Πως να σκοτώσετε το βακτήριο που χαλάει το δόντια, προκαλεί την πνευμονία, τη φυματίωση κ.α.

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς κάσιους, που στην πραγματικότητα είναι σπόροι, μπορούν να εξοντώσουν όλα τα θετικά κατά

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά

Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς κάσιους, που στην πραγματικότητα είναι σπόροι, μπορούν να εξοντώσουν όλα τα θετικά κατά Γκραμ βακτήρια, τα οποία προκαλούν τερηδόνα, ακμή, φυματίωση, στρεπτοκοκκική πνευμονία, τουλαραιμία και λέπρα.

Advertisment

Τα κάσιους είναι σπόροι σε σχήμα νεφρού, οι οποίοι είναι προσκολλημένοι στο κάτω μέρος των μήλων κάσιους, δηλαδή τους καρπούς του δέντρου κάσιους που φυτρώνει στις παράκτιες περιοχές της βορειοανατολικής Βραζιλίας.

Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι τα κάσιους δεν είναι διαθέσιμα στα καταστήματα μαζί με το περίβλημά τους. Αυτοί οι ξηροί καρποί πάντα πωλούνται χωρίς κέλυφος διότι το εσωτερικό τους περιέχει μια καυστική ρητίνη γνωστή ως έλαιο urushiol, το οποίο πρέπει να αφαιρείται προσεκτικά πριν καταστούν κατάλληλοι για κατανάλωση. Αυτή η καυστική ρητίνη χρησιμοποιείται στη βιομηχανία στην παραγωγή βερνικιών και εντομοκτόνων. Αυτή τη στιγμή, οι κυριότερες χώρες παραγωγής κάσιους είναι η Ινδία, η Βραζιλία, η Μοζαμβίκη, η Τανζανία και η Νιγηρία.

Τα κάσιους αποτελούν μια εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, μαγγανίου και ψευδαργύρου.

Advertisment

Τα κάσιους έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά συγκριτικά με τους περισσότερους από τους άλλους ξηρούς καρπούς, ενώ περίπου το 82% είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης, περίπου το 66% αυτής της περιεκτικότητας σε ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι μονοακόρεστα και ωφέλιμα για την καρδιά, όπως ακριβώς κι εκείνα που περιέχει το ελαιόλαδο. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με διαβήτη έδειξαν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά, όταν προστίθενται σε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του υψηλού επιπέδου τριγλυκεριδίων. Τα τριγλυκερίδια είναι οργανικές χημικές ενώσεις με τις οποίες τα λίπη μεταφέρονται στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και συνεπώς είναι καλό να φροντίσετε να προσθέσετε κάποια μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή σας τρώγοντας κάσιους, ειδικά αν πάσχετε από διαβήτη.

Τα κάσιους καταστρέφουν τα θετικά κατά Γκραμ βακτήρια

Μία από τις πιο εντυπωσιακές χημικές ενώσεις που περιέχουν τα κάσιους είναι το ανακαρδικό οξύ, το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει τα θετικά κατά Γκραμ βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση φθοράς στα δόντια, ακμής, φυματίωσης, στρεπτοκοκκικής πνευμονίας, τουλαραιμίας και λέπρας. Ένα διάλυμα που αποτελείται από ένα μέρος ανακαρδικού οξέος και 200.000 μέρη νερού είναι θανατηφόρο για τα θετικά κατά Γκραμ βακτήρια μέσα σε 15 λεπτά.

Το υγρό και το ανακαρδικό οξύ που περιέχει το κέλυφος έχουν επίσης αποδειχτεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράση κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και κατά της εμφάνισης όγκων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο καθώς και πολλούς τύπους έλκους στο έντερο. Εκτός από αυτά τα γνωστά οφέλη, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δημοσιευμένες έρευνες σχετικά με πολλές από τις προστατευτικές επιδράσεις τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τη γαστροπροστασία που παρέχουν κυρίως μέσω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων.

Γράφοντας στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Cancer», μια ομάδα που πραγματοποίησε πρόσφατη ανάλυση ανέφερε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών -συμπεριλαμβανομένων των κάσιους- βρέθηκε να σχετίζεται αντίστροφα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλων πιθανών παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος.

Τα κάσιους βοηθούν στην πρόληψη χολολιθίασης

Μέσα σε 20 χρόνια συλλέχθηκαν διατροφικά στοιχεία από 80.000 γυναίκες από τη μεγάλη έρευνα υγείας «Nurses’ Health Study» τα οποία έδειξαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τουλάχιστον 30 γραμμάρια κάσιους κάθε εβδομάδα έχουν 25% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης χολολιθίασης. Έχοντας υπόψη ότι τα 30 γραμμάρια κάσιους είναι περίπου 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ξηρών καρπών, η πρόληψη της νόσου της χοληδόχου κύστης μπορεί να γίνει εύκολη υπόθεση τρώγοντας απλώς μια χούφτα κάσιους το απόγευμα για έξτρα ενέργεια ή προσθέτοντας μερικά στα δημητριακά ή τη σαλάτα σας.

Η κατανάλωση κάσιους μειώνει τον κίνδυνο αύξησης βάρους

Αν και είναι γνωστό ότι τα κάσιους διαθέτουν οφέλη που προστατεύουν την καρδιά, πολλοί τα αποφεύγουν επειδή φοβούνται μήπως πάρουν βάρος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Obesity», έδειξε ότι ο φόβος αυτός είναι αβάσιμος. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος συγκριτικά με εκείνους που δεν τρώνε ξηρούς καρπούς σχεδόν ποτέ.

Σε μια μελέτη διάρκειας 28 μηνών που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία και στην οποία συμμετείχαν 8.865 ενήλικες άνδρες και γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς ποτέ ή σχεδόν ποτέ.

Επίσης, από τους συμμετέχοντες που πήραν βάρος, αυτοί που ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς πήραν περισσότερο (κατά μέσο όρο 424 γραμμάρια) συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο αύξησης βάρους (5 κιλά ή και περισσότερο). Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι απαραίτητη σε μια διατροφή που προστατεύει την καρδιά, αλλά και μετριάζουν τον φόβο για πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους.

Και μια πρακτική συμβουλή: μην αφήσετε τον φόβο μήπως πάρετε βάρος να σας εμποδίσει από το να απολαμβάνετε την υπέροχη γεύση και τα πολλά οφέλη των ξηρών καρπών!

Πηγές:

springer.com

nutfruit.org

preventdisease.com

whfoods.com

ncbi.nlm.nih.gov

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη
Στη λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου ένα ελληνικό | Ποιο βρέθηκε στην κορυφή
Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Λυκοπένιο: Ποια είναι τα οφέλη που λαμβάνουμε από την κατανάλωσή του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση