,

Η χαρούμενη ιατρική και το θεραπευτικό γέλιο

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να μπορεί να γίνεται καλά από μόνος του, σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Υπάρχει ένας χαρούμενος δρόμος ενεργοποίησης της αυτοθεραπείας μας, όπου διάφορες φυσικές

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να μπορεί να γίνεται καλά από μόνος του, σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Υπάρχει ένας χαρούμενος δρόμος ενεργοποίησης της αυτοθεραπείας μας, όπου διάφορες φυσικές θεραπείες της ολιστικής ιατρικής (όπως η βελονοθεραπεία, η βοτανοθεραπεία, η αποτοξίνωση κ.ά.) εφαρμόζονται μέσα σ’ ένα χαμογελαστό κλίμα χαράς και απόλαυσης. Ήρθε ο καιρός να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας και να ξυπνήσουμε τον εσωτερικό γιατρό, που όλοι έχουμε μέσα μας, και είναι η ίδια μας η φύση.

Η σχέση της ολιστικής με την “κλασική” ιατρική

Advertisment

Για το ολιστικό μοντέλο υγείας και θεραπείας αυτό που έχει σημασία είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Για τον λόγο αυτό, η ολιστική ιατρική ενεργεί ως ενοποιητικός παράγοντας.

Κινείται, λοιπόν, με ευελιξία και αγκαλιάζει ό,τι θετικό, από ποικίλα θεραπευτικά συστήματα που αναπτύχθηκαν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Η σχέση της ολιστικής με την “κλασική” ιατρική δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική, μιας και αυτό αποβαίνει σε βάρος του ανθρώπου που πάσχει.

Advertisment

 

Ολιστική Ιατρική

Το επίθετο “ολιστική” προέρχεται από την ελληνική λέξη “όλος-όλη-όλον” και αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον J.C. Smuts το Ι 926, στο βιβλίο του Holism αnd Evolution. Όταν το αναφέρουμε στην ιατρική, δηλώνουμε την ολόπλευρη και σφαιρική προσέγγιση του ανθρώπου. Να τον βλέπουμε όσον αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία πολυεπίπεδα (σώμα-νου-συναίσθημα).

Επίσης, για την Ολιστική Ιατρική είναι σημαντική η εκπαίδευση του ατόμου, ως προς την προσωπική του ευθύνη σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Δεν είναι τυχαίο που στην αγγλική γλώσσα ο γιατρός ονομάζεται doctor. Η ρίζα της λέξης είναι από το ελληνικό διδάσκω. Ο ρόλος του γιατρού πετυχαίνει όταν μπορεί να διδάξει και να εμπνεύσει έναν άλλο τρόπο ζωής, ίσως πιο χαμογελαστό…

Η γελωτοθεραπεία σήμερα

Η γελωτοθεραπεία αποτελεί το πλέον ευχάριστο τμήμα της ολιστικής ιατρικής. Λέγοντας γελωτοθεραπεία, εννοούμε τη συνειδητή προσπάθεια να ενταχθεί το γέλιο στην καθημερινότητά μας και στις καταστάσεις που την διέπουν. Στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία της γελωτοθεραπείας είναι διττή:

•Πρώτον, λειτουργεί ενισχυτικά, σε ότι αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό. Το γέλιο είναι ένας βασικός δείκτης ζωτικότητας. Αυτό, για την αφάρμακη ιατρική, σημαίνει ότι το γέλιο μας κρατάει κάποια από τα κλειδιά που ανοίγουν τις αυτοθεραπευτικές αποθήκες του οργανισμού μας, ούτως ώστε να υπάρχει επάρκεια δυνάμεων, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες στιγμές του.

•Δεύτερον, λειτουργεί θεραπευτικά. Έρευνες των τελευταίων ετών (επι)βεβαιώνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Όλα τα συστήματα και λειτουργίες του οργανισμού επηρεάζονται θετικά και ευεργετούνται από τις δονήσεις του γέλιου.

Ας δούμε όμως πώς επιδρά το γέλιο στην υγεία μας:

•Πλήθος επιστημονικών ερευνών τονίζουν τις καταπληκτικές επιδράσεις του γέλιου στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ιώσεις και οι μολύνσεις θα δυσκολευτούν να ανοίξουν τη πόρτα της υγείας των ανθρώπων που γελούν. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε κυκλοφορούν περισσότερες ουσίες άμυνας (ανοσοσφαιρίνες) μέσα στον οργανισμό (π.χ., IgA, IgG) καθώς και Τ λεμφοκύτταρα, Β-λεμφοκύτταρα, γ-ιντερφερόνη, «συμπλήρωμα» τριών και τα πιο επιθετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τα επονομαζόμενα ως «φυσικοί εξολοθρευτές». Το εγκάρδιο γέλιο, χαλαρώνει το για χρόνια σφιγμένο διάφραγμα. Επιτρέπει στον «εγκέφαλο» και την «καρδιά» της κοιλιάς μας να ανοίξει, αφού όλη η περιοχή δέχεται ένα θρεπτικό χάδι-μασάζ. Αυτή η ξεχωριστή θρεπτικότητα του γέλιου μας, αναζωογονεί το πεινασμένο για αισθήσεις πεπτικό μας σύστημα. Άμεσο είναι το θεραπευτικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας σε χρόνιες δυσκοιλιότητες και σπαστικές κολίτιδες. Η αναζωογόνηση αυτή απλώνεται και στο πάγκρεας, στο συκώτι, στα νεφρά, στη σπλήνα και γενικά σ’ όλα τα όργανα της κοιλιάς.

• Το γέλιο «ευφραίνει την καρδίαν» και τότε όλο το κυκλοφορικό μας σύστημα δέχεται την ευεργετική του επίδραση. Πιο απλά, η καρδιά μας ωθεί το αίμα, με την κατάλληλη δύναμη, για να αποφεύγεται η δημιουργία υπέρτασης.

• Με το γέλιο, ξυπνάει η κοιμισμένη αυτορύθμιση της αναπνοής μας κι έτσι η οξυγόνωση απλώνεται παντού.

• Αξίζει να ξέρουμε ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει τη χρήση των παυσίπονων φαρμάκων έως και 20%! Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τα δικά του ηρεμιστικά, τα δικά του αντικαταθλιπτικά, τα δικά του παυσίπονα. Όλα αυτά ονομάζονται ενδογενή οπιοειδή (π.χ. ενδορφίνες και εγκεφαλίνες) και αξίζει να προσπαθούμε να τα ενεργοποιούμε.

• Όταν ζοριζόμαστε ανεβαίνουν τα επίπεδα δύο ορμονών, της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Όταν γελάμε, επειδή χαλαρώνουμε, ομαλοποιούνται τα επίπεδα αυτών των δύο ορμονών.

• Σε ό,τι αφορά το μυϊκό μας σύστημα, ο άνθρωπος που γελάει χαλαρώνει αυτόματα. Ένα λεπτό ξεκαρδιστικού γέλιου, ισοδυναμεί με πολλά λεπτά χαλάρωσης. Επιπλέον, το γέλιο μάς γυμνάζει, αφού 100-200 γέλια την ημέρα, ισοδυναμούν με 10 λεπτά στατικής κωπηλασίας ή τρεξίματος. Επίσης, μία ώρα γέλιου αρκεί για το «κάψιμο» 500 θερμίδων, αφού όλοι οι μυς του σώματος κινούνται.

• Οι έρευνες έδειξαν ότι γελώντας «μέχρι δακρύων» απομακρύνουμε κάποια ποσότητα τοξινών από τον οργανισμό μας! Αξίζει να γνωρίζουμε ότι και με τα δάκρυα αποβάλλουμε τοξίνες, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, που ζούμε σε μια εποχή γενικευμένης τοξίνωσης.

• Τα μωρά που θηλάζουν από μητέρες με χιούμορ, έχουν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα. Τα επίπεδα των ανοσοσφαιρινών τους IgA είναι υψηλότερα, αφού περιέχονται στο μητρικό γάλα που προέρχεται από μια (χαμο)γελαστή μητέρα.

• Έχει διαπιστωθεί ότι, μετά το γέλιο μας, το ανοσοποιητικό σύστημα παραμένει ενδυναμωμένο μέχρι και δώδεκα ώρες!

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του γέλιου μας, έχει βρεθεί ότι και ο (χαμο)γελαστός τρόπος θέασης της ζωής, δηλαδή η αισιοδοξία, δημιουργεί περιβάλλον βελτιωμένης υγείας στον οργανισμό μας. Ενδεικτικά έχουν διαπιστωθεί τα παρακάτω:

• Οι αισιόδοξοι άνθρωποι, όταν αρρωσταίνουν, έχουν μικρότερα επίπεδα θνησιμότητας, συγκριτικά με τους υγιείς απαισιόδοξους.

• Μελέτες που έχουν γίνει σε αισιόδοξους καρκινοπαθείς, σε ασθενείς με ΑIDS και σε ανθρώπους που έχουν περάσει έμφραγμα, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν σημαντικά περισσότερο από το αναμενόμενο.

• Κοινό χαρακτηριστικό των καρκινοπαθών, που παρουσίασαν αυτόματη ίαση, ήταν η αισιοδοξία.

• Οι πληγές επουλώνονται γρηγορότερα στους αισιόδοξους ανθρώπους.

• Ασθενείς με μυαλγίες, αρθρίτιδες, αλλά και ηλικιωμένοι τρόφιμοι γηροκομείων, έχουν λιγότερους πόνους μετά από κάποια καλά γέλια, παρακολουθώντας κωμωδίες.

• Ο χρόνος νοσηλείας παιδιών, καθώς και η χρήση παυσίπονων φαρμάκων μειώνονται κατά 20%, όταν παρακολουθούν παραστάσεις με κλόουν.

Αξίζει να θυμόμαστε, ότι οι άνθρωποι είμαστε τα μόνα γελαστικά ζώα. Αυτό το δώρο της φύσης είναι πολύ πιο χρηστικό, απ’ όσο κάποιοι νομίζουν… Ίσως λοιπόν τώρα, με την βοήθεια της επιστήμης, ήρθε ο καιρός να (ξανα)ανακαλύψουμε τις ιδιότητές του.

Αλέξανδρος Λουπασάκης, – Γιατρός Βελονισμού & Ολιστικών Φυσικών Θεραπειών

Holistic Life

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση