10 τρόποι να ζήσετε με Αρμονία και Ισορροπία

Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες ασθένειες οι οποίες ήταν άγνωστες στον αρχαίο κόσμο κι ακόμα περισσότερο στους πρωτόγονους ανθρώπους. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πως ο

Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες ασθένειες οι οποίες ήταν άγνωστες στον αρχαίο κόσμο κι ακόμα περισσότερο στους πρωτόγονους ανθρώπους. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πως ο πολιτισμός μας εξελίχθηκε πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι τα γονίδιά μας. Αυτό λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δούμε τις συνήθειες των πρωτόγονων ανθρώπων και σε συνδυασμό με τη σύγχρονη εξέλιξη, υγιεινή και τεχνολογία, να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση μας, το σώμα μας και τη σύγχρονη εποχή μας.

1. Υιοθετήστε σωστή διατροφή

Advertisment

Η κακή διατροφή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες των ασθενειών μας και συνδέεται με μια σειρά σύγχρονων δεινών που ξεκινά από την παχυσαρκία και τον διαβήτη και φτάνει μέχρι το Αλτσχάιμερ, ακόμη και τον καρκίνο. Για να τρώτε πιο υγιεινά, αφαιρέστε όλες τις μορφές ζάχαρης, ακόμη και τους χυμούς φρούτων και περιορίστε τους υδατάνθρακες. Το αγνό φυσικό μέλι είναι το καλύτερο γλυκαντικό! Αντικαταστήστε αυτές τις θερμίδες καταναλώνοντας υγιεινά λιπαρά οξέα, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εάν είστε κρεατοφάγος, προτιμήστε  κρέας ζώων που τρέφονται με χόρτο, κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής και τα αυγά τους και άγρια ψάρια.

Καταναλώστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής τα οποία αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών ιχνοστοιχείων. Για σνακ, φάτε ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα. Αποφύγετε το γρήγορο κι έτοιμο φαγητό ή τα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και τα τρανς λιπαρά. Δεν πρόκειται για δίαιτα – αυτός είναι απλώς ο τρόπος που πρέπει να τρώτε από τώρα και στο εξής και να είστε σίγουροι ότι θα το απολαύσετε. Ονομάστε την όπως θέλετε – χαμηλή σε υδατάνθρακες, παλαιολιθική, κετογενή διατροφή – το σημαντικό είναι να την ακολουθήσετε.

Υπάρχει ένας βασικός κανόνας: Εάν οι πρόγονοί σας έτρωγαν επί χιλιάδες χρόνια μια συγκεκριμένη τροφή, τότε είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι αυτή η τροφή είναι κατάλληλη για εσάς (αρκεί να μην είναι μεταλλαγμένη ή γεμάτη φυτοφάρμακα ή χημικά). Κάθε μέρα, δημοσιεύονται δεκάδες έρευνες  για τη διατροφή, πολλές από τις οποίες είναι και αντικρουόμενες. Όλες αυτές οι έρευνες βασίζονται στην επιστημονική παρατήρηση ενός εξαιρετικά μικρού δείγματος ανθρώπων. Εάν όμως ακολουθείτε απλά τη διατροφή των προγόνων σας, τότε επιλέγετε τον πιο ασφαλή σε εσάς δρόμο. Φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αξιοποιήσετε ή να λάβετε υπόψη τις επιστημονικές έρευνες ή τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους αλλά ο βασικός οδηγός σας μπορεί να είναι η διατροφή των προγόνων σας.

Advertisment

2. Ασκηθείτε

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος τρέφεται και αναπτύσσεται καλύτερα μέσω της πολύπλοκης και γρήγορης κίνησης ολόκληρου του σώματος. Η έντονη άσκηση δεν σας προσφέρει μόνο αδυνάτισμα ή καλή φυσική κατάσταση, αλλά αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο για απόκτηση ευημερίας και μακροζωίας. Βρείτε μια μορφή άσκησης που σας ταιριάζει, κάτι που μπορείτε να εντάξετε εύκολα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Ψάξτε για δραστηριότητες που περιλαμβάνουν διάφορες ασκήσεις για όλο το σώμα και με πολλές διακυμάνσεις, όπως τρέξιμο ή παιχνίδια που θα σας εξαντλήσουν, αλλά και που θα θέλετε να τα συνεχίσετε. Κάντε ασκήσεις που είναι σε αρμονία με τη φύση: νιώστε τον ήλιο, τον άνεμο και τη βροχή στο πρόσωπό σας ή προχωρήστε αργά μέσα στο χιόνι. Και κυρίως βρείτε μια άσκηση που να περιλαμβάνει κι άλλους ανθρώπους, πχ ασκηθείτε μαζί

3. Να κοιμάστε επαρκώς και στις σωστές ώρες

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο άνθρωπος χρειάζεται 7 – 9 ώρες ύπνου, ενώ η καλύτερη ώρα για να πέσετε στο κρεβάτι σας, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα αλλά και πολλές σύγχρονες έρευνες, είναι στις 22.00. Από την άλλη όμως, έχουμε το φαινόμενο των Ικαριωτών οι οποίοι παρόλο που κοιμούνται πολύ αργά, είναι ένας από τους μακροβιότερος λαούς του κόσμου. Επειδή λοιπόν ούτε εμείς πιστεύουμε σε απόλυτες αρχές, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσαρμόσετε τις επικρατούσες θεωρίες στη ζωή σας και όχι τη ζωή σας στις επικρατούσες θεωρίες. Ο μόνος ίσως διαχρονικός κανόνας είναι το “παν μέτρον άριστον”.

4. Επιστρέψτε στη φύση

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ακόμη και μικρά βήματα όπως μια καθημερινή βόλτα στο πάρκο ή ακόμα και μια γλάστρα με φυτά στο γραφείο σας έχουν μετρήσιμα οφέλη σε τομείς όπως η βελτίωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος ή της πνευματικής σας απόδοσης. Θα ήταν όμως καλύτερο να βρείτε χρόνο για να περιπλανηθείτε στην απέραντη άγρια φύση.

5. Γίνετε Κυνηγοί

Σταματήστε να δράτε χωρίς να σκέφτεστε. Ενεργήστε σαν να είστε κυνηγοί. Οι άνθρωποι θα σας συμπαθήσουν περισσότερο και θα είστε πιο επιτυχημένοι. Βάλτε στόχους και κάντε τα πάντα (με σεβασμό στους άλλους) για να τους πετύχετε. Κανείς δεν πρόκειται να σας προσφέρει τίποτα έτοιμο. Και εάν το κάνει, τότε να είστε σίγουροι ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Κι αυτή η σκοπιμότητα είναι συνήθως ο έλεγχος. Γι αυτό, μην περιμένετε από κανέναν, ούτε να σας σώσει, ούτε να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας. Εάν κάποιος σας βοηθήσει, τότε δεχτείτε τη βοήθεια με χαρά και ευγνωμοσύνη αλλά μην επαναπαύεστε. Μόνο εσείς είστε αρμόδιοι για να επιτύχετε τους στόχους της ζωής σας.

6. Φιλοσοφήστε

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την ανόητη δικαιολογία ότι “δεν έχουν χρόνο να φιλοσοφήσουν”. Εάν δεν έχετε χρόνο να φιλοσοφήσετε, τότε δεν έχετε χρόνο να είστε άνθρωπος. Η ικανότητα να φιλοσοφούμε προάγει τη διανόηση, την εξέλιξή μας, την ανάπτυξή μας ως ανθρώπινα όντα. Κατά τη γνώμη μας, η φιλοσοφία είναι η τροφή της ψυχής του ανθρώπου και εάν δεν έχετε χρόνο να φιλοσοφήσετε για τη ζωή που ΕΣΕΙΣ ζείτε, είναι σαν να λέτε ότι θα λιμοκτονήσετε από τον πείνα γιατί είστε πολύ απασχολημένοι για να φάτε ένα πιάτο φαγητό. Αυτοί που σας παρουσιάζουν τη φιλοσοφία ως πολυτέλεια, είναι αυτοί που σας βλέπουν σαν ζώα, ρομπότ ή ακόμα χειρότερα, σαν άψυχα καταναλωτικά όντα.

7. Το άγχος είναι δημιουργικό αλλά και καταστροφικό

Το χρόνιο και ασταμάτητο στρες, ψυχικό και σωματικό, είναι καταστροφικό. Το περιστασιακό είναι δημιουργικό και ζωτικής σημασίας προκειμένου να γινόμαστε καλύτεροι. Ύστερα από ημέρες γεμάτες άγχος, φροντίστε να ξεκουράζεστε. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι η πρόοδος έρχεται  με πίεση, ανάρρωση και ανάκτηση δυνάμεων. Σε όλους τους τομείς – αλλά κυρίως στη διατροφή, την άσκηση, την καθημερινή σας ρουτίνα – να επιδιώκετε αλλαγές και ποικιλία.

8. Δημιουργήστε σχέσεις με άλλους ανθρώπους

Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί καλύτερα και αποδοτικότερα όταν έχουμε ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα σχετικά με τον τρόπο που συνδέεστε με τους γύρω σας. Οι διαπροσωπικές σχέσεις μας κάνουν ευτυχισμένους και υγιείς.

9. Μην αντιμετωπίζετε το σώμα σας σαν μηχανή

Πρέπει να καταλάβετε ότι τα όργανα στο σώμα σας δεν αποτελούν ξεχωριστά συστήματα όπως για παράδειγμα το νευρικό ή το πεπτικό σύστημα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ούτε καν ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα. Νους υγιής εν σώματι υγιή, έλεγαν οι αρχαίοι. Τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους. Δεν είστε ούτε μηχανή ούτε ηλεκτρονικός υπολογιστής, αλλά ένας πολύπλοκος ζωντανός οργανισμός (στην πραγματικότητα ένα σύνολο μικροοργανισμών, κυρίως μικροβίων). Δεν αποτελείτε τόσο ένα μεμονωμένο άτομο όσο ένα οικοσύστημα. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι υπεραπλουστευτικές παρεμβάσεις, όπως η απλή λήψη φαρμάκων, δεν λειτουργούν σε μακροπρόθεσμη βάση. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, λάβετε την αγωγή που χρειάζεται, είτε διαμέσου της συμβατικής, είτε της εναλλακτικής ιατρικής αλλά παράλληλα αναζητήστε την αιτία του προβλήματος η οποία, κατά τη γνώμη μας, βρίσκεται τις περισσότερες φορές στον ψυχισμό σας.

10. Επαναφέρετε τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός σας

Καθώς θα φροντίζετε να έχετε σωστή διατροφή και άσκηση, η αίσθηση καλής κατάστασης του οργανισμού σας θα βελτιώνεται. Το σώμα και το μυαλό σας θα σας περνάει το μήνυμα ότι είστε καλύτερα. Μάθετε να διαβάζετε αυτά τα μηνύματα. Παρατηρήστε τα ούρα σας τα κόπρανά σας, την αίσθηση του πεπτικού σας συστήματος,, τα ούλα σας, τους μύες σας και θα έχετε μια πολύ καλή εικόνα του οργανισμού σας. Μη διστάσετε να κάνετε και διαγνωστικές εξετάσεις (προτιμήστε αυτές που δεν έχουν ακτινοβολία). Να θυμάστε ότι ο καλύτερος γιατρός του εαυτού σας είστε εσείς οι ίδιοι.

Ακολουθήστε τον δρόμο που σας εκφράζει

Είναι πιθανόν να ανακαλύψετε ότι ορισμένες μέθοδοι λειτουργούν καλύτερα από άλλες. Αυτό θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμή σας. Δώστε προσοχή εκεί που πρέπει και θα οδηγηθείτε σιγά σιγά και σε άλλες μεθόδους. Θυμηθείτε, δεν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε κάποια κρίση, απλώς θέλετε να διερευνήσετε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Η διαδικασία προχωρά σιγά σιγά. Κάντε ένα βήμα και αξιολογείστε την κατάσταση. Στη συνέχεια, κάντε άλλο ένα. Αυτή είναι η διαδικασία της έρευνας και της ανακάλυψης. Έτσι θα αποκτήσετε εκείνες τις κατευθυντήριες γραμμές που θα σας οδηγήσουν στη δική σας θεωρία και τρόπο ζωής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ολιστική ιατρική: Οι αρχές της και πώς «παντρεύεται» με τη δυτική ιατρική
Τεχνική flowtime: Αυξάνοντας την παραγωγικότητά μας με υγιή τρόπο
Γιατί η αποφυγή του άγχους οδηγεί σε μεγαλύτερο πόνο και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό
22 τρόποι για να μη σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση