5 αιτίες που μπορεί να επιδεινώνουν τον πονοκέφαλο

Τα προβλήματα ύπνου, οι ορμονικές διαταραχές ή ακόμη και οι καλοκαιρινές σας διακοπές μπορεί να ευθύνονται για την επιδείνωση των κρίσεων ημικρανίας που σας

Τα προβλήματα ύπνου, οι ορμονικές διαταραχές ή ακόμη και οι καλοκαιρινές σας διακοπές μπορεί να ευθύνονται για την επιδείνωση των κρίσεων ημικρανίας που σας ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα. Ανακαλύψτε 5 αιτίες που ίσως δεν υποψιάζεστε και ανακουφιστείτε από τις ημικρανίες.

1. Προβλήματα ύπνου

Advertisment

Λιγότερες από 8 ώρες ύπνου τη νύχτα είναι ανεπαρκείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Επίσης οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι επιζήμιες. Για παράδειγμα, αν πάτε για ύπνο ή ξυπνάτε σε πολύ διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, είναι πιθανό να πυροδοτηθούν κρίσεις ημικρανίας. Ακόμη αν ο ύπνος σας δεν είναι ξεκούραστος, αναζωογονητικός και έχετε έντονο ροχαλητό, εφιάλτες, άπνοια ύπνου (μια πάθηση κατά την οποία κόβεται η αναπνοή), μπορεί η κακή ποιότητα του ύπνου που κάνετε να αυξήσει τη συχνότητα των ημικρανιών. Αν έχετε αϋπνίες ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο καλό είναι να συμβουλευτείτε ειδικό.

2. Ορμονικές διαταραχές

Οι διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων την περίοδο της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι επιζήμιες για τις γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες. Ακόμη ορισμένες γυναίκες που έχουν ημικρανίες από εμπειρία παρατηρούν επιδείνωση των ημικρανιών τους, οι οποίες σχετίζονται με ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου (ειδικά κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας).

Advertisment

3. Προβλήματα στη γνάθο

Το σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ ή TMD) μπορεί να επιδεινώσει τις ημικρανίες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ακούσιο σφίξιμο της γνάθου κατά τη διάρκεια της ημέρας, βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών) που εκδηλώνεται κυρίως το βράδυ και πόνο στο σαγόνι. Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει παυσίπονα και ένα ειδικό μασελάκι που θα φοράτε κυρίως το βράδυ.

4. Τα γαλακτοκομικά

Η διατροφή είναι ένας παράγοντας που μπορεί να ευθύνεται για τη σοβαρότητα αλλά και τη συχνότητα των επεισοδίων ημικρανίας. Οι τροφές και οι ουσίες που ενοχοποιούνται για την πυροδότηση της ημικρανίας είναι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, η καφεΐνη, η σοκολάτα, το αλκοόλ, το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

5. Το στρες

Η αποτελεσματική διαχείριση του στρες είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων υποφέρουν από ημικρανίες. Τα προβλήματα στη σχέση ή τη δουλειά, αλλά ακόμα και οι διακοπές ή οι αργίες μπορεί να σας προκαλέσουν ημικρανίες, αν έχετε προδιάθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παραπάνω καταστάσεις ίσως σας αγχώνουν υπερβολικά. Ο έλεγχος του στρες μπορεί να επιτευχθεί με βαθιές αναπνοές, γιόγκα, διαλογισμό, και άσκηση. Με άλλα λόγια ο,τι βοηθάει το μυαλό σας να παραμένει ήσυχο και εμβαθύνει την αναπνοή σας, μπορεί να σας ανακουφίσει και από το στρες.

pathfinder.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών
Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Τραυλισμός: Καινοτόμος έρευνα του εγκεφάλου ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση