Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη
Το 1850 το 80% των φαρμάκων προερχόταν από φυτά. Σήμερα με την κυριαρχία της χημικής φαρμακοβιομηχανίας, μόνο το 20-30% των φαρμάκων παρασκευάζονται από φυτά.
Advertisment
Τα φαρμακευτικά βότανα είναι σημαντικό όπλο στην φαρέτρα παραδοσιακών θεραπευτικών όπως η κινέζικη ιατρική, η αρχαία ελληνική ιατρική, η φυτοθεραπεία.
Αν και τα περισσότερα βότανα είναι ασφαλή, ορισμένα μπορεί να έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Λόγω των μικρών σχετικά περιθωρίων κέρδους που έχει η πώληση των βοτάνων, της υπαγωγής των σκευασμάτων αυτών στην νομοθεσία για τα τρόφιμα, πολλαπλών διαπλεκόμενων αλλά και ανταγωνιστικών συμφερόντων ανάμεσα στην φαρμακοβιομηχανία και στις εταιρείες τυποποίησης των βοτάνων, η επιστημονική έρευνα για τα βότανα δεν χρηματοδοτείται επαρκώς.
Το αποτέλεσμα είναι ότι παρά την ευρεία χρήση των βοτάνων σε παραδοσιακές θεραπευτικές, δεν έχουν γίνει σοβαρές επιστημονικές έρευνες αξιολόγησης για τα περισσότερα από αυτά.
Advertisment
Έτσι ο ιατρός στην εφαρμοσμένη κλινική πράξη, είναι υποχρεωμένος να μελετάει και να αξιολογεί επιπροσθέτως ιστορικά δεδομένα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα και τους μηχανισμούς δράσης πολλών βοτάνων, απορρίπτοντας όσα αντιστοιχούν σε λαϊκές δοξασίες, πριν αποφασίσει να τα χορηγήσει με ασφάλεια σε ένα συγκεκριμένο ασθενή.
Επίσης ο μαχόμενος ιατρός είναι υποχρεωμένος να μελετάει και τυχόν αναφορές που έχουν γίνει από καταναλωτές αναφορικά με ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την χρήση των βοτάνων, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του ma huang για παράδειγμα, ενός βοτάνου που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή κινέζικη θεραπευτική, διαπιστώθηκαν έπειτα από οκτακόσιες αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών στο FDA κατά την χρήση του στις ΗΠΑ.
Η βιομηχανοποίηση, είχε πολλές φορές δυσμενή αποτελέσματα στην ποιότητα και καθαρότητα των βοτάνων.
Παραδοσιακά οι άνθρωποι, καλλιεργούσαν και χρησιμοποιούσαν ατόφια τα βότανα.
Σήμερα καλλιεργούνται και παρασκευάζονται συχνά σε ανεξέλεγκτα περιβάλλοντα και με πρωτόκολλα που ποικίλλουν, συσκευάζονται σε κάψουλες ή δισκία σε μορφές που καθόλου δεν παραπέμπουν στο αρχικό βότανο, ενώ συχνά κατά την ενσωμάτωσή του σε κάψουλα, το βότανο νοθεύεται με προσμίξεις, μικρόβια, βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες με δυσμενείς συνέπειες στην υγεία.
Η ποσότητα μάλιστα του δραστικού βοτάνου είναι πολλές φορές ελάχιστη ή ανύπαρκτη ανά χάπι, σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές μελέτες.
Τα βότανα δεν επιδρούν σε ένα μόνο όργανο, αλλά έχουν ολιστικές επιδράσεις. Αυτό σημαίνει ότι ένα βότανο που είναι κατάλληλο για ένα συγκεκριμένο για παράδειγμα υπερτασικό άτομο, μπορεί να μην συνιστάται για ένα άλλο.
Επίσης αλληλεπιδρούν με τυχόν χορηγούμενα φάρμακα. Ορισμένα βότανα παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες. Έτσι η χρήση των βοτάνων πρέπει να γίνεται μετά από σοβαρή ιατρική μελέτη του οργανισμού και όχι ανεξέλεγκτα.
Τα βότανα έχουν μία σειρά από ιατρικές εφαρμογές όπως το προ εμμηνορρυσιακό σύνδρομο, η εμμηνόπαυση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία ( «υψηλή χοληστερίνη»), οι διαταραχές μνήμης, η κατάθλιψη, η αϋπνία, οι ρευματοπάθεια, η ηπατοπάθεια, η υπερπλασία του προστάτη, η δυσκοιλιότητα, οι πνευμονικές παθήσεις.
Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO.
- Αναιμία: Η πιο συχνή παθολογική αιτία χρόνιας κόπωσης - 25 Δεκεμβρίου 2017
- Πονόλαιμος: Αιτίες και μέτρα αντιμετώπισης - 27 Νοεμβρίου 2017
- Κρυολόγημα, ίωση και γρίπη: Κοινές και λανθασμένες αντιλήψεις - 24 Νοεμβρίου 2017