Πως αλλάζουν οι σχέσεις μας με τους φίλους μας καθώς μεγαλώνουμε

Όλοι μας θεωρούμε την φιλία μια από τις πιο σημαντικές αξίες στη ζωή. Είμαστε χαρούμενοι δίπλα στους φίλους μας, επιδιώκουμε να περνούμε χρόνο μαζί

Όλοι μας θεωρούμε την φιλία μια από τις πιο σημαντικές αξίες στη ζωή. Είμαστε χαρούμενοι δίπλα στους φίλους μας, επιδιώκουμε να περνούμε χρόνο μαζί τους, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι συζητώντας μαζί τους, είμαστε εκεί τόσο σε χαρές όσο και σε δυσκολίες. Ωστόσο, γεγονός είναι πως οι φιλίες αλλάζουν, αναδομούνται και χρειάζονται διαρκές “πότισμα” για να διατηρηθούν ζωντανές. Αυτό το νιώθουμε πιο έντονο όσο μεγαλωνούμε και ο σύντροφος ή τα παιδιά μας γίνονται προτεραιότητα στην καθημερινότητά μας. Πώς αλλάζουν, λοιπόν, οι φιλικές σχέσεις με τα χρόνια;

Ο γάμος -και κυρίως τα παιδιά- αλλάζουν τις φιλίες

Advertisment

Το γεγονός ότι παντρευτήκατε δε σημαίνει ότι θα σταματήσετε να πηγαίνετε για καφέ με τις φίλες σας! Άλλωστε, είναι υγιές και ωφέλιμο, για εσάς την ίδια αλλά και για τον σύντροφό σας, να περνάτε χρόνο με δικά σας πρόσωπα, να μοιράζεστε μαζί τους τα “δικά σας”. Ωστόσο, είναι ο ερχομός των παιδιών που μπορεί πραγματικά να ανατρέψει τις ισορροπίες και να αλλάξει το τοπίο της φιλίας. Τα παιδιά, ειδικά όταν είναι πολύ μικρά, απαιτούν φροντίδα σχεδόν όλο το 24ωρο και αυτό σίγουρα θα ταρακουνήσει τις σχέσεις με τις φίλες σας. Η αλήθεια είναι πως όταν γίνετε μαμά θα επιδιώξετε να κάνετε περισσότερη παρέα με άλλες μαμάδες και αυτό γιατί πολύ απλά οι φίλες σας που δεν θα έχουν (ακόμη) παιδάκια δεν θα μπορούν να σας καταλάβουν!

Οι συνάδελφοι δεν αποτελούν αναγκαστικά φιλίες που θα κρατήσουν

Μπορεί να έχει συμβεί να εργάζεστε σε ένα όμορφο και παραγωγικό περιβάλλον, στο οποίο έχετε καλές και αρμονικές σχέσεις με τους συναδέλφους σας, με τους οποίους αναπτύσσετε ενίοτε και σχέση φιλίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι σχέσεις αυτές εξελίσσονται και αποκτούν σάρκα και οστά και έξω από τον εργασιακό χώρο. Εάν, όμως, χρειαστεί να αφήσετε την δουλειά σας, τότε σπάνια αυτές οι σχέσεις συνεχίζουν. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι: Μπορεί να χρειαστεί να επενδύσετε περισσότερο χρόνο στη νέα σας δουλειά, μπορεί να έρθετε κοντά με τους καινούργιους σας συναδέλφους ή μπορεί απλά να γίνει φανερό ότι το μόνο που σας συνέδεε μέχρι πρότινος ήταν ένα κοινό αφεντικό, κάποιες συζητήσεις για την πιθανή προαγωγή ή εκείνος ο χαριτωμένος νεαρός που εργαζόταν στο διπλανό γραφείο.

Advertisment

Η σύνταξη είναι κομβικό σημείο για τις φιλίες

Αν ρωτήσετε έναν συνταξιούχο πού βρίσκονται οι συνάδελφοί του, με τους οποίους μοιραζόταν τη μισή του μέρα επί 30 χρόνια, δεν θα ξέρει τι να απαντήσει. Η πραγματικότητα είναι πως αν κάποιος που έχει πάρει σύνταξη επιστρέψει στον χώρο εργασίας του, στην αρχή θα λάβει αγκαλιές και φιλιά αλλά στην συνέχεια οι πρώην “φίλοι” θα επιστρέψουν παγερά στην καθημερινότητά τους χωρίς να δώσουν παραπάνω σημασία ή να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον. Πιθανότερο είναι στα χρόνια εκείνα να αναζητήσει κανείς φίλους από τα παιδιά του χρόνια, οι οποίοι θα έχουν επίσης βγει σε σύνταξη, κι έτσι θα έχει εξίσου πολύ ελεύθερο χρόνο. Οι πιο χαρούμενοι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που βρίσκουν από νωρίς ένα χόμπι, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει συναναστροφή με άλλα άτομα που επίσης έχουν πάρει σύνταξη. Οι φιλίες μετά την σύνταξη βασίζονται στα κοινά ενδιαφέροντα, ενώ οι υπόλοιπες σχέσεις συνήθως παραγκωνίζονται.

Φιλίες μπορούν να γίνουν με άτομα πολύ μικρότερης και πολύ μεγαλύτερης ηλικίας

Όταν είστε στην δεκαετία των 20, το να έχετε έναν φίλο που είναι 35 χρονών μοιάζει εξωφρενικό και παράλογο! Αλλά όσο μεγαλώνετε αυτό το χάσμα μικραίνει. Είναι απολύτως φυσιολογικό να συνάψετε φιλίες με άτομα που είναι πολύ μικρότερά σας και με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, μιας και μπορούν να σας “δέσουν” διαφορετικά πράγματα και στις δύο περιπτώσεις. Κάποιος πιο ώριμος μπορεί να σας διδάξει αξίες και εμπειρίες της ζωής, ενώ ένας μικρότερος μπορεί να σας κρατήσει “ζωντανό” με την φλόγα του. Όσο μεγαλώνετε κατανοείτε πως η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι μέρος της πραγματικής φιλίας.

Οι άγνωστοι “φίλοι” στο διαδίκτυο μπορούν να σταθούν ως πραγματικοί φίλοι

Ποια συστατικά συνθέτουν την πραγματική φιλία; Όσο μεγαλώνουμε, η απάντηση στην ερώτηση αυτή μπορεί να αλλάξει χίλιες φορές. Στην ηλικία των 20 χρονών, ένας πραγματικός φίλος θεωρείται κάποιος που μπορεί να ξενυχτήσει μαζί σας ή που μπορεί να σας συμπαρασταθεί όταν έχετε μια ερωτική απογοήτευση. Στο πέρασμα του χρόνου αντιλαμβάνεστε ότι μπορείτε να έχετε “χημεία” με κάποιον που μπορεί να συναντήσετε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι ο εργασιακός χώρος, με τον οποίο μπορεί να μοιράζεστε κοινές αξίες ή απλά ηθική υποστήριξη. Μπορεί, επίσης, να συνδεθείτε φιλικά και με ανθρώπους μέσα από τα sites κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους ίσως δεν έχετε ποτέ συναντήσει αλλά που μπορεί πραγματικά να προσφέρουν συμπαράσταση σε στιγμές μοναξιάς ή σε φάσεις προσωπικής ή επαγγελματικής απελπισίας. Οι φιλίες μέσω ίντερνετ κατέχουν πλέον σημαντικό ρόλο.

Πηγή: huffingtonpost.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις
Το επίπεδο εξουσίας μέσα σε μια σχέση επηρεάζει τον βαθμό που κάποιος βιώνει gaslighting
«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση