Προβιοτικά και Κεφίρ

Μετά από πολλά χρόνια στην αφάνεια, τα προβιοτικά επανέρχονται στο προσκήνιο των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ωστόσο υπάρχουν συμβατικοί ιατροί και φαρμακοποιοί που δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι σχετικά με τη χρήση

Μετά από πολλά χρόνια στην αφάνεια, τα προβιοτικά επανέρχονται στο προσκήνιο των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ωστόσο υπάρχουν συμβατικοί ιατροί και φαρμακοποιοί που δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι σχετικά με τη χρήση και τις χαρακτηριστικές ιδιότητες αυτών των φαρμάκων, τα οποία δεν περιέχουν ανόργανες χημικές ουσίες και μάλιστα είναι χωρίς αξιόλογες παρενέργειες.

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι ζώντες οργανισμοί – μικρόβια (που δεν προκαλούν ασθένειες) ή σκευάσματα που περιέχουν μη παθογόνα μικρόβια, τα οποία χρησιμοποιούνται προς όφελος αυτού που τα λαμβάνει.

Advertisment

Ο Νομπελίστας διαπρεπής Ρώσος επιστήμων Elie Metchnikoff, κατά το έτος 1907, ανακοίνωσε τις πρώτες θεραπείες με προβιοτικά, μέσω προϊόντων γάλακτος που υπέστησαν ζύμωση(1).

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι τα προβιοτικά μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα όχι μόνο σε ασθενείς, αλλά και σε υγιή άτομα(2).

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, η αντικαρκινική δραστηριότητα σε άτομα που λαμβάνουν προβιοτικά, είναι ένα γεγονός που οφείλεται στα προβιοτικά(3). Κατόπιν σχετικής μελέτης και έρευνας, αποδεικνύεται ότι γάλα που υπέστη ζύμωση με Lactic Acid Bacteria (προβιοτικό) μειώνει την πίεση του αίματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι, συστατικά από αυτά τα βακτήρια έχουν υποτασικές δυνατότητες και ενεργούν έτσι ώστε να μειώνουν την πίεση του αίματος.

Advertisment

Επίσης, έχει βεβαιωθεί ότι γάλα που είχε υποστεί ζύμωση (προβιοτικό) ήταν ένα οικονομικό μέσον για την πρόληψη διαρροιών σε νεογέννητα παιδιά κατά την διάρκεια επιδημίας που προεκλήθη από E. Coli.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η δημιουργία εκατομμυρίων πολύ ισχυρών (lactic acid) βακτηρίων στα προβιοτικά, παρεμποδίζει την αύξηση ή σκοτώνει μερικούς επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι προκαλούν ασθένειες και θανάτους σε ανθρώπους και ζώα.(4)

Το μητρικό γάλα είναι επίσης προβιοτικό και προσφέρει υπέρμετρη προστασία στο νεογέννητο κατά των μολύνσεων, των ιώσεων και των παθογόνων βακτηρίων. Το μεγαλύτερο μέρος της προστασίας αυτής οφείλεται στο ίδιο το γάλα (προβιοτικό), όπου τα φιλικά βακτήρια παρεμποδίζουν ή σκοτώνουν τα παθογόνα που θα μπορούσαν να προσβάλουν το ευαίσθητο και ευπαθές πεπτικό σύστημα του νεογέννητου. Τα λιπαρά δε που περιέχει το μητρικό γάλα προσφέρουν Ωμέγα-6, και επιπλέον Ωμέγα-3 αν η μητέρα καταναλώνει τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3.

Τα προβιοτικά ενισχύουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο κατ’ αναλογία αποκτά την δυνατότητα να σκοτώσει βλαβερά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα και αλλού στο σώμα(5). Τα προβιοτικά γενικά έχουν όχι μόνο θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και προ- ληπτικές ιδιότητες διότι ενισχύουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι δημιουργίες ασθενών με διάφορες λοιμώξεις και μολύνσεις, ως και κυτταροκαταστρεπτικές ασθένειες, οι οποίες είναι το αντίθετο των μεταδοτικών λοιμώξεων και μολύνσεων. Μερικές από αυτές είναι: Αρτηριοσκληρώσεις, ορισμένοι καρκίνοι, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση και άλλες. Τα προβιοτικά λοιπόν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τμήμα της νεότερης ιατρικής, της Ολιστικής Ιατρικής, μέρος της οποίας είναι η Προληπτική ιατρική.

Ένθερμος υποστηρικτής των δυνατοτήτων των Προβιοτικών και της Ολιστικής Προληπτι- κής Ιατρικής είναι ο διάσημος επιστήμων Elie Metchnikoff, ο οποίος ανακάλυψε την ύπαρξη των λευκών αιμοσφαιρίων. Επίσης μας δίδαξε ότι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των ασθενειών είναι να επιτείνουμε την προσοχή μας στην ενδυνάμωση των αμυντικών δυνατοτήτων του σώματός μας, δηλαδή του ανοσοποιητικού μας συστήματος(6).

Το ΚΕΦΙΡ Ρόφημα είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο προβιοτικό. Κατά την παράδοση, δημιουργήθηκε αρχικά στην περιοχή του Καυκάσου, προερχόμενο από ζωϊκές ύλες σε κατάλληλες περιβαλλοντολογικές και κλιματολογικές συνθήκες για να είναι δυνατή η συντήρησή του σε κατάσταση ζωντανή και σθένους.

Το Κεφίρ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης και χρησιμοποιείται ως μέσο για την ζύμωση γάλακτος, δημιουργώντας πλήθος μη παθογόνων μικροβίων – μικροοργανισμών, κάτω από ορισμένες περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Δεν παράγεται από οποιοδήποτε γάλα, αλλά διατηρείται και αυξάνεται μέσα σε γάλα, υπό ορισμένες συνθήκες και για ορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να χάνει το σθένος του και την ζωτικότητα των μικροβίων που δημιουργεί. Το ποτό Κεφίρ παρασκευάζεται από γάλα, κατά προτίμηση χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το οποίο υπόκειται ζύμωση με την επίδραση ποσότητας Κεφίρ το οποίο πρέπει να είναι σε κατάσταση ζωϊκού σθένους (ζωντανό και ακμαίο). Τo Κεφίρ, διεγειρόμενο από προβιοτική ζύμωση, δη- μιουργεί αξιόλογες προστασίες του πεπτικού συστήματος κατά παθογόνων μικροβίων(7).

Το Κεφίρ ρόφημα είναι γάλα που έχει υποστεί ζύμωση χρησιμοποιώντας ως μέσον για την ζύμωση το Κεφίρ. Είναι προβιοτικό διότι περιέχει ζώντες μη παθογόνους μικροοργανισμούς – μικρόβια που χρησιμοποιούνται δια να επιδρούν με ωφέλιμο τρόπο στον οργανισμό(8).

Επίσης, κατά την ζύμωση γάλακτος με Κεφίρ, παράγονται LCPUFAs (Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids) όπως ω-6 και ω–3, τα οποία συνεργαζόμενα με το προβιοτικό είναι ευεργετικά όχι μόνον στα βρέφη αλλά και στους ενήλικες(5).

Το Προβιοτικό Κεφίρ Ρόφημα προλαμβάνει ή και θεραπεύει τις ακόλουθες παθήσεις: Ουρογεννητικές Μολύνσεις, κολπικές μολύνσεις, Candida Vaginal Infections. διάρροιες πολλών τύπων, μολύνσεις του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού, έλκη, ελκοειδής κολίτηδα, Crohn’s disease, ορισμένους τύπους καρκίνου, ορισμένες αλλεργίες, υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα, χρόνιες διάρροιες σε ασθενείς με AIDS.

Τα Προβιοτικά περιλαμβανομένου και του Κεφίρ Ροφήματος είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε άτομα με ασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα(1). Είναι αξιοσημείωτο ότι η συντήρηση των προβιοτικών σε ζωντανή ακμαία κατάσταση είναι προβληματική για την εμπορικότητά τους (1,9).

Γενικώς, τα συμπεράσματα από επιστημονικές έρευνες είναι ότι οι κίνδυνοι θεραπειών με τη χρήση προβιοτικών περιλαμβανομένου του Κεφίρ ροφήματος είναι ελάχιστοι και πιθανόν σύντομα, τα προβιοτικά θα αντικαταστήσουν πολλά από τα αντιβιοτικά χημικά σκευάσματα.

Βιβλιογραφία

1. Sharma AK, Mohan P, Nayak B.B. 598 Διατροφή Probiotics: Making a comeback. Educational Forum, 2005; 37(6):358-365.

2. Olivares M., Diaz-Roperto MA, Gomez N., et al. Oral administration of two probiotic strains, Lactobacillus gasseri CECT5714 and Lactobacillus coryniformis CECT5711, enhances the intestinal function of healthy adults. Int J Food Microbiol. 2006; 107(2):104 -11.

3. De Morena de LeBlanc A., Matar C., Theriault C.Perdigon G. Effects of milk fermented by Lactobacillus helveticus R389 on immune cells associated to mammary glands in normal and a breast cancer model. Immunobiology. 2005; 210(5):349-58.

4. Tanida M., Yamano P., Maeda K., et al. Effects of intraduodenal injection of Lactobacillus johnsonii La1 on renal sympathetic nerve activity and blood pressure in urethane-anesthetized rats. Neurosci. Lett. 2005; 389(2):109-14.

5. Das U.N. Essential Fatty Acids as Possible Enhancers of the Beneficial Actions of Probiotics. Nutrition. 2002;18:786-789.

6. Murray M., Pizzorno J. Encyclopedia of Natural Medicine, 2nd Edition. (1998) Prima Health:USA, (126-144).

7. Forchielli ML, Walker WA. The role of gut-associated lymphoid tissues and mucosal defence. Br. J Nutr. 2005; 93 suppl 1: 41-8.

8. Anukam KC, Osazuwa EO. Can probiotics replace antibiotics in the future? West African Journal of Pharmacology and Drug Research. 2004; 20(1&2):1-5.

9. Liubchenko PN., Skobeleva NV., Shirokova EB., et al. The use of fermented milk drink with topinambur for the treatment of Helicobacter infection in the liquidators of Chernobyl nuclear power plant accident. Vopr Pitan. 2003;72(3):29-31.

Γεώργιος Κυριαζής N.D. i.p.

ETRA PUBLISHING ©2007

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση