Οι λάθος τροφές σε περιόδους άγχους

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί μη υγιείς τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς την πίεση και το άγχος, ωστόσο η κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί μη υγιείς τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς την πίεση και το άγχος, ωστόσο η κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως είναι τα γλυκά και τα πατατάκια, ή αλκοόλ ως τρόποι καταπολέμησης του στρες παίρνουν αδιαμφισβήτητα το… βραβείο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, παραδόξως, όταν ένας άνθρωπος νιώθει άγχος, το σώμα του πολύ συχνά ζητάει ακριβώς τα τρόφιμα εκείνα, τα οποία το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

Advertisment

«Όταν νιώθει άγχος, ο ανθρώπινος οργανισμός τείνει να αποζητά τις λάθος τροφές – ιδιαίτερα εκείνες που αυξάνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία είναι η ορμόνη του στρες», εξηγεί η Δρ. Χέδερ Μπάουερ. «Όταν νιώθουμε πίεση ή άγχος, έχουμε την τάση να ποθούμε τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, επειδή αυτά τα συστατικά αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό μας».

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρίσκεστε υπό πίεση ή θα νιώθετε το άγχος να σας κατακλύζει, φροντίστε να αποφύγετε τις παρακάτω τροφές:

Ενεργειακά ποτά

Advertisment

«Γεμάτα καφεΐνη και ζάχαρη, τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα που περιέχουν καφεΐνη, είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να καταναλώσετε όταν έχετε άγχος», λέει ο Δρ. Ντον Τζάκσον Μπλάτνερ, συγγραφέας του βιβλίου “The Flexitarian Diet”.

«Ο συνδυασμός καφεΐνης και ζάχαρης μόνο προβλήματα μπορεί να σας δημιουργήσει, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας προσφέρει πρόσθετο άγχος», προσθέτει.

Επιπλέον, τα ενεργειακά ποτά μπορούν να επιφέρουν πρόσθετο στρες εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο. Ένα ενεργειακό ποτό μπορεί να περιέχει πολύ καφεΐνη (έως και 3 κούπες καφέ). Η καφεΐνη, ως γνωστόν, μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, η οποία, με τη σειρά της, είναι σημαντικός παράγοντας επιδείνωσης του στρες.

Πικάντικα φαγητά

Εάν αντιμετωπίζετε άγχος, το οποίο σχετίζεται με προβλήματα του πεπτικού συστήματος, θα ήταν συνετό να μείνετε μακριά από τα πικάντικα φαγητά, καθώς θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη δυσφορία που νιώθετε.

Επιπλέον, όπως εξηγεί η Δρ. Μπάουερ, οι άνθρωποι που αγχώνονται εύκολα δεν είναι σε θέση να επεξεργάζονται σωστά τις τροφές.

«Το άγχος επιβραδύνει τον μεταβολισμό και καθιστά δύσκολη την πέψη των τροφών, με αποτέλεσμα να κάθονται στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό οδηγεί σε διάφορες παθήσεις, όπως είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να χειροτερέψουν την κατάσταση», εξηγεί.

Γλυκά

Συχνά οι άνθρωποι στρέφονται στα γλυκά όταν νιώθουν αγχωμένοι. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζάχαρη συμβάλλει ιδιαίτερα στην αύξηση των επιπέδων των ορμονών του στρες.

Επιπλέον, οι απότομες αυξήσεις του σακχάρου του αίματος και της ινσουλίνης που συνοδεύουν την κατανάλωση της ραφιναρισμένης ζάχαρης, μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε ευερεθιστότητα και αυξημένη όρεξη.

Αλκοόλ

Σίγουρα πιστεύετε ότι όταν νιώθετε πιεσμένοι, ένα ποτήρι κρασί μπορεί να σας ηρεμήσει, έτσι δεν είναι; Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάνετε λάθος!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία επιστημονική μελέτη του 2008, το αλκοόλ διεγείρει την απελευθέρωση της κορτιζόλης. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε, ότι ως αποτέλεσμα, οι βαρείς πότες και εκείνοι που πρόσφατα είχαν αυξήσει την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωναν, είχαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες στον οργανισμό τους.

Σύμφωνα δε με μία έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 2011, το αλκοόλ και το άγχος τρέφονται το ένα από το άλλο, ενώ απέδειξε ότι, παρόλο που οι άνθρωποι στρέφονται συνήθως στο αλκοόλ προκειμένου να κατευνάσουν τις συναισθηματικές συνέπειες του στρες, στην πραγματικότητα, το άγχος μειώνει τα αποτελέσματα του αλκοόλ.

Γλυκά ροφήματα που περιέχουν καφέ

Για τους ίδιους λόγους με αυτούς που αναφέραμε ακριβώς από πάνω, τα γλυκά ροφήματα που περιέχουν καφέ, όπως είναι το ρόφημα βανίλια λάτε και η μόκα, είναι κατασκευασμένα με ζαχαρούχα σιρόπια και εσπρέσο, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα στρες.

«Πολλοί άνθρωποι, όταν αισθάνονται αγχωμένοι, επιλέγουν στο διάλλειμα της δουλειάς τους να πάνε στα Starbucks και να πάρουν ένα ζαχαρώδες ρόφημα καφέ, το οποίο, όμως, καταλήγει απλά να τους προσφέρει επιπρόσθετο άγχος», εξηγεί ο Δρ. Μπλάτνερ.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, λιπαρά και τεχνητά πρόσθετα (για να μην αναφέρουμε τη σχεδόν μηδαμινή θρεπτική τους αξία), τα επεξεργασμένα τρόφιμα στα οποία καταφεύγουμε, συνήθως, για “παρηγοριά”, στην πραγματικότητα αυξάνουν τα επίπεδα του στρες.

«Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό μας», λέει η Δρ. Μπάουερ και προσθέτει: «Ως αποτέλεσμα, αυτά είναι και τα τρόφιμα που ποθούμε περισσότερο όταν είμαστε αγχωμένοι».

Τηγανιτές πατάτες

Τα υψηλά επίπεδα υδατανθράκων και λιπαρών που περιέχουν οι τηγανιτές πατάτες, μπορούν να αποτελούν μια γρήγορη λύση αύξησης της ενέργειάς μας, ωστόσο σε λίγη μόλις ώρα από την κατανάλωσή τους μπορούν να οδηγήσουν στον “όλεθρο”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρα από τον προφανή κίνδυνο της υπέρτασης εξαιτίας των υψηλών επιπέδων νατρίου που περιέχουν, μακροπρόθεσμα, οι τηγανιτές πατάτες εντείνουν το άγχος.

«Είτε πρόκειται για τηγανιτές πατάτες είτε για πατατάκια, οποιοδήποτε τρόφιμο είναι πλούσιο σε αλάτι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ακατάλληλο τρόφιμο για τις περιόδους έντονου άγχους», λέει η Δρ. Μπάουερ.

Τσίχλες & καραμέλες που δεν περιέχουν ζάχαρη

Σύμφωνα με τον Δρ. Μπλάτνερ, οι τσίχλες και οι καραμέλες που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος που σχετίζεται με τα θέματα του πεπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος ευερεθιστότητας.

«Τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε άβολα και αυτό, με τη σειρά του, να σας αγχώσει και να σας κάνει ευερέθιστους», εξηγεί ο Δρ, Μπλάτνερ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση