,

Η μαγική σανίδα γιόγκα και πως να την φτιάξετε

Η αγέραστη λαίδη Μεντλ είχε τη φήμη ότι στεκόταν ανάποδα στο κεφάλι της σε ηλικία 80 χρόνων. Ο μεγάλος ΟΜ, ένας γιόγκι από την

Η αγέραστη λαίδη Μεντλ είχε τη φήμη ότι στεκόταν ανάποδα στο κεφάλι της σε ηλικία 80 χρόνων. Ο μεγάλος ΟΜ, ένας γιόγκι από την Ινδία, της είχε υποσχεθεί μια μακρόχρονη ζωή όλο νιάτα, εάν μπορούσε να στέκεται με το κεφάλι και τα πόδια επάνω για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Βέβαια υπήρχαν και άλλοι διάσημοι άνθρωποι που στέκονταν στο κεφάλι, όπως η Ίνα Κλαιρ, Άννα Μόργκαν, Μπλανς Γιούρκα, Γκρέτα Γκάρμπο και ο Λεοπόλδος Στοκόβσκυ. Έμαθα να στέκομαι στο κεφάλι μου κάτω από την κηδεμονία της δεσποινίδας Γκάρμπο και δεν υπάρχει αμφιβολία για την εποτελεσματικότητα.

Τίποτα δεν επεμβαίνει πιο ευνοϊκά και γρήγορα στο συνεχές τράβηγμα προς τα κάτω των μυών του προσώπου και της κοιλιάς, όσο αυτή η ανάποδη στάση. Αλλά, όμως επίσης, ανακάλυψα ότι μερικοί από τους μαθητές, που κάνουν αυτήν την άσκηση, δηλαδή να στέκονται στο κεφάλι τους, έχουν προκαλέσει βλάβη στο λαιμό και την πλάτη τους. Ευχαριστήθηκα πολύ όταν ένας άλλος Γιόγκι σύστησε τη Μαγική Σανίδα Γιόγκα, που είναι τόσο εύκολη στη χρήση της. Ο καθένας, άσχετα με την ηλικία του, μπορεί να ξαπλώσει σ’ αυτήν την άνετη θέση.

Advertisment

Πολλοί από τους μαθητές μου, ειδικά στην Καλιφόρνια, έχουν εγκαταστήσει αυτό που ονομάζουμε Σανίδα Ομορφιάς, μια ξύλινη ή πλαστική, με το άκρο των ποδιών υψωμένο σε 12 έως 15 ίντσες. (Δε θα πρέπει να είναι περισσότερο, γιατί αλλιώς η θέση δεν είναι άνετη). Σ’ αυτήν την υψωμένη γωνία, μπορείς να πάρεις όλα τα οφέλη από το στήσιμο στο κεφάλι, χωρίς πιθανότητα βλάβης. Είναι πραγματικά ο πιο τεμπέλικος τρόπος, καθώς και αποτελεσματικός, για να σταματήσεις το τράβηγμα προς τα κάτω του νόμου της βαρύτητας. Η λαίδη Μεντλ επαινούσε με ενθουσιασμό αυτήν τη Σανίδα Γιόγκα και την χρησιμοποιούσε μόνιμα στη θέση του στησίματος στο κεφάλι, έως τα 94 χρόνια της.

Φτιάξε μόνος σου τη σανίδα γιόγκα

Όλο που χρειάζεσαι είναι μια σκληρή σανίδα μισό μέτρο φάρδος και 1,90 εκατ. μήκος (λίγο μακρύτερη όταν είσαι πιο ψηλός). Απλώς σηκώνεις το ένα άκρο των ποδιών της σανίδας σ’ ένα χαμηλό σκαμνί ή προσαρμόζεις δυο πόδια στο άκρο, όχι ψηλότερα από 30 έως 35 εκατ. Για μεγαλύτερη άνεση μπορείς να ντύσεις τη Σανίδα μ’ ένα λεπτό αφρολέξ και να το καλύψεις με ύφασμα. Στα μοντέρνα και δαπανηρά κέντρα ομορφιάς, οι Σανίδες Γιόγκα είναι εγκαταστημένες σε κάθε δωμάτιο, καθώς και σκορπισμένες γύρω στην πισίνα. Η αξιαγάπητη και αγέραστη Ανν Ντέλαφηλντ, που διεύθυνε τη φάρμα Ομορφιάς της Ελίζαμπεθ ‘Αρντεν, έλεγε ότι η Σανίδα Γιόγκα φέρνει τη σπονδυλική στήλη και τα εσωτερικά όργανα σε σωστή θέση ευθυγράμμισης και σηκώνει τα πεσμένα πρόσωπα και τους λαιμούς από μέσα, δηλαδή μέσα από το ίδιο το κανάλι του  αίματος σου.

Η Ανν Ντέλαφηλντ επιμένει ότι όλοι οι πελάτες της Φάρμας χρησιμοποιούν τη Σανίδα Γιόγκα τουλάχιστο δυο φορές τη μέρα, 15′ στη διάρκεια του απογεύματος και 15′ (λεπτά) πριν αποσυρθούν για ύπνο. Οι ειδικοί, που ασχολούνται σοβαρά με τη Σανίδα Γιόγκα, πιστεύουν ότι αντίστροφη κατεύθυνση του σώματος, με τη συνεχή προς τα κάτω έλξη, για λίγα λεπτά κάθε μέρα, αναγκάζει το αίμα να μπει μέσα στα ζωτικά κέντρα του σώματος· ενώ, ίσως, μια τέτοια δήλωση φαίνεται υπερβολική για τους επιστήμονες του δυτικού κόσμου, γεγονός παραμένει ότι, όταν τα πόδια βρίσκονται ψηλότερα από το κεφάλι, όλα τα υγρά του σώματος, σύμφωνα με το νόμο της βαρύτητας, παίρνουν αντίστροφη ροπή.

Advertisment

Στη θέση που παίρνει το σώμα στη Σανίδας Γιόγκα, η σπονδυλική στήλη ισιώνει και η πλάτη ισοπεδώνεται μόνη της. Οι μυς, που ακόμη και με κανονικό κάθισμα ή σε όρθια στάση έχουν κάποια ένταση, χαλαρώνουν και ηρεμούν.

Τα πόδια και οι μηροί, απαλλαγμένοι από το συνηθισμένο βάρος που κρατούν και το νόμο της βαρύτητας, έχουν την ευκαιρία να ελευθερώσουν συσσωρευμένη συμφόρηση του αίματος στο κυκλοφορικό και στους ιστούς και, συνεπώς, ελαττώνουν την πιθανότητα των πρησμένων ποδιών και των ταλαιπωρημένων αρτηριών. Οι πεσμένοι μυς του υπογαστρίου ανυψώνονται για λίγο και το αίμα ρέει πιο ελεύθερα στους μυς του σαγονιού, του λαιμού και των παρειών, βοηθώντας τα να κρατήσουν τη σταθερότητα τους. Η επιδερμίδα, τα μαλλιά και το κρανίο επωφελούνται από αυτήν την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος. Επειδή η Σανίδα Γιόγκα βοηθά στην ομορφιά, γι’ αυτό συχνά ονομάζεται Σανίδα Ομορφιάς. Σ’ αυτήν τη θέση και ο εγκέφαλος, επίσης, αναπαύεται και γίνεται διαυγής.

Στην πραγματικότητα, ο γιατρός Ντόναλντ Λερντ, του Πανεπιστήμιου Κολγκέιτ, λέει ότι οι λειτουργίες του εγκέφαλου βελτιώνονται κατά 14%, όταν το κεφάλι είναι χαμηλότερα από τα πόδια.

Ξάπλωσε στη Σανίδα Γιόγκα για 15′ δυο φορές τη μέρα, όποτε μπορείς, όταν ξυπνάς, πριν κοιμηθείς ή, το καλύτερο απ’ όλα, όταν έρχεσαι στο σπίτι κουρασμένος από τη δουλειά.

Dr. Benjamin Gayelord Hauser – Treasure of Secrets

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση