έπακρο, χωρίς να καταστρέφεις το μέλλον σου. Το κλειδί για να το κάνεις αυτό? Βρες τρόπους να απολαμβάνεις τη ζωή ολοκληρωτικά! Τρόπους που να μην κοστίζουν στο μέλλον σου ακριβά.
Advertisment
Να μερικά κόλπα ουσιαστικά για να ζήσεις σ’ αυτή τη φιλοσοφία:
Βρες δωρεάν ή φθηνές απολαύσεις. Η ολιγάρκεια δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι βαρετή ή να σε περιορίζει… αν βάλεις τη φαντασία σου. Γίνε δημιουργικός, βρες τρόπους να διασκεδάζεις – πολύ! – χωρίς να ξοδεύεις πολλά χρήματα. Κάνε ένα πικ νικ στο πάρκο, πήγαινε στην παραλία, κάνε χειροτεχνίες, παίξε επιτραπέζια παιχνίδια, πέτα χαρταετό, βγάλε τις ιδέες σου και κάντες τέχνη, φτιάξε μπισκότα. Θα μπορούσα να κάνω λίστα με καμιά εκατοστή, και θα μπορούσες να σκαρφιστείς κι εσύ άλλα τόσα. Κάνε μια λίστα με απλές απολαύσεις, και ευχαριστήσου τις στο μέγιστο. Αυτό είναι το κλειδί της υπόθεσης, να απολαμβάνεις τη ζωή τώρα χωρίς να ξοδεύεις φράγκο από τα αυριανά σου χρήματα.
Δες την Απόλαυσε στα μικρά πράγματα.
Κάνε την απλοποίηση διασκεδαστική. Είμαι μεγάλη οπαδός της απλοποίησης της ζωής μου, απ’ το να ξεκαθαρίζω τη σαββούρα μέχρι να δημιουργώ έναν απλό τρόπο ζωής με κάθε τρόπο. Και για μένα αυτό είναι πολύ διασκεδαστικό. Πολλές φορές έρχεται κόντρα με τον χειμαρρώδη μου εαυτό που θέλει να τα κάνει όλα, αλλά δε με ενοχλεί να υπάρχουν και τέτοιες στιγμές. Με κάνουν να θέλω ακόμα περισσότερο τις υπόλοιπες. Ξεφορτώνομαι πράγματα (μπορεί ακόμα και να βγάζω χρήματα πουλώντας τα) και τρελαίνομαι να το κάνω! Αυτά είναι σωστά μαθηματικά.
Ανακάλυψε ξανά τι είναι σημαντικό. Πολλές φορές ξοδεύουμε ένα κάρο λεφτά ψωνίζοντας, βγαίνοντας έξω, βλέποντας ταινίες στο σινεμά, τρώγοντας έξω… χωρίς κάποιες φορές απαραίτητα να ευχαριστιόμαστε. Και όταν σταματάμε για να το σκεφτούμε, ποτέ δεν έχουμε χρόνο για τα πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε. Λοιπόν, αυτό μάλλον γίνεται γιατί η ζωή σου είναι γεμάτη από πράγματα που δεν σου ‘ναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αντί γι’ αυτό, κάνε ένα βήμα προς τα πίσω, κοίτα την κατάσταση ξανά, και σκέψου τι είναι σημαντικό για σένα. Τότε ξεφορτώσου τα υπόλοιπα (ακριβά) πράγματα, και επικεντρώσου σε ότι είναι σημαντικό.
Να μερικά πράγματα από τη δική μου λίστα: ο άντρας μου και η κόρη μου, άλλοι φίλοι και συγγενείς, γράψιμο, άσκηση, εθελοντισμός, προσπάθεια για αφύπνιση – επαγρύπνηση, να περνάω λίγο ήσυχο χρόνο με τις σκέψεις μου. Μάντεψε πόσα από αυτά τα πράγματα κοστίζουν πολλά λεφτά.
Βάλε τους ανθρώπους σε προτεραιότητα. Αυτό έχει σχέση με το προηγούμενο, αλλά σκέφτηκα να του δώσω λίγη παραπάνω έμφαση. Αν δώσεις στα αντικείμενα προτεραιότητα – αντικείμενα όπως gadgets, ωραία έπιπλα, ωραία ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, κτλ. – τότε θα ξοδεύεις πολλά χρήματα. Αλλά αν κάνεις προτεραιότητα τους ανθρώπους – τους ανθρώπους που αγαπάς περισσότερο, τους στενούς φίλους και συγγενείς – δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις δεκάρα τσακιστή για να περνάς καλά. Βρες λίγο χρόνο να δεις τους φίλους σου, ή τους γονείς σου… και κάτσε συζήτησε μαζί τους, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει να πάτε έξω για φαγητό, ή να πάτε σινεμά.
Απλά καθίστε, πιείτε λίγο παγωμένο τσάι ή ένα ζεστό κακάο (ανάλογα τον καιρό) και μιλήστε. Πείτε αστεία και ξεκαρδιστείτε στα γέλια. Μιλήστε για βιβλία που έχετε διαβάσει, ταινίες που έχετε δει, καινούργια πράγματα που γίνονται στη ζωή σας, για τα όνειρα σας, τις ελπίδες σας. Βρες χρόνο για τα παιδιά σου ή το έτερον ήμιση – πέρασε χρόνο μαζί τους, κάνοντας πράγματα που δεν κοστίζουν. (Δες Πέρασε χρόνο με την οικογένεια και τους αγαπημένους σου, 100 τρόποι να διασκεδάσεις με τα παιδιά σου δωρεάν ή φθηνά, και Φτηνά αλλά υπέροχα ραντεβού.
Βρες χρόνο για τον εαυτό σου. Βρες χρόνο κάθε μέρα, και κάθε εβδομάδα, για να είσαι λίγο μόνος. Αν λες ότι δεν έχεις, δημιούργησε τον. Πραγματικά δίνει περισσότερο νόημα και ευχαρίστηση στη ζωή σου, απ’ το να περνάς τη ζωή σου στα βιαστικά χωρίς χρόνο να σκεφτείς, να αναπνεύσεις. Για ιδέες στο πως να βρεις αυτό το χρόνο, δες αυτούς τους τρόπους να δημιουργήσεις χρόνο για περισυλλογή.
Μερικές φορές, γίνε σπάταλος. Δεν πρέπει να απαγορεύεις στον εαυτό σου όλες τις ακριβές απολαύσεις συνέχεια – δεν είναι καλό να δημιουργείς το αίσθημα της στέρησης. Για να το αποφύγεις αυτό, μια στο τόσο, αγόρασε κάτι για σένα… ή ακόμα καλύτερα, κέρασε τον εαυτό σου μια λιχουδιά. Αγαπώ τα πράγματα με μαύρη σοκολάτα και βατόμουρα. Κρέπες με μαύρη σοκολάτα και βατόμουρα… μιαμ. Απλά μην το παρακάνεις… και μάθε να απολαμβάνεις μια τέτοια σπατάλη στο έπακρο. Αν πραγματικά κάτσεις με το πάσο σου να απολαύσεις μια λιχουδιά με την καρδιά σου, δεν χρειάζεσαι πολύ από αυτή.
Παρακολούθησε τις επιτυχίες σου. Δεν έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθείς την πρόοδο σου… Πες πως προπαθείς να δημιουργήσεις μια απλοποιημένη συνήθεια – μπορεί να χρησιμοποιείς αυτοκόλλητα για να καταγράφεις τις επιτυχίες σου, ή ένα διάγραμμα, ή ακόμα κι ένα excel που να παρακολουθείς την πτώση στα χρέη σου και την αύξηση στα κέρδη σου. Το να παρακολουθείς τέτοια πράγματα είναι ένας υπέροχος τρόπος όχι μόνο για να έχεις συνεχώς κίνητρα, αλλά και στο να γίνει διασκεδαστική η όλη διαδικασία.
Αντάμειψε τον εαυτό σου. Προκειμένου να το κάνεις πιο διασκεδαστικό όλο αυτό, γιόρτασε κάθε μικρή επιτυχία! Όρισε ανταμοιβές για τον εαυτό σου (ας ελπίσουμε όχι πολύ ακριβές!). Γιόρτασε την πρώτη μέρα, τις δύο μέρες επιτυχίας, τρεις μέρες, μια βδομάδα, δυο βδομάδες, τρεις, ένα μήνα… πιάνεις το νόημα.
Γίνε εθελοντής. Εκπληκτικό συναίσθημα αυτό του να προσφέρεις τη βοήθεια σου εθελοντικά. Και ενώ δεν κοστίζει ούτε δεκάρα, είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό – σε βαθμό που τα χρήματα δεν θα μπορούσαν ποτέ να αγοράσουν.
Ζήσε στο παρόν. Μάθε να σκέφτεσαι λιγότερο το παρελθόν ή το μέλλον, και περισσότερο το τι σου συμβαίνει τώρα. Να είσαι στο παρόν. Μπορεί να φαίνεται κλισέ, αλλά είναι το κλειδί στο να διασκεδάζεις τη ζωή στο μέγιστο – χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα. Σκέψου το, μπορείς να ξοδέψεις χρήματα για να φας έξω, αλλά αν καλά καλά δε σκέφτεσαι τί τρως, μπορεί να μην το απολαύσεις και καθόλου. Αν όμως μαγειρέψεις ένα απλό αλλά νόστιμο γεύμα, και πραγματικά γευτείς κάθε μπουκιά, μπορεί να είναι απίστευτα απολαυστικό χωρίς να κοστίσει πολύ.
Χαλάρωσε τους ρυθμούς. Στο ίδιο σκεπτικό, δεν μπορείς να απολαύσεις τη ζωή στο φουλ, όταν εκείνη περνά βιαστικά από δίπλα σου, σαν σε fast forward. Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο γρήγορα περνά μια βδομάδα, ένας μήνας ή ένας χρόνος? Ίσως περνάς πολύ χρόνο στην αριστερή λωρίδα, με τους ‘γρήγορους’. Δοκίμασε να χαλαρώσεις, και τα πράγματα θα είναι λιγότερο αγχωτικά και πιο διασκεδαστικά. Οδήγα πιο αργά, τρώγε πιο αργά, ζήσε πιο αργά.
Μάθε να βρίσκεις φθηνά, ωραία πραγματάκια. Πείτε με τρελή, αλλά λατρεύω να ψωνίζω πράγματα από δεύτερο χέρι. Ταυτίζεται απόλυτα άλλωστε με την αγάπη μου για την ανακύκλωση των πραγμάτων.
Έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε την ανακύκλωση απορριμάτων, καιρός να βάλουμε ακόμα περισσότερο την ανακύκλωση στη ζωή μας. Μιλώ για το πώς μπορούν να αλλάζουν περισσότερα χέρια τα αντικείμενα που θέλουμε να ξεφορτωθούμε, είτε γιατί τα βαρεθήκαμε, είτε γιατί δεν τα χρειαζόμαστε πια. Αλλάζοντας κάτι χέρια, μεγαλώνεις τον κύκλο ζωής του. Μπορείς αντίστοιχα να βρεις τόσα πολλά όμορφα πράγματα που δε θέλει πια ο υπόλοιπος κόσμος, πράγματα που κοστίζουν τόσο λίγο.
Από Καλά Νέα