,

Η Τέχνη του Κουράγιου

[quote_box author=”” profession=””] Υπάρχει ένα ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που κάνει σιωπηλά, κάτι πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό, προσπαθώντας να δώσει κουράγιο ο ένας στον

[quote_box author=”” profession=””]

Υπάρχει ένα ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που κάνει σιωπηλά, κάτι πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό, προσπαθώντας να δώσει κουράγιο ο ένας στον άλλο.

Advertisment

Τίποτα δεν είναι πιο δύσκολο από το να αποκτήσει κανείς αυτοπεποίθηση χωρίς να γίνει αλαζόνας. Αυτή είναι η βάση όλων των αξιόλογων κατορθωμάτων. Χρειαζόμαστε την τέχνη για να δείξουμε πως καλλιεργείται το κουράγιο.

Και αν οι διάσημοι καλλιτέχνες είναι υπερβολικά βασανισμένοι για να το γνωρίζουν, τότε θα πρέπει να το κάνουμε χωρίς αυτούς, να συνειδητοποιήσουμε ότι κι εμείς οι ίδιοι είμαστε καλλιτέχνες , οσοδήποτε ταπεινοί, κι ότι το να κάνουμε διάλογο στην εποχή μας είναι η ύψιστη τέχνη.

[/quote_box]

Advertisment

Theodore Zeldin

Το βιβλίο του Zeldin μιλάει για την τέχνη της συζήτησης η οποία καλλιεργεί το κουράγιο. Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε ανάγκη από αισιόδοξους ανθρώπους, ανθρώπους συγκροτημένους που να ξέρουν να δίνουν, αλλά και από φωτογραφικά έργα που να το απεικονίζουν.

Ο Zeldin μας προτρέπει να δημιουργήσουμε έργα που να δίνουν κουράγιο. Έργα που να δείχνουν το πώς μπορούμε να βελτιωθούμε μέσω δημιουργικών συζητήσεων με τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας.

Έργα που να μας κάνουν να αισθανθούμε ότι δεν υπάρχουν μόνο αξιοκαταφρόνητοι και ποταποί άνθρωποι γύρω μας, αλλά και θαρραλέοι και ελπιδοφόροι, άνθρωποι που μπορούν να μας εμπνεύσουν.Βλέπουμε συχνά έργα δημιουργών που απεικονίζουν την βία, την απελπισία, την ασυναρτησία, την ασυμφωνία, το αδιέξοδο. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα όμως μας κάνουν να νιώθουμε ακόμα πιο ανίσχυροι και αδύναμοι.

Η συζήτηση με έναν άνθρωπο που νοιάζεται για μας, μπορεί να μας αλλάξει την ιδέα του τι είναι ωραίο και κάνοντάς το αυτό μας αλλάζει και σαν ανθρώπους. Μέσα από συζητήσεις με ανθρώπους που εκτιμάμε, σεβόμαστε και θεωρούμε ισότιμους με μας, παίρνουμε κουράγιο.

Κουράγιο, που θα πει ότι εξελισσόμαστε συναισθηματικά και πνευματικά, ότι αποκτάμε αυτοπεποίθηση χωρίς να
γινόμαστε αλαζόνες.

Έχουμε ανάγκη από δημιουργικά, «ζωντανά» μυαλά που διαισθάνονται τις ενδιαφέρουσες ιδέες που κυοφορούν οι εμπνευσμένες συζητήσεις και τις μετατρέπουν σε έργα τέχνης, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, χωρίς αυταρέσκεια.

Αν δεν θέλουμε να συνεχιστεί η απλή επανάληψη της απεικόνισης της ανημπόριας και της σύγχυσης της εποχής μας, έχουμε ανάγκη από έργα που να αναδεικνύουν την τέχνη του κουράγιου.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση