,

Η καλύτερη στάση για τον ύπνο

Πώς κοιμάστε τα βράδια; Ποια είναι η αγαπημένη σας στάση στον ύπνο; Κοιμάστε στο πλάι, κουλουριάζεστε στην εμβρυακή στάση, προτιμάτε να κοιμάστε μπρούμυτα, ή

Πώς κοιμάστε τα βράδια; Ποια είναι η αγαπημένη σας στάση στον ύπνο; Κοιμάστε στο πλάι, κουλουριάζεστε στην εμβρυακή στάση, προτιμάτε να κοιμάστε μπρούμυτα, ή ανάσκελα με τα χέρια στο πλάι… σαν να έχετε καταπιεί μια σκούπα;

Μια κακή στάση ύπνου επηρεάζει την κατάσταση της υγείας του ατόμου, καθώς πέρα από τις διαταραχές στον ύπνο που επιδρούν αρνητικά τόσο στη διάθεση, όσο και τα επίπεδα ενέργειας που έχει, αποτελεί αιτία και για επίμονους πόνους στην πλάτη ή το σβέρκο.

Advertisment

Αν περνάτε πολλά βράδια ξάγρυπνοι, μετρώντας προβατάκια μέχρι να καταφέρετε να αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα, κι αν έχετε παρατηρήσει ότι την επόμενη μέρα υποφέρετε από πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, μάλλον αυτά σχετίζονται με τη στάση του σώματός σας (κεφάλι, πλάτη, χέρια και πόδια) ενώ κοιμάστε.

«Είναι κλινικά αποδεκτό, ότι μια αλλαγή στη στάση του ύπνου μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία των ατόμων» ανέφεραν αυστραλοί ερευνητές σε μια μελέτη του 2007, που είχε δημοσιευτεί στο «The Internet Journal of Allied Health Sciences and Practice».

Σύμφωνα με την χειροπράκτη Cynthia Vaughn, η καλύτερη στάση ύπνου είναι είτε στο πλάι, είτε ανάσκελα, γράφει η Dina Spector στο Business Insider.

Advertisment

sleep2.jpg

Δεν έχει σημασία αν κοιμάται κανείς στην αριστερή, ή τη δεξιά πλευρά του, εκτός κι αν πρόκειται για έγκυο γυναίκα.

Και οι δύο αυτές στάσεις υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και το λαιμό, με αποτέλεσμα το άτομο να ξεκουράζεται καλύτερα και να προλαμβάνονται μακροχρόνιοι τραυματισμοί και πόνοι.

Η Vaughn υποστηρίζει, ότι όσοι κοιμούνται ανάσκελα είναι καλό να τοποθετούν ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά τους. Με αυτόν τον τρόπο τα πόδια τους θα είναι σε ευθεία γραμμή με το κάτω μέρος της πλάτης και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα το σώμα να έχει καλύτερη υποστήριξη. Επίσης, είναι καλύτερο να έχει κανείς τα χέρια του κάτω, δίπλα στο σώμα του και όχι απλωμένα πάνω από το κεφάλι του.

Το μοναδικό μειονέκτημα που έχει ο ύπνος σε αυτή τη στάση είναι, ότι μπορεί να ενισχύσει το ροχαλητό.

Όσοι υποφέρουν από υπνική άπνοια είναι καλύτερο να αποφεύγουν αυτή τη στάση.

Για εκείνους που προτιμούν να κοιμούνται στο πλάι (είτε στην αριστερή, είτε στη δεξιά πλευρά τους), οι ειδικοί συστήνουν να λυγίζουν το πόδι που βρίσκεται στην επάνω πλευρά και να βάζουν ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα.
«Αυτό κρατά τη λεκάνη σε ευθεία γραμμή και αποτρέπει τη φυσική συστροφή» ανέφερε ακόμη η Vaughn.

Η ίδια προτείνει να αποφεύγεται η πλήρως εμβρυακή στάση –όταν το άτομο κοιμάται στο πλάι με τα δύο γόνατα λυγισμένα και να ακουμπούν το ένα στο άλλο- γιατί μετά από κάποια ώρα μπορεί να ερεθιστεί το δέρμα.

Η χειρότερη στάση για τον ύπνο

Η χειρότερη στάση για τον ύπνο είναι μπρούμυτα, ρίχνοντας το βάρος του σώματος στο στομάχι.

Όταν κανείς ξαπλώνει μπρούμυτα, επάνω στην κοιλιά του, με το πρόσωπο στο μαξιλάρι, έχει την τάση να γέρνει το λαιμό του προκειμένου να καταφέρει να αναπνεύσει, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι σπόνδυλοι στο κάτω μέρος του κρανίου, μέσα στα 15 πρώτα λεπτά.

«Επίσης, οι άνθρωποι που κοιμούνται σε αυτήν τη θέση, έχουν την τάση να λυγίζουν το γόνατο και το γοφό προς την ίδια πλευρά που είναι γυρισμένο το κεφάλι και να φέρνουν το πόδι προς τα πάνω. Αυτό προκαλεί μια αφύσικη περιστροφή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια περιστροφή του πλευρικού ισχίου σε εκείνη την πλευρά του σώματος» πρόσθεσε ακόμη η χειροπράκτης.

Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί ενήλικες έχουν την τάση να προτιμούν αυτή τη στάση και να τη θεωρούν πιο άνετη, γιατί όταν ήταν μωρά οι ειδικοί έλεγαν στις μανάδες τους ότι η καλύτερη στάση να βάζουν τα μωρά για ύπνο ήταν μπρούμυτα, με αποτέλεσμα να τους έχει γίνει συνήθεια.

Η Vaughn προτείνει σε όσους θέλουν να αλλάξουν τη συνήθειά τους αυτή, να κολλούν με μια ταινία στο στομάχι τους ένα ωμό μπιζέλι. Όταν θα γυρίζουν μπρούμυτα στον ύπνο τους, θα νιώθουν μετά από λίγη ώρα ενόχληση, με αποτέλεσμα να ξυπνούν και να αλλάζουν στάση.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον πόνο στον αυχένα;
Πώς να αλλάξουμε ριζικά την τοξική σχέση του παιδιού μας με το φαγητό
Κιρκάδιος ρυθμός | Πώς να τον επαναφέρετε σε φυσιολογική λειτουργία
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπνεύσουν σωστά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση