,

Οι ερωτευμένοι μιμούνται τη φωνή του συντρόφου τους

Οι επιστήμονες από το Κολέγιο Albright στην Πενσυλβάνια μελέτησαν τις φωνές 24 ανθρώπων κατά τη διάρκεια σύντομων τηλεφωνικών κλήσεων. Όλοι δήλωναν ότι είχαν ερωτευθεί

Οι επιστήμονες από το Κολέγιο Albright στην Πενσυλβάνια μελέτησαν τις φωνές 24 ανθρώπων κατά τη διάρκεια σύντομων τηλεφωνικών κλήσεων. Όλοι δήλωναν ότι είχαν ερωτευθεί πρόσφατα και ότι περνούσαν την ευτυχέστερη περίοδο της ζωής τους.

Οι μελετητές τους έβαλαν να τηλεφωνήσουν στους ερωτικούς τους συντρόφους, καθώς και σε έναν στενό τους φίλο του ιδίου φύλου και να τους κάνουν ερωτήσεις, όπως «πώς είσαι;» ή «τι κάνεις;».

Advertisment

Οι ερευνητές, αφού κατέγραψαν όλες τις τηλεφωνικές επαφές, έδωσαν τα δείγματα ομιλίας σε 80 ανεξάρτητους βαθμολογητές, ώστε να αξιολογήσουν αν έκρυβαν ευχαρίστηση, αν φανέρωναν σεξουαλικότητα και ρομαντική διάθεση και σε ποιο βαθμό.

Τα δείγματα, που στην πλειοψηφία τους δεν ξεπερνούσαν τα 2 δευτερόλεπτα, πέρασαν από ανάλυση φασματογραφήματος. Οι βαθμολογητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια αν οι συμμετέχοντες μιλούσαν σε φίλο ή σε εραστή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι αλλάζουν τη φωνή τους ανάλογα με τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους και τη σχέση που έχουν μαζί του. Συγκεκριμένα ανακάλυψαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προσπαθούσαν να κάνουν τη φωνή τους να ταιριάζει με τη φωνή του συντρόφου τους.

Advertisment

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι γυναίκες, όταν μιλούν στον αγαπημένο τους, χαμηλώνουν τον τόνο της φωνής τους, σε αντίθεση με τους άνδρες, που ανεβάζουν τον τόνο της φωνής κατά την ομιλία τους με τη σύντροφό τους.

«Τα δείγματα ομιλίας που απευθύνονταν στους ερωτικούς συντρόφους κρίθηκαν ότι ηχούσαν πιο ευχάριστα, ήταν περισσότερο σέξι και φανέρωναν μεγαλύτερη ρομαντική διάθεση σε σχέση με εκείνα που απευθύνονταν σε φίλους του ιδίου φύλου», δήλωσε η καθηγήτρια Ψυχολογίας, Susan Hughes, που ηγήθηκε της μελέτης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι εναλλαγές αυτές στον τόνο της φωνής θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες για να διαπιστωθεί η ύπαρξη απιστίας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nonverbal Behaviour».

Πηγή: vita.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να ασκήσετε εποικοδομητική κριτική στους αγαπημένους σας ανθρώπους;
Πώς να δημιουργήσουμε ουσιαστική σύνδεση σε μια προσωπική σχέση
Τι να κάνετε εάν οι διαφορές με τον/την σύντροφό σας είναι αγεφύρωτες;
Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση