Τα απίθανα οφέλη του σκόρδου για την υγεία και πως να το καταναλώνετε

Το σκόρδο, ένα πικάντικο και αρωματικό βότανο, χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στο φαγητό

Το σκόρδο, ένα πικάντικο και αρωματικό βότανο, χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στο φαγητό τους ή ως φάρμακο. Στις μέρες μας, το σκόρδο παραμένει βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής αλλά και της κεντρικής Ασίας απ’ όπου και προέρχεται. Επίσης, αποτελούσε θεραπευτική μέθοδο στην αρχαία Ινδία και Κίνα, όπου οι γιατροί το χορηγούσαν συχνά σε ανθρώπους που έπασχαν από διάφορες ασθένειες.

Μία σκελίδα σκόρδου περιέχει πολύ λίγες βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σε σύγκριση με άλλα φυτικά τρόφιμα. Ωστόσο, είναι γεμάτη από ορισμένες πραγματικά ξεχωριστές βιοδραστικές ενώσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του σκόρδου.

Οφέλη για την υγεία

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αλισίνη, μια ουσία με πολλά οφέλη για την υγεία στην οποία οφείλεται και η χαρακτηριστική μυρωδιά του. Αυτή η θειούχα ένωση ανακαλύφθηκε το 1944 από τον Ιταλό χημικό CJ Cavallito. Αναρίθμητες μελέτες έδειξαν ότι η ένωση αυτή αποτελεί ισχυρό αντιβακτηριακό, αντιμικροβιακό, αντιικό, αντιμυκητιακό και αντιοξειδωτικό παράγοντα, χρήσιμο στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Nutrition and Cancer» το 2010 έδειξε ότι η αλισίνη που περιέχεται στις φρέσκες σκελίδες σκόρδου μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Επιπλέον, μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Leukemia Research» ανέφερε ότι η αλισίνη μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα στο μαστό, την ουροδόχο κύστη, το παχύ έντερο, το ήπαρ, τον προστάτη, το λεμφικό σύστημα και το δέρμα.

Πρόληψη κατά των ασθενειών

Η αλισίνη είναι επίσης γνωστή για την προληπτική δράση της ενάντια σε αμέτρητες άλλες ασθένειες. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι το κοινό κρυολόγημα, το οποίο αποτελεί την πιο διαδεδομένη ιογενή λοίμωξη στον κόσμο. Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας για τα Οφέλη του Σκόρδου στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που λάμβαναν συμπλήρωμα αλισίνης ημερησίως για 90 ημέρες είχαν σχεδόν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από κρυολόγημα το χειμώνα σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Επιπλέον, μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό «Natural Product Communications» το 2004 ανέφερε ότι η αλισίνη χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία λοιμώξεων, πληγών, διάρροιας, ρευματισμών, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και πολλών άλλων διαταραχών και ότι έγινε αξιολόγηση της δράσης της σε διάφορες ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας, της διαλείπουσας χωλότητας, του διαβήτη, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του κοινού κρυολογήματος. Επίσης αξιολογήθηκε ως εντομοαπωθητικό καθώς και στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και του καρκίνου. Ωστόσο, στην έρευνα υπήρχε η παραδοχή ότι τα κλινικά στοιχεία είναι ελλιπή.

Τα οφέλη του σκόρδου στο καρδιαγγειακό σύστημα

Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου είναι αποτελεσματικές στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς. Για παράδειγμα, μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Current Pharmaceutical Design» το 2010 και στην οποία αξιολογήθηκαν τα ευρήματα 53 κλινικών δοκιμών σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτικών θεραπειών στην υπερλιπιδαιμία, ανέφερε ότι το σκόρδο ήταν μία από τις 22 πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Η υπερλιπιδαιμία, η οποία δείχνει συνήθως υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας σκόρδου είναι ένας καλός τρόπος προστασίας της καρδιάς από σοβαρές παθήσεις.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος κατανάλωσης σκόρδου

Δεδομένου ότι η υπερβολική θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τις θειούχες ενώσεις που ευθύνονται για τα βασικά οφέλη του σκόρδου, είναι σημαντικό να μην το μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία. Η ιστοσελίδα «The World’s Healthiest Foods» συνιστά όσο μπορείτε να καταναλώνετε το σκόρδο ωμό. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό ή επιθυμητό, να αποφεύγετε το μαγείρεμά του για περισσότερο από 5-15 λεπτά. Επιπλέον, ο τεμαχισμός ή η σύνθλιψη των σκελίδων διεγείρει την παραγωγή αλισίνης. Σε κάποιους αρέσει να αναμειγνύουν λιωμένο σκόρδο με μηλόξυδο, επειδή έτσι μειώνεται η οξύτητά του χωρίς να καταστρέφονται τα ευεργετικά του συστατικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε