,

Γίνε πιο Υγιής – Γίνε πιο Ευτυχισμένος

Η ευτυχία βασίζεται στην προσπάθεια να εμποδίζουμε την ανέγερση προγεφυρωμάτων, από εχθρούς, που θα μας κάνουν δυστυχισμένους. Η υγεία απαιτεί την εμπόδιση εισβολής εχθρών,

Η ευτυχία βασίζεται στην προσπάθεια να εμποδίζουμε την ανέγερση προγεφυρωμάτων, από εχθρούς, που θα μας κάνουν δυστυχισμένους.

Η υγεία απαιτεί την εμπόδιση εισβολής εχθρών, που θα την υπονομεύσουν.

Advertisment

Μη φυλάς τα βάσανα σου, γιατί, έτσι, θα αισθάνεσαι ότι σε πνίγουν. Θα τα νιώθεις να συσσωρεύονται γύρω σου σαν κατακλυσμός.

Ο καλύτερος τρόπος ν’ αντέξεις τα βάσανα σου είναι να τ’ αντιμετωπίζεις λίγα κάθε φορά. Ταξινόμησε τα και ηρέμησε.

Θα ήταν πολύ ωραίο, εάν μπορούσαμε να διορθώσουμε, να επανορθώσουμε και να παρακολουθήσουμε όλα μαζί τα προβλήματα μας με μιας και να τελειώνουμε για πάντα. Αλλά, δυστυχώς, αυτό ούτε γίνεται, ούτε αποδίδει αποτελέσματα.

Advertisment

Για ·να γίνεις ευτυχέστερος και υγιέστερος, θα πρέπει πρώτα να αντιληφθείς πλήρως τι έχεις υπέρ και τι κατά για τον εαυτό σου, δηλ. το ενεργητικό και το παθητικό σου. Θα πρέπει να κοιτάξεις μέσα στον εαυτό σου, θα πρέπει να αναγνωρίσεις στον εαυτό σου αυτό που είσαι τώρα, όχι αυτό που ήσουνα ή αυτό που θα ήθελες να είσαι.

Η.ευθύτητα, η αμεροληψία αρχίζει από το μυαλό σου. Θα πρέπει να σταματήσεις να παίζεις τη στρουθοκάμηλο με τον εαυτό σου.

Η γνώση, ακόμη και η γνώση των υποχρεώσεων σου, είναι δύναμη.

Η πρώτη σου άμεση υποχρέωση είναι να ερευνήσεις πού βρίσκεσαι από άποψη φυσικής κατάστασης.

Το θέμα,μας αυτήν τη στιγμή είναι να αρχίσουμε να βλέπουμε αντικειμενικά και με ωριμότητα.

Δεν έχεις παρά ένα σώμα· ποτέ δε θα έχεις δεύτερο. Το φροντίζεις, λοιπόν, το γνωρίζεις, το καταλαβαίνεις; Καθώς είδες, είσαι ο πιο θαυμάσιος συνδυασμός από κόκκαλα, χόνδρους, μυς, νεύρα, αδένες, υγρά, όργανα και σάρκα. Κανένα μέρος του σώματος σου δεν είναι ανεξάρτητο από το άλλο.

Είσαι ένα σύνολο, αποτελούμενο από αλληλοσυσχετιζόμενα και αλληοε-ξαρτώμενα μέρη.

Τώρα θέλω να κάνεις ένα ταξιδάκι επιθεώρησης του ίδιου σου του σώματος. Ο λόγος, που το κάνουμε αυτό, είναι να βάλουμε όλες σου τις στενοχώριες, αβεβαιότητες, φροντίδες και ερωτήσεις έξω σ’ ένα ανοιχτό χώρο, απ’ όπου μπορείς να τις δεις, να τις δεχτείς και να ενεργήσεις έξυπνα πάνω σ’ αυτές.

Η γνώση, που θα έχεις για το σώμα σου, θα σου δώσει αυτοπεποίθηση και θα σε κάνει υπερήφανο. Το πιο πιθανό είναι να στενοχωριέσαι για ένα ή δυο μικροπράγματα, ενώ έχεις πολλούς λόγους, για τους οποίους θα έπρεπε να είσαι ευτυχής.

Δεν προτείνω να κάνεις το γιατρό με τον εαυτό σου. Εκείνο, που εγώ πραγματικά θέλω να κάνεις, είναι ν’ αποφασίσεις δίκαια και άφοβα εάν υπάρχουν ή όχι καταστάσεις και συνθήκες, που θα πρέπει να αναφερθούν στο γιατρό σου. Αλλά επίσης θέλω να κάνεις μια απογραφή σε ό,τι αφορά τη φυσική σου κατάσταση, για να ανακαλύψεις το παθητικό και το ενεργητικό σου. Υπάρχουν μικροπράγματα, που μπορείς να κάνεις, για να αυξήσεις την ικανότητα σου, να βελτιώσεις την εμφάνιση σου, να αυξήσεις την ελκυστικότητα σου. Θέλω να περάσεις μπροστά από τον εαυτό σου σαν επιθεωρητής. Θέλω να κάνεις για τον εαυτό σου ό,τι κάνει ο επιχειρηματίας με την τράπεζα του, με τους διευθυντές του και τους μετόχους του. Θα βρίσκεσαι σ’ επιφυλακή (σκοπιά) για συνήθειες σου, που θα μπορούσαν και πιθανό πρέπει να βελτιωθούν. Θα παραδέχεσαι την αδυναμία σου, όταν την συναντάς. Από την κορυφή του κεφαλιού σου έως τα δάχτυλα των ποδιών σου θα εξετάσεις τον εαυτό σου με το θαυμάσιο όπλο της αντικειμενικότητας.

Μια Μικρή Λίστα των πιο Σημαντικών Πραγμάτων

Άρχισε με το κρανίο σου, τα μαλλιά σου, την επιδερμίδα σου, τα αυτιά σου, τα μάτια, μύτη, δόντια, γλώσσα. Κοίταξε τα. Ψηλάφισε τα. Σκέψου τα. Εάν σε ικανοποιούν, εάν αισθάνεσαι ευτυχής μ’ αυτά, εάν αυτά λειτουργούν, όπως η Φύση τα προόρισε, τότε ξέχασε τα. Αλλά εάν βρεις κάποια αιτία ανησυχίας, ενημέρωσε γι’ αυτό το γιατρό σου. Αυτός μόνο είναι ο κατάλληλος να σε βοηθήσει σ’ οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα.

Επίτρεψέ μου να σου δώσω έναν κατάλογο για να αρχίσεις και μην προσπαθήσεις να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου. Μην παραλείψεις ούτε ένα από τον κατάλογο.

Δεν πρόκειται να διαγνώσεις αιτίες και να συστήσεις θεραπείες· εσύ πρόκειται να αντιληφτείς καταστάσεις· εσύ πρόκειται να αποφασίσεις εάν υπάρχει κάτι. που θα έπρεπε να το διαγνώσει κάποιος ειδικός.

Κρανίο

Μαλλιά

Αυτιά

Μάτια

Γλώσσα

Λαιμός

δάχτνλα

στήθος στήθια

στομάχι

γεννητικά όργανα μύτη

στόμα ύύντια

χείλη

πόόια

γόνατα

πέλματα

δάχτυλα ποόιών

πνευμόνια

μυαλό

συκώτι

νεφρά

έντερα

καρδιά

παχύ έντερο

Τώρα θα ήθελα να σου επιστήσω την προσοχή, σύντομα αλλά σταθερά, σε ορίαμένες αναπόφευκτες και εντελώς φυσικές καταστάσεις που θα ποέπει ν” αντιμετωπιστούν: διαδικασία κένωσης των περιττωμάτων (αφόδευση;), ούρησης, έμμηνων, εφίδρωσης και αναπνοής. Όλα αυτά συνοδεύονται από μυρωδιές. Προσίοπική υγιεινή είναι κατά μεγάλο μέρος η συνεχή; άγρυπνη καθαριότητα, που κρατά τις μυρωδιές κάτω από το όριο που γίνονται αισθητές με την όσφρηση. Αυτό εξασφαλίζεται καλύτερα με το καθημερινό λουτρό. Θα πρέπει απλώς να αναγνωρίσουμε ότι όλο το σώμα αναπνέει. Και κάτω από συνθήκες άσκησης, ζέστης, υγρασίας και ιδρώτα να αντιληφτούμε την ανάγκη να διατηρούμε τα ρούχα μας και τα εσοπερικά και τα εξωτερικά καθαρά.

Τώρα μπορώ να σε ακούω να λες: Αυτό είναι που ο ΓΚΕΗΛΟΡΝΤ ΧΛΟΥΖΕΡ ονομάζει αυτοεξέταση; Η απάντηση είναι: «Ναί, αυτό είναι». Αλλά μην μετατηδά; στο συμπέρασμα, ότι αυτό μπορείς να το κάνεις σε 5 λεπτά και να τα ξεχάσεις όλα. Το αντίθετο, αυτό είναι κάτι, που θα πρέπει να κάνεις στο υπόλοιπο της ζωής σου.

Κατά περιόδους, όπως ακριβώς κάνεις εξετάσεις (τσεκ απ) με τον οικογενειακό σου γιατρό, έτσι θα πρέπει επίσης να ελέγχεις τον εαυτό σου, για να εξακριβώνεις εάν το σώμα σου σε εξυπηρετεί με τον τρόπο που εσύ θέλεις και εάν εσύ υπηρετείς το σώμα σου με τον τρόπο, που αυτό χρειάζεται.

Έχεις να χάνεις δυο δουλειές:

Η μια είναι να φροντίζεις το σώμα σου, να το τρέφεις, να το προσέχεις, να το παρακολουθείς, ώστε να το διατηρείς σε καλή ανάπλαση και να προσέχεις ακόμα και αν βελτιιόνεται. Η δεύτερη δουλειά είναι να φροντίζεις, ώοτε το μυαλό σου συνεχώς να αποκτά γνώσεις και να πετυχαίνει περισσότερα, παίρνοντας από το θαυμάσιο κόσμο, στον οποίο ζούμε, περισσότερη ευτυχία.

Για να συντηρηθείς και να βελτιώσεις το σώμα σου, πρέπει να τρως καλύτερα, πιο έξυπνα και. εάν ποτέ χρειάζεται, να ζητάς τη βοήθεια του ειδικού. Εξαρτάται λοιπόν από σένα να εξασφαλίσεις τα κέρδη των επιτευγμάτων σου.

Συνεχής επαγρύπνηση και προσπάθεια είναι το τίμημα της ευτυχίας:

Αυτά δεν μπορείς να τα αποκτήσεις με μόνο το σώμα σου ή μόνο το μυαλό σου. Η ευτυχία είναι προϊόν συνεργασίας και των δύο. Το υγιές σώμα θα δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στο μυαλό και το ώριμο μυαλό θα δώσει τη μεγαλύτερη βοήθεια στο σώμα. Μαζί. ποτέ μόνα τους, αυτά τα δυο θα σου δώσουν τη δυνατότητα να φτάσεις κάπου, να κάνεις πράγματα να επιτύχεις κατορθώματα, που καταλήγουν στην ευτυχία. Έως ότου το θέμα της υγείας σου φτάσει στο σημείο να είναι μια επιτυχημένη, έξυπνη συνήθεια, θα πρέπει να συγκεντρωθείς σ’ αυτήν, στό φυσικό εαυτό σου. Και έως ότου το θέμα της ωριμότητας του μυαλού φτάσει κι αυτό στο σημείο να είναι μια έξυπνη συνήθεια, θα πρέπει επίσης να συγκεντρωθείς σ’ αυτό, δηλ. στον πνευματικό και ψυχικό εαυτό σου. Αλλά όταν αυτές οι συνήθειες έχουν επιτευχθεί, όταν και η έξυπνη διατροφή έχει γίνει μια εύκολη συνήθεια και η ωριμότητα εκτοπίοει την ανωριμότητα του πνεύματος, τότε μπορούμε να ξεχάσουμε τον εαυτό μα; σα χωριστά κομμάτια και να ενεργήσουμε σαν ανθρώπινο σύνολο για την αύξηση της ευτυχίας, που προέρχεται από τα επιτεύγματα που πραγματοποιούνται από το σώμα και το μυαλό, που λειτουργούν σα μια καλά οργανωμένη ομάδα.

Μάθε τις συνήθειες, που θα σε κάνουν όσο το δυνατόν ευτυχέστερη ανθρώπινη ύπαρξη.

‘Οταν αυτό γίνει, ή όταν διαμορφώσεις συνήθειες που οδηγούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση, τότε ένας ολόκληρος καινούργιος κόσμος ευχαρίστησης σε περιμένει: Η ευχαρίστηση που προέρχεται από το να κάνεις πράγματα με την άμεση και ενθουσιώδη συνεργασία και των δυο, του μυαλού και του σώματος.

Το ενδιαφέρον μου για το ανθρώπινο σώμα δε βρίσεται στους όρους και τις συνθήκες, που θα πρέπει ν’ αναφέρονται στους καλύτερους γιατρούς που μπορείς να βρεις, αλλά μάλλον σε πράγματα, φροντίδες και θέματα, που συνήθως δεν είναι μέσα στο ιατρικό πεδίο δράσης. Ενδιαφέρομαι για την ευτυχία, την υγεία, την ευχαρίστηση, την ομορφιά, τα επιτεύγματα, για τη χαρά που προέρχεται από τη χρησιμοποίηση όλου του σώματος και για όλα τα πράγματα, μικρά και μεγάλα, που έγιναν για την καλυτέρευση της ζωής και την ανάπαυση.

Το ενδιαφέρον μου για ένα υγιές σώμα έχει σχέση με την προσφορά για ένα υγιές μυαλό και η ευτυχία κάθε άνδρα και γυναίκας γενικά φέρνει περισσότερη ανθρωπιά.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ένα υγιές σώμα βοηθά για ένα υγιές μυαλό και ότι ένα ώριμο μυαλό κάνει ένα ευτυχισμένο σώμα και ότι αυτά τα δυο μαζί συντελούν στην ευτυχία. Αυτή είναι η αρμονία της Φύσης.

Dr. Benjamin Gayelord Hauser –  The Treasure of Secrets

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση