,

Τεχνικές καθαρισμού και αποτοξίνωσης του σώματος

ΑΤΜΟΛΟΥΤΡΟ Η ΣΑΟΥΝΑ * Ακολουθήστε μια χορτοφαγική διατροφή τη μέρα που θα κάνετε ατμόλουτρο ή σάουνα. Φάτε πρωινό πριν πάτε, για να μην αισθανθείτε

Η Σεροτονίνη φέρνει ευτυχία και επιτυχία

ΑΤΜΟΛΟΥΤΡΟ Η ΣΑΟΥΝΑ

* Ακολουθήστε μια χορτοφαγική διατροφή τη μέρα που θα κάνετε ατμόλουτρο ή σάουνα. Φάτε πρωινό πριν πάτε, για να μην αισθανθείτε αδυναμία ή λιποθυμική τάση. Πηγαίνετε κατά προτίμηση μεταξύ 9 και 11 το πρωί.

* Πριν μπείτε στη σάουνα ή στο ατμόλουτρο, βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι στεγνό.

Advertisment

* Καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα για να αποφύγετε πτώση της πίεσης. Ποτέ μην κάνετε σάουνα ή ατμόλουτρο με βρεγμένα

* Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια σας είναι ζεστά – τα αποτελέσματα μειώνονται αν έχετε κρύα πόδια

* Όταν μπείτε μέσα, καθίστε και χαλαρώστε. Αναπνεύστε από τη μύτη. Ο αέρας είναι σχεδόν αποστειρωμένος και η εισπνοή του είναι ευεργετική για το αναπνευστικό σας σύστημα και θα βοηθήσει και στη χαλάρωση της βλέννας στα ιγμόρεια και στους πνεύμονες σας. Αν επιτρέπεται, βάλτε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας στα κάρβουνα.

Advertisment

Αν όχι, μπορείτε να βάλετε μια σταγόνα κάτω από τη μύτη σας ή να στάξετε λίγες σταγόνες στην πετσέτα σας.

* Μείνετε μόνον πέντε λεπτά – όχι περισσότερο. Όταν αρχίσετε να ιδρώνετε, ήρθε η ώρα να φύγετε

* Αμέσως μετά, κάντε ένα κρύο 1 (όχι παγωμένο) ντους.
Μη χρησιμοποιήσετε σαπούνι. Μη βρέξετε το κεφάλι σας.

* Σκουπιστείτε καλά.

* Ξαπλώστε και ξεκουραστείτε γιαπερίπου
πέντε λεπτά. Όση ώρα κάθεστε μέσα στη σάουνα, άλλη τόση πρέπει να κάθεστε έξω.

• Επιστρέψτε στη σάουνα ή στο ατμόλουτρο. Αυτή τη φορά μείνετε 10 λεπτά (στο πάνω επίπεδο της σάουνας).

* Επαναλάβετε το κρύο ντους και την ανάπαυση, αυτή τη φορά, όμως, για δέκα λεπτά και πιείτε πολύ νερό (με πολύ μικρές γουλιές). Μπορείτε να πιείτε εν τω μεταξύ λίγο τσάι μέντας.

Ένα άλλο καλό μείγμα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας είναι ένας συνδυασμός από Χυμό καρότου, μαυροράπανου και παντζαριού (προσθέστε ελάχιστο μελι). Αν δεν μπορείτε να βρείτε «μαυροράπανο, χρησιμοποιήστε κανονικό ραπανάκι. Ο χυμός αυτός είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι σημαντικά για το σώμα έπειτα από έντονη εφίδρωση. Σημειώστε: καθαρίστε παντζάρι, κόψτε το στη μέση και μουλιάστε το για τρεις
με τέσσερις ώρες, πριν το βάλετε
στον αποχυμωτή.

* Επιστρέψτε, για τελευταία φορά, στη σάουνα ή στο ατμόλουτρο για δέκα λεπτά και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία. Αυτή τη φορά, όμως, κάντε ένα ντους με πιο κρύο νερό και καθίστε κάτω από το νερό περισσότερη ώρα. Ακόμα καλύτερα, αν υπάρχει διαθέσιμη, κάντε μια βουτιά σε μια κρύα πισίνα. Αυτή τη φορά, πλυθείτε καλά παντού, συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλιού σας και χρησιμοποιήστε ένα σκληρό τρίφτη από λούφα για το σώμα σας.

* Ξεκουραστείτε για ένα μισάωρο. Το τέλειο θα ήταν να κάνετε ένα μασάζ.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΑΟΥΝΑ

Η πρόσβαση σε σάουνα δεν είναι εύκολη για όλους. Μπορείτε, όμως, παρ’ όλα αυτά να έχετε πολλά από τα θετικά αποτελέσματα – κυρίως τη χαλάρωση της βλέννας στο σώμα, που είναι τόσο σημαντική για το πρόγραμμα αποτοξίνωσης που ακολουθεί. Όταν προε-ετοιμάζεστε για την αποτοξίνωση πρέπει πάντα σε καθημερινή βάση να κάνετε μια μορφή ζεστής υδροθεραπείας. Αν δεν μπορείτε να πάτε σε σάουνα, μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά τις μεθόδους που ακολουθούν. Θυμηθείτε, όμως, ότι πριν κάνετε οποιαδήποτε μορφή υδροθεραπείας πρέπει πρώτα να βουρτσίσετε γερά το σώμα σας.

Βούρτσισμα του σώματος

Το βούρτσισμα του σώματος είναι μια πολύ αποτελεσματική τεχνική δραστηριοποίησης της απομάκρυνσης της βλέννας και της χαλάρωσης άλλων τοξικών ουσιών που εμποδίζουν και βαρύνουν το λεμφικό σύστημα και τους λεμφαδένες. Είναι ζωτικό στοιχείο για το πρόγραμμα αλλά και ένα εργαλείο για την καθημερινή υγεία. Αποκτήστε τη συνήθεια να βουρτσίζετε τακτικά το σώμα σας – είναι καταπληκτικό για το λεμφικό σας σύστημα και θα βελτιώσει και την τονικότητα του δέρματος σας.

Θα χρειαστεί να αγοράσετε μια βούρτσα σώματος από φυσική τρίχα (θα τη βρείτε στα φαρμακεία). Να βουρτσίζεστε πάντα με στεγνό δέρμα και πριν το μπάνιο ή το ντους. Κάνετε πάντα μεγάλες κινήσεις. Οι κινήσεις πρέπει να είναι πάντα προς την καρδιά και μη βουρτσίζετε τους μαστούς, το εσωτερικό του μπράτσου ή άλλη ευαίσθητη περιοχή. Μη βουρτσίζετε το δέρμα σας, αν έχει σκάσει.

* Βουρτσίστε πρώτα την πατούσα του ενός ποδιού. Στη συνέχεια προχωρήστε στο μπροστινό, μετά ‘ στο πίσω μέρος του ποδιού και τελειώστε με τους γλουτούς.

* Επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

* Κάντε το ίδιο με τα χέρια και τα μπράτσα σας, ξεκινώντας από τα ακροδάχτυλά σας. Βουρτσίστε τις παλάμες και το πάνω μέρος του χεριού σας και προχωρήστε προς τις μασχάλες σας.

* Βουρτσίστε τους ώμους σας και όσο μπορείτε μεγαλύτερο μέρος της πλάτης σας.

* Βουρτσίστε το στέρνο με κινήσεις που να έχουν κατεύθυνση την καρδιά σας. Οι γυναίκες δεν πρέπει να βουρτσίζουν τους μαστούς ή τις θηλές τους.

* Βουρτσίστε τον αυχένα σας με καθοδικές προς την καρδιά

Βουρτσίστε τώρα το στομάχι σας με κυκλικές κινήσεις. Πάντα να ακολουθείτε τη φορά των δεικτών του ρολογιού, γιατί αυτό βοηθά στην ενεργοποίηση του κόλον. * Βουρτσίστε μέχρι να αισθανθείτε ζεστό το δέρμα σας αλλά μην το παρακάνετε. Πέντε λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος αλλά αν δεν έχετε τόσο χρόνο στη διάθεση σας, κάντε λιγότερο βούρτσισμα. * Αφού τελειώσετε το βούρτσισμα, μπορείτε να κάνετε τη ζεστή υδροθεραπεία σας (ή αν δεν ακολουθείτε το πρόγραμμα το κανονικό σας μπάνιο ή ντους). Μετά τη χρήση της, πλένετε πάντα τη βούρτσα σας σε ζεστό νερό με σαπούνι.

Στέγνωμα με πετσέτα και χρήση βρεγμένης πετσέτας
Αν δεν έχετε βούρτσα, υπάρχουν εναλλακτκές. Θα χρειαστείτε μια στεγνή πετσέτα. Βουρτσίζετε απλά το δέρμα Χρησιμοποιώντας δυνατές κοφτές κινήσεις. Οπως και με το συνηθισμένο βούρτσισμα, οι κινήσεις γίνονται προς καρδιά. Από τα δάχτυλα προς τις
μασχάλες και από τις πατούσες προς τα γεννητικά όργανα.

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική αυτήν πριν από το μπάνιο ή το ντους σας, όταν η επιδερμίδα σας είναι στεγνή, θα πρέπει πρώτα να βρέξετε την πετσέτα σας. Εντούτοις, ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η χρήση στεγνής πετσέτας σε υγρό δέρμα, μετά το μπάνιο η το ντους σας.

Αν θέλετε, εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τη συμβουλή των γιόγκι, και να δοκιμάσετε το «υγρό γυάλισμα». Αυτό σημαίνει πως τρίβετε το υγρό δέρμα σας με την παλάμη σας, ξεκινώντας από το στομάχι, μέχρι το σώμα σας να ζεσταθεί και να στεγνώσει.

Βούρτσισμα της επιδερμίδας με αλάτι

Το βούρτσισμα του δέρματος με αλάτι, ενεργοποιεί το δέρμα και προωθεί την εφίδρωση. Είναι μια πολύ δυνατή μορφή βουρτσίσματος τους δέρματος – μια μορφή για προχωρημένους, αν θέλετε.

Αν είστε διαβητικός ή πάσχετε από δερματοπάθειες ή καρδιοπάθεια, μη χρησιμοποιήσετε αυτήν την εναλλακτική.

* Βάλτε μισό φλιτζάνι χοντρό αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και βρέξτε το με αρκετό νερό, ώστε να δημιουργήσετε μια σφιχτή μάζα.

* Καθίστε κάτω από το νερό του ντους ή μπείτε στο μπάνιο. Πάρτε μια χούφτα από τη μάζα του αλατιού και, ξεκινώντας από τα πέλματα σας, τρίψτε το δυνατά στο δέρμα σας με κυκλικές κινήσεις ή ακολουθώντας την κατεύθυνση πάνω – κάτω.

* Πάρτε κι άλλη ποσότητα από τη μάζα του αλατιού στο χέρι σας και συνεχίστε το τρίψιμο, καλύπτοντας όλο το πόδι. Επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

* Συνεχίστε στα χέρια σας, από τα δάχτυλα μέχρι τους ώμους σας.

* Στη συνέχεια κάντε μασάζ σε όσο μέρος της πλάτης σας μπορείτε.

* Συνεχίστε με το στομάχι και τέλος το στέρνο σας. Οι γυναίκες πρέπει να αποφύγουν τους μαστούς και τις θηλές.

* Όταν καλύψετε όλο σας το σώμα. ξεβγαλθείτε καλά με χλιαρό νερό και σκουπιστείτε καλά με μια πετσέτα.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ας δούμε κάποιες από τις επιλογές που έχετε για ζεστή υδροθεραπεία, αν δεν έχετε πρόσβαση σε σάουνα ή ατμόλουτρα (ή απλά αν θέλετε να κάνετε μια αλλαγή).

Καθαρτικά άλατα μπάνιου
Τα άλατα αυτά ενθαρρύνουν την απομάκρυνση των τοξινών μέσω της επιδερμίδας. Όταν ακολουθείτε προγράμματα αποτοξίνωσης κάντε το μπάνιο αυτό δύο φορές την εβδομάδα, αλλά όχι συνεχόμενες μέρες. Ακόμη και όταν δεν είστε σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης είναι καλό να κάνετε από καιρό σε καιρό το μπάνιο αυτό. Κάντε το μπάνιο αμέσως πριν πάτε για ύπνο – θα ιδρώσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά θα κοιμηθείτε και πολύ βαθιά.

Αν έχετε έκζεμα ή υψηλή πίεση μην κάνετε αυτό το μπάνιο. Δεν συνιστάται επίσης αν έχετε καρδιοπάθεια, είστε διαβητικοί ή αισθάνεστε κουρασμένοι ή αδύναμοι.

* Ρίξτε 225-450γρ. καθαρτικό άλας και ΙΟΟγρ. θαλασσινό αλάτι σεμια μπανιέρα γεμάτη ζεστό νερό. + Ξαπλώστε στην μπανιέρα και μουλιάστε για περίπου είκοσι λεπτά, προσθέτοντας ζεστό νερό όταν χρειάζεται.

• Βγείτε αργά από το νερό. Σκουπιστείτε προσεκτικά
και μαλακά με μια πετσέτα και πηγαίνετε κατευθείαν για ύπνο. Ίσως να θέλετε να τυλιχθείτε χαλαρά με μια παλιά πετσέτα για να απορροφήσει τον ιδρώτα.

* Την επομένη, ξεβγάλετε το δέρμα σας και ενυδατώστε το καλά
με μια φυσική λοσιόν σώματος χωρίς άρωμα.

Μπάνιο αρωματοθεραπείας

Κάντε το μπάνιο αυτό στο τέλος της ημέρας, λίγο πριν πάτε για ύπνο. Μπορείτε να κάνετε το μπάνιο αυτό όσο συχνά θέλετε.

Γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό νερό (όχι ζεστό). Διαλέξτε το αιθέριο έλαιο που θα χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λιβάνι, που
προωθεί την εφίδρωση. Είναι ιδιαίτερα εξαγνιστικό λάδι, και καταπληκτικό, αν αισθάνεστε ένταση, άγχος ή στρες. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο κέδρου, που επίσης βοηθά την απομάκρυνση των τοξινών μέσω των βλεννογόνων μεμβρανών. Και τα δύο αυτά έλαια δεν δημιουργούν συνήθως δερματικές αντιδράσεις, αν, όμως, έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα θα ήταν καλύτερο να κάνετε πρώτα μια δοκιμή (ρίξτε μια σταγόνα λαδιού στο εσωτερικό μέρος του μπράτσου σας και περιμένετε περίπου μία ώρα για να δείτε αν το δέρμα σας θα αντιδράσει).

Μπορείτε να προσθέσετε πέντε με δέκα σταγόνες απευθείας στο νερό (αφού πρώτα κλείσετε τη βρύση) ή μπορείτε να διαλύσετε μια χούφτα καθαρτικού άλατος στο ζεστό νερό και να προσθέσετε πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο και μετά να ρίξετε το σύνολο στο νερό της μπανιέρας.

* Μπείτε στην μπανιέρα και χαλαρώστε για είκοσι λεπτά.

Η σάουνα των γιόγκι
Το μπάνιο αυτό έρχεται από την παράδοση της αγιουρβέδα. Μπορείτε να το κάνετε μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν βγαίνετε από την μπανιέρα, γιατί το σώμα σας θα γλιστράει αρκετά. Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ένα λαστιχένιο ταπέτο στην μπανιέρα.

Καλύψτε το σώμα σας με καστορέλαιο, σιναπέλαιο ή ελαιόλαδο. Κάντε ελαφρύ μασάζ. Γεμίστε την μπανιέρα – το νερό πρέπει να είναι ζεστό. Βυθιστείτε τώρα σιγά – σιγά στο νερό, αφήνοντας στο σώμα σας το χρόνο να συνηθίσει τη θερμοκρασία σταδιακά. Μείνετε στο νερό για δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Πλυθείτε χρησιμοποιώντας μια λούφα για να βγάλετε το λάδι από το σώμα σας.

Καλή αποτοξίνωση…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση