5 ενδιαφέροντα και παράξενα γεγονότα για το διάστημα

5. Ο Κρόνος θα επέπλεε αν τον τοποθετούσαμε μέσα σε νερό. O πλανήτης Κρόνος.Advertisment Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η πυκνότητα του πλανήτη Κρόνου

5. Ο Κρόνος θα επέπλεε αν τον τοποθετούσαμε μέσα σε νερό.

O πλανήτης Κρόνος.

Advertisment

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η πυκνότητα του πλανήτη Κρόνου είναι τόσο μικρή που αν τον βάζαμε σε ένα τεράστιο ποτήρι με νερό, αυτός δεν θα βυθιζόταν. Η πυκνότητα του Κρόνου είναι περίπου 0,687g/cm3 ενώ του νερού 0,998g/cm3. Παρόλ’αυτά θα χρειαζόμασταν ένα πραγματικά τεράστιο ποτήρι με νερό για να κάνουμε και το πείραμα!

4. Κινούμαστε συνεχώς στο διάστημα με ταχύτητα 530 km το δευτερόλεπτο.

Ο γαλαξίας μας, Milky Way.

Advertisment

Ο γαλαξίας, Milky Way, στον οποίο ανήκει το ηλιακό μας σύστημα κάνει “σπίν”, στρέφεται δηλαδή γύρω από τον εαυτό του, με ταχύτητα 225 km/s. Επιπλέον ο γαλαξίας κινείται μέσα στο σύμπαν με ταχύτητα 305 km/s (κάποιοι επιστήμονες δεν θεωρούν αυτόν τον υπολογισμό ακριβή). Οπότε, με τα παραπάνω δεδομένα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε λεπτό που περνάει βρισκόμαστε περίπου 19.000 χιλιόμετρα μακριά από εκεί που ήμασταν στο διάστημα!

3. Το φεγγάρι απομακρύνεται σιγά-σιγά από την Γη.

Επιστήμονες έχουν αποδείξει πώς κάθε χρόνο η Σελήνη απομακρύνεται από την Γή κατά 3,8 εκατοστά του μέτρου. Αυτό συμβαίνει λόγω του φαινομένου της παλίρροιας. Σαν αποτέλεσμα αυτής της απομάκρυνσης η γή περιστρέφεται όλο και πιο αργά, σε ρυθμό πάντως που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από μας καθώς η διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας (περιστροφή του πλανήτη γύρω από τον εαυτό του) μειώνεται κατά 0,002 δευτερόλεπτα κάθε αιώνα που περνάει.

2. Το φως που φτάνει στην Γη από τον Ήλιο είναι 30.000 ετών.

Παρόλο που ξέρουμε ότι οι ακτίνες φωτός κάνουν περίπου 8 λεπτά για να φτάσουν στην Γή από την επιφάνεια του ‘Ηλιου, η ενέργεια που παράγεται στον πυρήνα του χρειάζεται 30.000 χρόνια για να φτάσει στην επιφάνεια του, περνώντας από όλα τα πυκνά στρώματα σωματιδίων από τα οποία αποτελείται το αστέρι.

1. Σε περίπτωση που 2 μέταλλα έρθουν σε επαφή στο διάστημα, κολλάνε για πάντα!

Απίστευτο… και όμως αληθινό. Άν δύο κομμάτια μετάλλου που δεν έχουν επίστρωση άλλου υλικού(π.χ. πλαστικό) όταν έρθουν σε επαφή έξω από την Γή κολλάνε για πάντα. Αντίθετα στον πλανήτη μας δεν γίνεται αυτό λόγω της ατμόσφαιρας που δημιουργεί ένα στρώμα οξειδωμένων σωματιδίων ανάμεσα στα δύο μέταλλα και αυτά δεν μπορούν να κολλήσουν μεταξύ τους.

Πηγή Καθρέφτης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες δεν αποκλείουν να έχει ζωή ο πλανήτης Αφροδίτη | Πού στηρίζουν τη θεωρία τους
Κένζα Λαϊλί: Η εικονική influencer που κέρδισε τα καλλιστεία Τεχνητής Νοημοσύνης!
Μυτιλήνη: Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Αλμπέρ Καμύ στο Σίγρι -Εκεί που ο Νομπελίστας ήθελε να ζήσει «ίσως για πάντα»
Βρετανία: Δίδυμες αδερφές είναι 104 ετών και μοιράζονται τα μυστικά της μακροζωίας τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση