Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα κατοικίδιο και τον ιδιοκτήτη του, δεν αποτελεί κάτι παραπάνω από την ανάγκη που νιώθουν για… φαγητό και αίσθημα ασφάλειας. Κι όμως, μια νέα μελέτη έρχεται για να επιβεβαιώσει αυτό που υποστηρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων: ότι δηλαδή βιώνουν αισθήματα αγάπης και τρυφερότητας από τα σκυλιά τους. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τα θετικά συναισθήματα είναι παρόμοιο στους ανθρώπους και τους σκύλους.
Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να εκπαιδεύσει πάνω από μια ντουζίνα σκυλιά, ώστε να παραβλέπουν τον ενοχλητικό θόρυβο κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας, καταφέρνοντάς τα να στέκονται ακίνητα για να πάρουν μια ακριβή εικόνα του εγκεφάλου τους, χωρίς να χρειάζεται να τους χορηγήσουν κατασταλτικά. Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Gregory Berns, ο οποίος μίλησε στη Daily Mail «είμαστε σε θέση πια να αρχίσουμε να κατανοούμε τι σκέφτεται ένας σκύλος, αντί να καταλήγουμε σε δικά μας συμπεράσματα βάση της συμπεριφοράς τους». Ο Berns και η ομάδα του κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι ο κερκοφόρος πυρήνας, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα, είναι παρόμοιος στα σκυλιά και τους ανθρώπους.
Advertisment
Στην επόμενη φάση του πειράματός τους, οι ερευνητές θα αναλύσουν μαγνητικές τομογραφίες από σκύλους, στους οποίους προσφέρουν λιχουδιές άγνωστοι, καθώς και μηχανήματα. «Αν, όπως έχουν υποστηρίξει πολλοί επιστήμονες κατά το παρελθόν, η συμπεριφορά των σκύλων είναι τέτοια μόνο λόγω της ανταμοιβής τους με φαγητό, τότε η αντίδραση που θα καταγράφεται στον εγκέφαλό τους θα είναι η ίδια, ανεξάρτητα με το ποιος τους προσφέρει τη λιχουδιά» πρόσθεσε ο ίδιος. «Ελπίζουμε να δείξουμε ότι τα σκυλιά αγαπούν τους ανθρώπους, πολύ πιο βαθιά, πέρα από τη βασική τους ανάγκη για φαγητό, αλλά εξαιτίας ενός βαθύτερου αισθήματος, όπως αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αγαπούν ο ένας τον άλλο» κατέληξε.
Advertisment