, ,

Τα εκπληκτικά οφέλη της υπέρυθρης Σάουνας

Γράφει η Μαρία Κορόγιαννη, Φυσικοθεραπεύτρια PT, MSc για την Εναλλακτική Δράση Στις μέρες μας, πολλά ιαματικά κέντρα, κλινικές υγείας, αλλά και ειδικευμένοι χώροι ευεξίας

Γράφει η Μαρία Κορόγιαννη, Φυσικοθεραπεύτρια PT, MSc για την Εναλλακτική Δράση

Στις μέρες μας, πολλά ιαματικά κέντρα, κλινικές υγείας, αλλά και ειδικευμένοι χώροι ευεξίας και σπά, διαθέτουν στους επισκέπτες τους έναν νέο σχετικά τύπο σάουνας, ο οποίος έρχεται να αντικαταστήσει την κλασσική σάουνα, ή αλλιώς ‘φιλανδική’.

Advertisment

Ο νέος αυτός τύπος σάουνας λειτουργεί με υπέρυθρη θερμότητα και υπόσχεται μεγάλα οφέλη για τον χρήστη της.

 

Υπέρυθρη Σάουνα

 

Advertisment

Η λειτουργία της υπέρυθρης σάουνας βασίζεται στην υπέρυθρη ακτινοβολία. Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της θερμότητας από τον ήλιο και διαχωρίζεται σαφώς από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία είναι εκείνη που προκαλεί τις βλάβες στους ιστούς. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν την ανάγκη της υπέρυθρης ακτινοβολίας για να ζήσουν και να αναπτυχθούν.

 

Η υπέρυθρη ακτινονοβολία είναι ένα φυσικό μέσο που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τους φυσικοθεραπευτές, αλλά και άλλους επιστήμονες υγείας, κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών, για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.

 

Η σάουνα με υπέρυθρη ακτινοβολία υπερτερεί σε αποτελεσματικότητα έναντι του παραδοσιακού τύπου σάουνας. Συγκεκριμένα, στην υπέρυθρη σάουνα η θερμότητα με τη μορφή της ευεργετικής υπέρυθρης ακτινοβολίας, θερμαίνει απευθείας και με φυσικό τρόπο το σώμα, κάτι που δε συμβαίνει στις κλασσικές σάουνες, όπου η θέρμανση του σώματος οφείλεται στον περιβάλλοντα θερμό αέρα.

 

heatingphoto

 

Έτσι, λόγω της χαμηλής και ευχάριστης θερμοκρασίας περιβάλλοντος που επιτυγχάνεται μέσα σε μια υπέρυθρη σάουνα, η καμπίνα της μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ευρύτερα γκρουπ χρηστών (π.χ. ασθματικούς ή ηλικιωμένους) ενώ συγχρόνως η υπέρυθρη ακτινοβολία σας επιτρέπει να κάψετε τις διπλές θερμίδες στον ίδιο χρόνο, από όσες θα καταναλώνατε σε μια παραδοσιακή σάουνα. Επιπρόσθετα, η υπέρυθρη θερμότητα διαπερνά σε μεγαλύτερο βάθος το δέρμα (σε μερικά σημεία έως και 4 εκατοστά) από ό,τι το διαπερνά ο θερμός αέρας που χρησιμοποιείται στις κλασσικές σάουνες, ενεργοποιώντας έτσι καλύτερα το μεταβολισμό και πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη της υπέρυθρης θέρμανσης.

 

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τα θεραπευτικά οφέλη της σάουνας υπέρυθρης ακτινοβολίας.

 

Η υπέρυθρη σάουνα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να καθαρίσετε το δέρμα από μέσα και να αποκτήσετε μια λαμπερή και υγιή όψη, καθώς η θερμότητα διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, διώχνει τους ρύπους, καταπολεμά την κυτταρίτιδα και την κατακράτηση λίπους και νερού, και, τέλος, αυξάνει την ελαστικότητα του κολλαγόνου σε όλους τους ιστούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

 

Η υπέρυθρη σάουνα επίσης θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σας, αφού ενεργοποιεί την υγιή εφίδρωση του σώματος με το οποίο ο οργανισμός αποβάλλει επιβλαβή δηλητήρια, βαρέα μέταλλα, νικοτίνη, αλκοόλ, συσσωρευμένη χοληστερίνη και άλλες τοξίνες όπως θειϊκό οξύ, νάτριο, αμμωνία και ουρικό οξύ. Ταυτόχρονα με την απελευθέρωση των επιβλαβών ουσιών από τους πόρους, γίνεται και φυσική απολέπιση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα, χαρίζοντάς σας ένα δέρμα υγιές και ανανεωμένο.

 

Η υπέρυθρη σάουνα είναι επίσης ένας θαυμάσιος τρόπος για να απελευθερώσετε το σώμα σας από την υπερβολική ένταση, κούραση και στρες, εξαιτίας του σύγχρονου, απαιτητικού ρυθμού ζωής. Η απαλή θερμότητα διεισδύει μέσω του δέρματος σε ολόκληρο το σώμα αυξάνει τη ροή του αίματος στους μύες, προμηθεύοντάς τους με περισσότερο οξυγόνο, κάτι που βοηθά στη φυσική διαδικασία ίασης του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι, χαλαρώνουν οι σφιγμένοι και κουρασμένοι μύες, απαλύνεται ο χρόνιος πόνος και το αίσθημα δυσκαμψίας, ενώ επιταχύνεται η θεραπεία από τραυματισμούς και ‘μυϊκά πιασίματα’.

 

Καθώς η υπέρυθρη ακτινοβολία αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στα κύτταρα είναι κατάλληλη για τις χρόνιες φλεγμονές, καθώς όχι απλά δεν τις οξύνει, αλλά κατορθώνει να τις απαλύνει ή να τις εξουδετερώσει.  Η υπέρυθρη σάουνα θα σας βοηθήσει στη θεραπεία της χρόνιας κόπωσης, της ρευματοειδούς ή αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας, θα ελαττώσει τους μυϊκούς σπασμούς σε όλο το σώμα, θα ανακουφίσει αθλητικές κακώσεις, όπως διαστρέμματα ή θλάσεις, και θα αναζωογονήσει όλα σας τα κύτταρα, ανανεώνοντας σώμα και πνεύμα.

 

Η υπέρυθρη σάουνα θα σας βοηθήσει επίσης, στην απώλεια βάρους, με τον πιο υγιή και φυσικό τρόπο. Σε διάστημα μισής ώρας θεραπείας στη σάουνα θα καούν περισσότερες θερμίδες, από ό,τι με το τρέξιμο στον ίδιο χρόνο. Έρευνες δείχνουν ότι μια μισάωρη παραμονή στη σάουνα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 600 θερμίδων. Καθώς θερμαίνεται βαθιά το ανθρώπινο σώμα, ο οργανισμός αντιδρά, δουλεύοντας σκληρά για να δροσιστεί, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος, την καρδιακή λειτουργία, τους παλμούς και το μεταβολισμό, καίγοντας περισσότερες θερμίδες.

 

Τέλος, αποδεικνύεται ότι οι υπέρυθρες σάουνες επικουρούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου και είναι κατάλληλες για ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια, επειδή αυξάνουν την οξυγόνωση, την αποβολή των τοξίνων και των βαρέων μετάλλων από το σώμα και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενδεικτική είναι κλινική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Cancer Science and Therapy” (2009), στην οποία, μέσω της υπέρυθρης ακτινοβολίας μακρού μήκους κύματος, επιτεύχθηκε μείωση των καρκινικών όγκων στο εργαστήριο κατά 86% μέσα σε 30 ημέρες!

 

Να σημειώσω εδώ ότι η υπέρυθρη σάουνα  είναι το μοναδικό είδος σάουνας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται από ανθρώπους με φλεβίτιδα, μεταλλικά εμφυτεύματα, υπέρταση και διαβήτη.

 

Οι σάουνες με υπέρυθρη ακτινοβολία μακρού μήκους κύματος έχουν και άλλες θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, καθώς μειώνουν την πίεση του αίματος, αντιστρέφουν τις καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακές αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια, καταπολεμούν την κατάθλιψη και  βοηθούν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων πολλών ορμονών.

 

Είναι πλέον καθολικά αποδεκτό, ότι η υπέρυθρη ενέργεια, τόσο με τη μορφή μιας καμπίνας σάουνας όσο και με τη μορφή μιας λάμπας υπέρυθρης ακτινοβολίας, είναι τόσο ισχυρή και αποτελεσματική, ώστε εφαρμόζεται σε πολλές κλινικές σε όλο τον κόσμο,  από ιατρούς και φυσικοθεραπευτές.

 

Εάν έχετε γενικά καλή υγεία, ένα πρόγραμμα έκθεσης 30 λεπτών, 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα αρκεί. Εάν ωστόσο, έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν καθημερινή έκθεση, ακόμα και πάνω από μία φορά την ημέρα.

 

 

Ποιά άτομα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την υπέρυθρη σάουνα.

 

Υπάρχουν κάποιες ιατρικές αντενδείξεις στην χρήση της υπέρυθρης σάουνας. Οποιοσδήποτε με ιατρικό πρόβλημα, που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του. Οποιοσδήποτε υποφέρει από καταστολή των επινεφριδίων, σκλήρυνση κατά πλάκας ή ερυθηματώδη λύκο, συμβουλεύεται να μην χρησιμοποιεί την υπέρυθρη σάουνα, όπως επίσης και όποια γυναίκμα εγκυμονεί ή κάποιος πουυποφέρει από τραυματισμό νεότερο των 48 ωρών ή άλλο οίδημα ή μόλυνση (π.χ. οδοντική). Στις τελευταίες μάλιστα περιπτώσεις η διαστολή λόγω της ζέστης μπορεί να οδηγήσει σε ένταση του πόνου. Οι αιμοφιλικοί ή αυτοί που είναι επιρρεπείς σε αιμορραγία κατά την αγγειοδιαστολή πρέπει επίσης να αποφεύγουν την χρήση της υπέρυθρη σάουνα. Επίσης για τους ίδιους λόγους υπάρχει περίπτωση να αυξήσει την έμμηνο ρύση.

 

Σημείωση

 

Όταν πρόκειται να επιλέξετε το χώρο όπου θα απολαύσετε την υπέρυθρη σάουνα, δώστε λίγο προσοχή στο αν τα πάνελ που χρησιμοποιούνται εσωτερικά στην καμπίνα, θερμαίνονται υπερβολικά ή όχι. Με άλλα λόγια, ελέγξτε εαν μπορείτε να τα ακουμπήσετε άνετα, ή είναι τόσο ζεστά που δε σας το επιτρέπουν. Μόνο οι σάουνες που χρησιμοποιούν τις μάκρο-υπέρυθρες ακτίνες, οι οποίες κοστίζουν μεν ακριβότερα στην κατασκευή, σας επιτρέπουν να αγγίξετε το θερμικό πάνελ, το οποίο παραμένει ψυχρό. Αυτού του τύπου οι σάουνες θερμαίνουν εσωτερικά το σώμα, χωρίς να θερμαίνουν τον αέρα της καμπίνας και αυτές είναι τελικά που είναι καλύτερα ανεκτές από όλα τα γκρουπ χρηστών, αλλά και έχουν τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

 

© Maria Korogianni

physiowellness.org

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση