, ,

Το Άγγιγμα είναι Θαυματουργό για τη Μάθηση

Ένα άγγιγμα μπορεί να κάνει θαύματα. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μπορεί να σταματήσει τον πόνο. Νέα έρευνα, όμως, έφερε στο φως ακόμη μία θεραπευτική

Ένα άγγιγμα μπορεί να κάνει θαύματα. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μπορεί να σταματήσει τον πόνο. Νέα έρευνα, όμως, έφερε στο φως ακόμη μία θεραπευτική του ιδιότητα: το χάδι ενισχύει τη μάθηση στα παιδιά.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα των ΗΠΑ παρατήρησαν ότι η τακτική των γονέων να μιλάνε στα παιδιά τους και ταυτόχρονα να τα αγγίζουν και να τα γαργαλάνε, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα νήπια, καθώς τα βοηθά να αναγνωρίζουν ευκολότερα λέξεις μέσα στη ροή του λόγου και κατά συνέπεια τα ωθεί να μιλήσουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους.

Advertisment

Στην έρευνα συμμετείχαν 48 παιδιά ηλικίας 4 μηνών. Οι επιστήμονες τα έβαλαν να ακούσουν δύο φορές το ίδιο ηχογραφημένο μήνυμα. Την πρώτη φορά και ειδικότερα στο άκουσμα συγκεκριμένων λέξεων οι ερευνητές έπιαναν τα γόνατα των μωρών. Τη δεύτερη φορά οι ειδικοί δεν άγγιζαν τα μωρά, αλλά το δικό τους πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα το φρύδι ή το μάγουλό τους.

Αυτό που παρατηρήθηκε από το πείραμα είναι ότι τα μωρά κατά το πρώτο άκουσμα του μηνύματος κατάφεραν να απομονώσουν τις λέξεις εκείνες που άκουγαν ακριβώς τη στιγμή που ένιωθαν το χάδι στο γόνατό τους. Αντίθετα, τη δεύτερη φορά δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν κάποια λέξη μέσα από τη ροή του μηνύματος.

«Στο παρελθόν είχαμε εξετάσει το ρόλο που παίζει το άγγιγμα στην ανάπτυξη των παιδιών, αλλά δεν είχαμε ασχοληθεί με το αν επηρεάζει τη διαδικασία της μάθησης. Με την παρούσα μελέτη διαπιστώσαμε ότι τα βρέφη μεταχειρίζονται τα χάδια σαν να σχετίζονται με ό,τι ακούνε. Το άγγιγμα πράγματι μπορεί να έχει επίπτωση στην εκμάθηση νέων λέξεων», σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, Amanda Seidl, αναπληρώτρια καθηγήτρια στις Επικοινωνιακές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Purdue

Advertisment

Vita.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι
«Πόσο καλά με ξέρεις;» | Το παιχνίδι ερωτήσεων που θα κάνει καλό στη σχέση σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση