Γκρέιπφρουτ για τα νεφρά

Ένα φυσικό συστατικό του γκρέιπφρουτ μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης κύστεων στα νεφρά. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανακοίνωσαν τα ευρήματά

Ένα φυσικό συστατικό του γκρέιπφρουτ μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης κύστεων στα νεφρά.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους αναφορικά με την ευεργετική δράση της ναρινγερίνης, μιας ουσίας που βρίσκεται στα γκρέιπφρουτ, αλλά και σε άλλα εσπεριδοειδή.

Advertisment

Η ναρινγερίνη έχει φανεί ότι παρεμποδίζει με επιτυχία την δημιουργία κύστεων στα νεφρά μια κατάσταση που παρατηρείται στην πολυκυστική νόσο των νεφρών, ρυθμίζοντας την πρωτείνη PKD2 που θεωρείται υπεύθυνη για την κατάσταση. Η νόσος συνοδεύεται από υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια και μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη αιμοκάθαρσης.

Η ανακάλυψη για την ευεργετική δράση της ναρινγερίνης μπορεί να αποδειχθεί ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική ανάπτυξη νέων θεραπειών για την θεραπεία και την πρόληψη της νεφρικής νόσου.

Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ)

Advertisment

Στην Ελλάδα οι ασθενείς με ΧΝΝ ανέρχονται σε περίπου 1.100.000 σύμφωνα με την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία. Η ΧΝΝ είναι η κατάσταση εκείνη όπου οι νεφροί έχουν υποστεί οργανική ή λειτουργική βλάβη, διάρκειας μεγαλύτερης των 3 μηνών, με αποτέλεσμα τη μείωση της νεφρικής λειτουργίας και την αδυναμία διατήρησης της υδατοηλεκτρολυτικής και οξεοβασικής ισορροπίας και της αποβολής των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, που συσσωρεύονται στον οργανισμό. Η κατάσταση διαπιστώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων, ενώ η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική προκειμένου να προληφθεί ή να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της προς νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Προσοχή: Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, απευθυνθείτε στο γιατρό σας γιατί το γκρέπφρουτ κάνει παρενέργειες με πολλά φάρμακα. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα
Χρήσιμα διατροφικά tips για να επιβιώσουμε στον καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση