Δείξε μου τα μάτια σου να σου πω τι σκέφτεσαι…

Η διαστολή και τη συστολή της κόρης των ματιών, αποκαλύπτει το πόσο έντονα σκεφτόμαστε, πόσο ενθουσιασμένοι ή αηδιασμένοι αισθανόμαστε, αλλά και πολλά ακόμα. Παρακάτω

Η διαστολή και τη συστολή της κόρης των ματιών, αποκαλύπτει το πόσο έντονα σκεφτόμαστε, πόσο ενθουσιασμένοι ή αηδιασμένοι αισθανόμαστε, αλλά και πολλά ακόμα. Παρακάτω αναφέρουμε κάποια ευρήματα της επιστημονικής έρευνας, που δείχνουν πώς οι αλλαγές στο μέγεθος της κόρης αποκαλύπτουν διάφορες πτυχές της σκέψης μας.

1. Σκέφτομαι έντονα

Advertisment

Κάντε μία εύκολη ερώτηση σε κάποιον και παρατηρήστε το μέγεθος της κόρης των ματιών του. Δεν θα διαπιστώσετε κάποια σημαντική διαφορά. Ζητήστε του να σας αναφέρει τους τρεις νόμους της θερμοδυναμικής, και παρατηρήστε πως μεγαλώνουν οι κόρες των ματιών του.

Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως έχει δείξει η σχετική έρευνα, όσο πιο έντονα λειτουργεί το μυαλό μας, τόσο περισσότερο διαστέλλονται οι κόρες. (Hess and Polt – 1964)

2. Ο εγκέφαλός μου είναι υπερφορτωμένος

Advertisment

Συνεχίστε να παρατηρείτε τα μάτια του όταν εξηγεί τους νόμους της θερμοδυναμικής, και θα καταλάβετε σε ποιο σημείο θα “κολλήσει” το μυαλό του.

Ο Gary Poock διαπίστωσε στη μελέτη του το 1973, ότι όταν ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων υπερφορτώθηκε, οι κόρες τους περιορίστηκαν .

3. Βλάβη του εγκεφάλου

Ο λόγος που οι γιατροί αναβοσβήνουν ένα φως μπροστά από τα μάτια των ασθενών, είναι για να ελέγξουν αν λειτουργεί κανονικά ο εγκέφαλος τους . Αυτό περιγράφεται με το ακρωνύμιο PERRL (the Pupils should be Equal, Round and Reactive to Light: οι κόρες θα πρέπει να είναι ίσες, στρόγγυλες και να αντιδρούν στο φως).

4. Μου κρατάς το ενδιαφέρον

Το μέγεθος των κορών των ματιών, μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει εάν ο συνομιλητής σας βρίσκει ενδιαφέρον σε ότι λέτε.

Το 1977, οι White και Maltzman έκαναν μία μελέτη όπου οι συμμετέχοντες άκουσαν αποσπάσματα από τρία βιβλία: το ένα είχε ερωτικό περιεχόμενο, το δεύτερο συμπεριελάμβανε ακρωτηριασμό οργάνων, ενώ το τρίτο ήταν ουδέτερο.

Στην αρχή, οι κόρες των ματιών τους διευρύνθηκαν και στα τρία αποσπάσματα Όμως παρέμειναν μεγάλες μόνο για τα αποσπάσματα που είχαν ερωτικό περιεχόμενο ή περιελάμβαναν ακρωτηριασμό οργάνων.

Δείχνουμε ενδιαφέρον για κάτι καινούργιο,οι κόρες μας διαστέλλονται στην αρχή, αλλά παραμένουν έτσι μόνο αν συνεχίσουμε να βρίσκουμε ενδιαφέρον σε ότι ακούμε ή βλέπουμε.

5. Μου προκαλείς αηδία

Οι κόρες των ματιών συστέλλονται όταν νιώθουμε αηδία.

Το 1972, ο Hess έδειξε σε κάποιους ανθρώπους εικόνες τραυματισμένων παιδιών. Στην αρχή οι κόρες μεγάλωσαν εξαιτίας του σοκ, όμως στη συνέχεια μίκρυναν προσπαθώντας να αποφύγουν τις άσχημες εικόνες.

6. Πονάω

Αν έχετε βαρεθεί αυτό το άρθρο και θέλετε από αντίδραση να μου προκαλέσετε κάποιο πόνο, θα μπορούσατε πιθανώς να με χτυπήσετε με κάποιο αντικείμενο. Αν παράλληλα παρακολουθούσατε προσεκτικά τις κόρες των ματιών μου, θα διαπιστώνατε ότι μεγάλωσαν.

Το 1999, ο Chapman προκάλεσε μικρό ηλεκτροσόκ στα χέρια ανθρώπων και μέτρησε πόσο πολύ μεγάλωσαν οι κόρες των ματιών τους. Όταν η ένταση του ηλεκτροσόκ έφτασε στο μέγιστο, οι κόρες είχαν διαστολή κατά περίπου 0,2 χιλιοστά.

Αλλά αυτό συνέβη απλώς μ” ένα μικρό ηλεκτροσόκ. Φανταστείτε πόσο θα αυξηθούν, αν πάθουμε ηλεκτροπληξία.

7. Είμαι ναρκομανής

… και μπορείτε να καταλάβετε τον τύπο του ναρκωτικού, εξετάζοντας τις κόρες των ματιών.

Το αλκοόλ και τα οπιοειδή προκαλούν συστολή στις κόρες. Κάποια ναρκωτικά, όπως η αμφεταμίνη, κοκαΐνη, LSD, προκαλούν τις κόρες να διαστέλλονται.

Οι αστυνομικοί το γνωρίζουν αυτό και το χρησιμοποιούν κάποιες φορές. Εξετάζουν αν οι κόρες έχουν μικρύνει κατά 3 χιλιοστά, ή έχουν διαστολή μεγαλύτερη των 6,5 χιλιοστών ( Richman et al. 2004 ).

8. Η προσωπικότητά μου

Το παρακάτω δεν αφορά εξειδικευμένα τη διαστολή της κόρης, αλλά είναι χρήσιμο να αναφερθεί.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά το έγχρωμο τμήμα της ήριδας του ματιού κάποιου ανθρώπου, μπορείτε να έχετε κάποιες ενδείξεις ως προς την προσωπικότητά του ( Larsson et al., 2007 ).

Κοιτάξτε προσεκτικά για «κρύπτες» στα μάτια (γραμμές που απομακρύνονται από την ίριδα, και έχουν την ένδειξη 1 στην παραπάνω εικόνα). Αποκαλύπτουν ένα ζεστό και τρυφερό άτομο.

Αν δείτε αυλάκια ( ένδειξη 3 στην εικόνα) τότε έχετε απέναντι σας ένα παρορμητικό άτομο.

Πάρα πολύ μικρές για να διαπιστώσουμε τις αλλαγές;

Όπως θα παρατηρήσατε από τα παραπάνω, η ίδια απόκριση της κόρης μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Γενικά, όταν οι κόρες διαστέλλονται στέλνουν ένα θετικό μήνυμα και όταν συστέλλονται στέλνουν αρνητικό μήνυμα.

Όμως μπορούμε πραγματικά να ανιχνεύσουμε αυτές τις μικροσκοπικές αλλαγές στο μέγεθος της κόρης των ματιών;

Σύμφωνα με μια μελέτη απεικόνισης fMRI, την αλλαγή στο μέγεθος της κόρης είναι δύσκολο να την παρατηρήσουμε, αλλά όπως φαίνεται μπορούμε να αντιληφθούμε υποσυνείδητα αυτές τις μικρές αλλαγές ( Demos et al., 2008 ).

Οπότε, καλό είναι οι όποιες αλλαγές στο μέγεθος της κόρης, να συνεκτιμώνται μαζί με άλλα λεκτικά και μη λεκτικά σήματα, ώστε να μην βγάλουμε λάθος συμπεράσματα.

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση