, ,

Τραυλίζει πραγματικά το παιδί σας;

Γράφει ο Σταυρακάκης Δημήτριος για την Εναλλακτική Δράση Πολλά παιδιά περνούν από ένα στάδιο όπου η ομιλία εμφανίζει μπλοκαρίσματα στη ροή. Τις περισσότερες περιπτώσεις,

Γράφει ο Σταυρακάκης Δημήτριος για την Εναλλακτική Δράση

Πολλά παιδιά περνούν από ένα στάδιο όπου η ομιλία εμφανίζει μπλοκαρίσματα στη ροή. Τις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια προσωρινή κατάσταση, μέρος της φυσιολογικής εξέλιξης του παιδιού, διότι η ικανότητα της ομιλίας με κανονική ροή αποκτάται με το χρόνο.

Advertisment

Είναι φυσιολογικό όταν το παιδί «κολλάει» στο 5 % των λέξεων. Με άλλα λόγια, όταν στο παιδί παρατηρείται μια δυσρυθμία στις 50 από τις 1000 λέξεις, δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία.

Όταν υπάρχει άγχος, πίεση ή σε μεγάλες προτάσεις, θεωρείται φυσικό να υπάρχει μια δυσκολία στην ροή σε έναν μεγαλύτερο αριθμό λέξεων. Αυτή η δυσκολία μπορεί να εμφανιστεί σαν επανάληψη λέξεων ή μέρος της πρότασης όπως «Θα θα πάρω την την αστυνομία!» ή την φώνηση εεε ανάμεσα των λέξεων.

Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να εξελιχτούν σε τραυλισμό όταν στο παιδί εμφανίζονται τα εξής χαρακτηριστικά:

Advertisment

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό επαναλήψεων στην διάρκεια της ομιλίας Το παιδί επαναλαμβάνει συλλαβές ή φθόγγους (π-π-π-π-άμε) Επιμήκυνση φθόγγων ( παααάμε) Ή ένας μεγαλύτερος αριθμός επαναλήψεων (πα-πα-πάμε)

Ζητήστε την συμβουλή ενός ειδικού όταν παρατηρείτε:

Φυσιολογικές δυσκολίες στην ροή σε διάστημα μεγαλύτερο των έξη μηνών Η εμφάνιση των πιο σοβαρών συμπτωμάτων σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν τα συμπτώματα χειροτερεύουν σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν το παιδί σας χρησιμοποιεί περισσότερη δύναμη για την ομιλία του. Όταν κάνει ασυνήθιστες κινήσεις ή μορφασμούς, την ώρα που μιλάει Η αναπνοή του είναι θωρακική αντί της κανονικής (διαφραγματική) και μπλοκάρει την ώρα που μιλάει. Η συχνότητα αναπνοών ανά λεπτό είναι πάνω από 22 αναπνοές Το παιδί σας έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει δυσκολίες στην ομιλία.

Τι είναι ο τραυλισμός;

Ο τραυλισμός είναι μια δυσκολία στην ροή της ομιλίας. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι:

· Επαναλήψεις μέρους μιας λέξης (πα-πα-πα πάμε)

· Επιμηκύνσεις (πππππάμε)

· Μπλοκαρίσματα (—-πάμε)

· Χρήση παρατεταμένων φθόγγων-κυρίως φωνηέντων- στην αρχή της πρότασης( εεεεεγώ το είπα)

Ο τραυλισμός συχνά συνοδεύεται από ασυνήθιστες κινήσεις του σώματος (πρόσωπο, χέρια) και εμφανίζεται με διαφορετική μορφή σε διαφορετικές καταστάσεις.

Τι δεν είναι ο τραυλισμός;

Ο τραυλισμός δεν είναι ένα σημάδι αδυναμίας ή εγκεφαλικής δυσλειτουργίας! Ο τραυλισμός δεν είναι μια ανίατη ασθένεια! Ο τραυλισμός δεν είναι μια κακιά συνήθεια! Ο τραυλισμός δεν είναι ένα σημάδι κατώτερης νοημοσύνης!

Τι μπορείτε να κάνετε σαν γονείς;

Μην διστάζετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας συμβουλεύσει και να αναλάβει την θεραπεία του παιδιού σας!

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τους γονείς:

Ø Αφήστε χρόνο στο παιδί σας να σας πει αυτό που θέλει. Μην το διακόπτετε και μην το διορθώνετε!

Ø Συμβουλεύστε, άλλα αδέλφια, αν υπάρχουν, να μην παρεμβαίνουν την ώρα που εκφράζεται το παιδί σας!

Ø Δημιουργήστε χρόνο και κατάσταση για ήρεμη επικοινωνία με το παιδί σας, ανεξάρτητα αν κατά την διάρκεια αυτή τραυλίζει.

Ø Όταν ρωτάτε κάτι το παιδί σας, κάντε το όσο πιο ακριβές και απλό γίνεται. Αποφύγετε τις πολλαπλές και απανωτές ερωτήσεις, όπως: πώς πέρασες στο σχολείο; Έφαγες το κολατσιό σου; Τι μάθατε σήμερα;

Ø Δώστε προσοχή σε πράγματα που το παιδί σας κάνει ευχάριστα και καλά για να το ενθαρρύνετε, χωρίς να επιβάλλετε την δική σας θέληση.

Ø Φερθείτε στο παιδί σας όπως στα άλλα παιδιά.

Ø Εσείς είστε το παράδειγμα του παιδιού σας! Μιλάτε αργά, κάντε διαλείμματα ανάμεσα στις προτάσεις και μιλάτε με σωστό τονισμό.

Ø Μην κάνετε σχόλια για την ιδιαιτερότητα στην ομιλία του παιδιού σας! Να αποφύγετε συμβουλές όπως «μίλα αργά», η «μην βιάζεσαι!», αντιθέτως, καθίστε αναπαυτικά κάνοντας ένα διάλειμμα, πάρτε μια βαθιά ανάσα και πείτε του: «έχω χρόνο να σε ακούσω!» χωρίς να το διακόπτετε.

Δημήτρης Σταυρακάκης,

Λογοθεραπευτής – Ειδικός Παιδαγωγός,

Heilpaedagogische Fakultaet,

Universitaet Koeln (Κολωνία) Γερμανία.

Υπεύθυνος του Κέντρου ΛΟΓΟΠΑΙΔΕΙΑ

www.logopaedia.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση