, ,

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής

Πασχίζετε να ανταπεξέλθετε στις αμέτρητες υποχρεώσεις σας. Για την ακρίβεια, δεν επιθυμείτε απλώς να ανταπεξέλθετε σε αυτές. Στόχος σας είναι μόνο η κορυφή. Το

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής

Πασχίζετε να ανταπεξέλθετε στις αμέτρητες υποχρεώσεις σας. Για την ακρίβεια, δεν επιθυμείτε απλώς να ανταπεξέλθετε σε αυτές. Στόχος σας είναι μόνο η κορυφή. Το μεγαλύτερο σπίτι και το ακριβότερο αμάξι.

Καιρός δεν σας απομένει πια για τους φίλους σας και ο γάμος σας οδηγείται σε τέλμα. Ωστόσο, έχετε άφθονο χρόνο ακόμη μπροστά σας.

Advertisment

Θα ξανανταμώσετε με εκείνον τον συμφοιτητή σας που τόσο αγαπούσατε, θα ανανεώσετε τη σχέση σας με τον σύντροφο σας, θα ανακτήσετε την πίστη στα νεανικά σας όνειρα.

Αύριο όμως. Και αν σήμερα ήταν η τελευταία σας μέρα στη γη;

Ένας γενναίος χορός προς το τέλος

Advertisment

Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας, δημοσιογράφος, σεναριογράφος, παραγωγός ραδιοφωνικών & τηλεοπτικών προγραμμάτων και φιλάνθρωπος Mitch Albom στο διαχρονικό best seller, που πούλησε 14.000.000 αντίτυπα, «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» από τις Εκδόσεις Διόπτρα, σας διηγείται με σπάνια μαεστρία την αληθινή ιστορία του διάσημου καθηγητή Κοινωνιολογίας Morrie Schwartz, που στην κρισιμότερη καμπή του βίου του μετέτρεψε τον θάνατό του σε ζωντανό επιστημονικό σύγγραμμα, αφυπνίζοντας πνευματικά τον μαθητή του.

Το κουβάρι του ανθρώπινου πεπρωμένου ξετυλίγεται στις σελίδες του κλασικού αυτού εγχειριδίου προσωπικής ανάπτυξης και εσείς, με δάκρυα στα μάτια, παρακολουθείτε έναν  γενναίο χορό προς το τέλος, που σας συντονίζει στον ρυθμό της ίδιας της ζωής.

Η δεύτερη ευκαιρία για δάσκαλο και μαθητή

Αλήθεια, υπήρξε ποτέ κάποιος μεγαλύτερός σας που διέθετε σοφία και υπομονή και κατανοούσε όλες σας τις ανησυχίες, όταν ήσασταν νέοι; Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε μια δεύτερη ευκαιρία να τον δείτε, προκειμένου να του θέσετε όλα εκείνα τα μεγάλα ερωτήματα που σας καταδιώκουν από τότε;

Τον Μάρτιο του 1995, ο 37χρονος κυνικός αθλητικός συντάκτης Μιτς αντικρίζει ξαφνικά στην οθόνη του τον παλιό αγαπημένο του καθηγητή Μόρι Σουόρτς, που εξομολογείται ότι του απομένουν λίγοι μήνες ζωής. Και οι αναμνήσεις επιστρέφουν: Η αποφοίτηση. Ο αποχαιρετισμός. «Θα τα πούμε σύντομα» είχε υποσχεθεί ο ιδεαλιστής φοιτητής 16 χρόνια πριν.

«Μήπως αντάλλαξα τα όνειρά μου με έναν μεγάλο μισθό, χωρίς καν να το καταλάβω;» αναρωτιέται ο συγγραφέας και, τελικά, επανασυνδέεται με τον μέντορά του για έναν ύστατο κύκλο μαθήματων, μια τελική διατριβή, ένα επιστημονικό σύγγραμμα προορισμένο να υμνήσει την αγάπη και να νικήσει τον χρόνο.

Κάθε Τρίτη. Εξάλλου, οι δυο τους ήταν ανέκαθεν άνθρωποι της Τρίτης. Χωρίς βιβλία. Με αποφοίτηση την κηδεία του Μόρι.  Ή μήπως την κατάκτηση της αθανασίας;

Η αγάπη ως η μόνη λογική πράξη

Δηλώνετε, λοιπόν, έτοιμοι να εισβάλετε κι εσείς σε αυτή τη μαγική τάξη, προκειμένου να παρακολουθήσετε ένα μάθημα που μετουσιώνει ακόμη και την οδύνη του τέλους σε θρίαμβο της ύπαρξης;

Για να κατακτήσετε το Νόημα της Ζωής, αποχωριστείτε για λίγο την πανοπλία σας, επιτρέποντας στον εαυτό σας να συγκινηθεί, ακόμη και να κλάψει. Γιατί η αγάπη συνιστά τη μόνη λογική πράξη και το πιο σημαντικό είναι να την προσφέρετε απλόχερα, αλλά και να τη δέχεστε με ευγνωμοσύνη.

Και τις στιγμές που αισθάνεστε οίκτο για την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει, θρηνήστε, όμως ύστερα επικεντρωθείτε σε όλα εκείνα τα ωραία πράγματα που υπάρχουν ακόμη στην καθημερινότητα σας. Στον ήλιο που σας λούζει με τις ακτίνες του και στα δέντρα που ανθίζουν, για να υποδεχτούν την άνοιξη.

 Επιτρέψτε στους ανθρώπους να γίνουν μια μεγάλη αγκαλιά για εσάς. Γιατί, κάποιες φορές, αν καταφέρετε να κάνετε τους γύρω σας να σας εμπιστευτούν, χρειάζεται να νιώθετε ότι μπορείτε και εσείς να τους εμπιστευτείτε. Ακόμη και όταν βρίσκεστε στο σκοτάδι, όταν πέφτετε…

Οι ενοχές, ο θάνατος και η οικογένεια

Έχετε αναρωτηθεί για ποια πράγματα υποφέρουν από ενοχές οι άνθρωποι πριν από το τέλος; Για τους χαμένους φίλους; Για τα μυστικά που κρατήσανε θαμμένα; Για την τρυφερότητα που δεν προσφέρανε;

Προκειμένου να μην αφήσετε τις τύψεις να σας κατακλύσουν στη δύση της πορείας σας, σταθείτε για λίγο, κοιτάξτε την πραγματικότητά σας και σκεφτείτε: «Αυτό είναι όλο;» «Μήπως λείπει κάτι;»

 Έπειτα, αναζητήστε εκείνους τους δασκάλους που θα σας ωθήσουν προς την πνευματική εξέλιξη, τους εμπνευσμένους μέντορες που θα σας ενθαρρύνουν να συναντήσετε το μεγαλειώδες δυναμικό που κατοικεί μέσα σας.

Και τι θα λέγατε να νιώθετε προετοιμασμένοι για τον θάνατο ανά πάσα στιγμή; Μαθαίνοντας πώς να πεθάνετε, θα μάθετε και πώς να ζείτε. Θα ξεφορτωθείτε τα περιττά και θα επικεντρωθείτε στα ουσιώδη.

Ασφαλώς, μην υποτιμάτε την αξία της οικογένειας, αφού δεν σας προσφέρει μόνο αγάπη αλλά και την επίγνωση πως υπάρχει κάποιος που σας φροντίζει, ένα είδος «πνευματικής» ασφάλειας.

Και αν επιθυμείτε να αισθανθείτε τι θα πει να έχετε απόλυτη ευθύνη για έναν άνθρωπο και να μάθετε πώς να αγαπάτε και να δένεστε με κάποιον με τον πιο βαθύ τρόπο, τότε τολμήστε να αποκτήσετε παιδιά!

Τα συναισθήματα και ο φόβος των γηρατειών

Μη τρέμετε τα συναισθήματα! Αντίθετα, ανοίξτε τον κρούνο και βουτήξτε σε αυτά δίχως δισταγμό. Βιώστε την εμπειρία ολοκληρωτικά. Επιτρέψετε ακόμη και στον φόβο να μπει μέσα σας. Γιατί μόνο τότε θα καταφέρετε να πείτε στον εαυτό σας: «Εντάξει, φόβος είναι, δεν υπάρχει ανάγκη να τον αφήσω να με ελέγχει». Και θα προχωρήσετε.

Αντί να νοσταλγείτε τα νεανικά σας χρόνια, αγκαλιάστε την ωριμότητά σας. Συνειδητοποιήστε πως όσο μεγαλώνετε, αναπτύσσεστε. Αποδεχτείτε το σημείο που βρίσκεστε σήμερα. Εξάλλου, ένα κομμάτι σας κουβαλά όλες τις ηλικίες: Είστε το ενθουσιώδες παιδί, ο επαναστάτης έφηβος, ο γεμάτος ενέργεια 30άρης και ο κατασταλαγμένος 60χρονος.

Συντονιστείτε με τα όνειρά σας. Κάντε αυτό που βγαίνει από την καρδιά μας και τότε δεν θα αισθάνεστε ανικανοποίητοι, δεν θα ζηλεύετε, δεν θα επιθυμείτε τα πράγματα των γύρω σας.

Επενδύοντας στους ανθρώπους

Σε μια εποχή που ο πολιτισμός και η οικονομία ωθεί τον άνθρωπο να κοιτάζει μόνο τον εαυτό του, βαφτίζοντας το χρήμα θεό του, εσείς αρνηθείτε να χαθείτε στο ατέρμονο κυνήγι της ύλης.

Χτίστε τη δική σας αντικουλτούρα, επενδύοντας στους ανθρώπους και δημιουργώντας μια μικρή κοινότητα από όσους αγαπάτε και σας αγαπούν. Προσφέρετε ό,τι μπορείτε: Τον χρόνο σας, το ενδιαφέρον σας, τις ιστορίες που διηγείστε.

Εργαστείτε για την επιτυχία του γάμου σας. Εξάλλου, μέσα από αυτόν ανακαλύπτετε ποιοι είστε, ποιο είναι το ταίρι σας. Και αν δεν σέβεστε τον σύντροφό σας, αν δεν μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για ό,τι συμβαίνει ανάμεσα σας, αν δεν έχετε κοινές αξίες, τότε η σχέση σας είναι καταδικασμένη να ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Συγχωρείστε. Τους γύρω σας αλλά και εσάς τους ίδιους. Για όσα δεν πράξατε και για αυτά που θα έπρεπε να είχατε κάνει. Συμφιλιωθείτε με τον θάνατο, για να συνάψετε ειρήνη και με την ίδια τη ζωή. Άλλωστε, όσο αγαπάτε και θυμάστε την αγάπη που νιώσατε, ποτέ δεν φεύγετε πραγματικά. Ζείτε στις καρδιές των ατόμων που αγγίξατε!

Η διατριβή που νίκησε τον θάνατο

Ο Mitch Albom στο αφυπνιστικό Κάθε Τρίτη με τον Μόρι από τις Εκδόσεις Διόπτρα μας χαρίζει τη μοναδική ευκαιρία να γίνουμε και εμείς μαθητές ενός εμπνευσμένου καθηγητή, κοινωνοί μιας διατριβής που, μυώντας μας στην τέχνη της ζωής, κατάφερε να νικήσει τον θάνατο.

Η φιλοσοφία του Μόρι διαποτίζει πια την ίδια μας την ύπαρξη. Και κάθε φορά που διαβάζουμε αυτές τις σελίδες επιστρέφουμε ξανά στην τάξη που δίδασκε ο κοντούλης άντρας με τα άσπρα μαλλιά. Έτσι, με έναν τρόπο, όλοι εμείς, οι άνθρωποι της Τρίτης, μένουμε για πάντα ενωμένοι.

Ένα βιβλίο που μας μετατοπίζει πνευματικά, μια υπενθύμιση πως το «τώρα» αντιστοιχεί στη μόνη πραγματικότητα, μια ωδή στην αποδοχή, στη φιλία, στα όνειρα, στις δεύτερες ευκαιρίες και στη συγχώρεση, μια συνειδητοποίηση πως η αγάπη που προσφέραμε δεν πάει ποτέ χαμένη και ένα κλείσιμο του ματιού σε εκείνους τους φωτισμένους μέντορες που ανέτρεψαν ευχάριστα την πορεία μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συζητήσεις για αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες
Υπάρχει τρόπος να γίνουν τα όνειρα σου πραγματικότητα;
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση