Γνωρίζεις τον Pontianus; Για να σε βοηθήσω θα σου πω ότι στέφτηκε Πάπας στις 21 Ιουλίου, 230 και βασίλευσε μέχρι το 235, κάποτε λοιπόν είχε νράψει σε μια επιστολή :
[quote_center]«το χτύπημα του μαστίγιου θα σημαδέψει το δέρμα μου, αλλά το χτύπημα της γλώσσας θα μου σπάσει τα κόκαλα μου. Πολύ έπεσαν από την άκρη του σπαθιού, αλλά όχι τόσοι όσοι έπεσαν από τη γλώσσα».[/quote_center]
Advertisment
Αυτό είναι μια πολύ δυνατή εξήγηση του πόνου που μπορούν να επιφέρουν οι λέξεις. Αλλά οι λέξεις δεν είναι ανάγκη να πονάνε. Μπορούν να παρηγορήσουν, να ανυψώσουν καινά υποστηρίξουν.
Η δύναμη των λέξεων είναι μεγάλη. Η κάθε λέξη έχει τη σημασία της. Η κάθε λέξη μας οδηγεί σε μια κατάσταση και έτσι μας δημιουργεί το ανάλογο συναίσθημα.
Υπάρχουν λέξεις που έχουν τεράστια δύναμη και μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα ή χειρότερα π.χ «είμαι καλά, δεν είμαι καλά.
Advertisment
Έχω κατάθλιψη, πονάω. Έχω δύναμη, μπορώ» και πόσες ακόμα λέξεις που ίσως δεν έχουμε καταλάβει τη δύναμη τους.
Πολλές φορές οι λέξεις και τα συναισθήματα μας έχουν άμεση και μετρήσιμη επιρροή στην ψυχική και σωματική μας κατάσταση, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και γενικά στην υγεία μας.
Δυστυχώς, όμως, οι ειδικοί σπάνια συμβουλεύουν θεραπείες που θα αντιδράσουν στην αρνητική επιρροή των λέξεων και των συναισθημάτων στην υγεία μας και στο ανοσοποιητικό.
Αρχικά, εντοπίζουμε και εξαλείφουμε τις λέξεις και τα συναισθήματα που εμποδίζουν και μπλοκάρουν την βελτίωση της υγείας μας. Μετά, θα κατανοήσουμε τα βήματα που υποδεικνύονται την αναχαίτιση αυτών των συναισθημάτων.
Πρόσφατη έρευνα απέδειξε πως το μοτίβο του πό¬νου στον εγκέφαλο ενεργοποιείται όταν ακούγονται λέξεις που σχετίζονται με πόνο.
Ποιές είναι οι λέξεις που “πονάνε” τον εγκέφαλο!
Όταν ένα άτομο διαβάζει ή ακούει λέξεις όπως “λοι¬μός”, “χολέρα”, “αρρώστια”, “κηδεία”, “θάνατος”, “νοσοκομείο”, “χειρουργείο”, “καρκίνος”, “επάρα¬τος”, το τμήμα του εγκεφάλου που καταγράφει τραυματικές και επώδυνες μνήμες ερεθίζεται.
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Γιένα στην Γερ¬μανία Friedrich Schiller υπέβαλαν 16 άτομα σε μια δοκιμασία κατά την οποία διάβαζαν λέξεις συνδεό¬μενες με πόνο, ενώ συγχρόνως οραματίζονταν κατα¬στάσεις που ανταποκρίνονταν σε κάθε λέξη.
Έπειτα επαναλάμβαναν την ίδια διαδικασία, αλλά τους αποσπούσε την προσοχή ένας ερεθιστής εγκεφάλου καθώς διάβαζαν τις λέξεις. Κατά την διάρκεια των πειραμάτων, συσκευές μαγνητικής φασματονραφίας σάρωναν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
“Παρατηρήθηκε ενεργοποίηση του τμήματος πόνου που σχετίζεται με τις λέξεις φορτισμένες με πόνο”, δήλωσε ο Δρας Τόμας Βαις.
Παρατηρήθηκε ότι υπήρξε ενεργοποίηση του μοτίβου πόνου στον εγκέφαλο από λέξεις που σχετίζονταν με τον πόνο.
Οι άλλες λέξεις δεν αφήνουν ίχνος στο “τμήμα πόνου”
Οι ψυχολόγοι παρατήρησαν πως αρνητικές έννοιες λέξεων όπως “αηδία”, “τρομακτικό”, “απαίσιο” κλπ, δεν ενεργοποιούσαν τις ίδιες εγκεφαλικές περιοχές του πόνου. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για ουδέτερες ή θετικές λέξεις χωρίς να αφήνουν ίχνος καταγραφής πόνου στο αντίστοιχο τμήμα του εγκεφάλου.
Δρ Δημήτρης Κίμογλου
Οι λέξεις, λοιπόν, έχουν κρίσιμη σημασία στη διαμόρφωση της ζωής μας. Προσέξτε πως τις χρησιμοποιείτε σε εσάς αλλά και στους γύρω σας και ειδικότερα στα παιδιά σας τα οποία έχουν πολύ λιγότερες αντιστάσεις και φίλτρα.
Διαβάστε επίσης:
4 λέξεις που καταστρέφουν τη ζωή σου