Χρήσιμες συμβουλές στην κουζίνα για τα λαχανικά
Το κουνουπίδι: Πολλές φορές μπαίνει ανάμεσα στα κοτσάνια ένα μικρό μαμούνι, που δεν φαίνεται εύκολα. Γι’ αυτό βάζουμε το κουνουπίδι, αφού το πλύνουμε για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό, οπότε φεύγει το μαμούνι.
Advertisment
Όταν βουτήξουμε το κουνουπίδι μέσα σε νερό με γάλα που βράζει, διατηρεί το άσπρο του χρώμα.
Τα υπόλοιπα των χορταρικών: Συνήθως, πετάμε ένα μεγάλο μέρος των χορταρικών, ενώ θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και τα πράσινα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο, τα μικρά κουνουπίδια και από τα μαρούλια, γιατί αυτά έχουν περισσότερες βιταμίνες από τα εσωτερικά. Επίσης, ορισμένα είδη μπορούμε να τα φυλάξουμε και ξεραμένα και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν ρίζες, για να κάνουμε διάφορες σούπες ή σάλτσες.
Το αγγούρι: Όταν ρίξουμε το λάδι, μόλις το κόψουμε και πριν το αλατίσουμε, διατηρεί το χυμό του. Το αγγούρι πρέπει να καθαρίζεται από την κορυφή προς το κοτσάνι του, γιατί αλλιώς απλώνουμε την πικρίλα, που βρίσκεται πολλές φορές στο κοτσάνι, σε ολόκληρο το αγγούρι.
Advertisment
Η κακοσμία: Όταν ρίξουμε μέσα στην κατσαρόλα, που βράζει το κουνουπίδι ή το μπρόκολο, ένα κομμάτι ψωμί, ελαττώνεται σημαντικά ή δυσάρεστη οσμή μέσα στην κουζίνα και στο σπίτι.
Λάχανο για ντολμάδες: Τα φύλλα από το λάχανο τυλίγονται καλύτερα, όταν το ζεματίσουμε, του βγάλουμε τα εξωτερικά φύλλα και επαναλάβουμε το ίδιο για κάθε στρώμα φύλλων μέχρι να βγάλουμε τα φύλλα, που μας χρειάζονται.
Τα καρότα: Τα καρότα δεν πρέπει να τα ξεφλουδίζουμε, αλλά να τα καθαρίζουμε με μια σκληρή βούρτσα.
Τα μανιτάρια: Καθαρίζονται ευκολότερα, αν τα βάλουμε πλυμένα μέσα σε ένα τρυπητό, που το κρεμάμε μέσα σε μια λεκάνη με νερό, καθώς κινούμε και τινάζουμε το τρυπητό, πέφτει η άμμος και το χώμα στον πάτο της λεκάνης, ενώ αλλιώς, ξανακαθίζει πάλι στα μανιτάρια.
Τα μαρούλια: Το κοτσάνι δεν πρέπει να το πετάμε, αλλά να το κόβουμε μικρά κομμάτια και να τα χρησιμοποιούμε και αυτά.
Τα ασυνήθιστα λαχανικά: Εκτός από τα πολύ γνωστά χορταρικά υπάρχει και μεγάλη ποικιλία από άλλα χορταρικά με πολλές βιταμίνες αλλά, που απλώς δεν τα έχουμε συνηθίσει, γι’ αυτό καλό είναι να δοκιμάζουμε ότι χορταρικό βρίσκουμε, για να αυξήσουμε την ποικιλία του τραπεζιού μας.
Οι πιπεριές: Υπάρχουν 20 είδη περίπου πιπεριάς στον κόσμο. Οι συνηθισμένες σε μας πιπεριές είναι πράσινες ή κόκκινες. Οι πιπεριές έχουν μεγάλη ποσότητα από βιταμίνες C, περισσότερες από το λεμόνι και το πορτοκάλι, περιέχουν, επίσης βιταμίνη Β1, καροτίνη, που μεταβάλλεται στο συκώτι σε βιταμίνη Α και διάφορες μεταλλικές ουσίες, για τις οποίες λέγεται ότι μπορούν να διαλύσουν την χοληστερίνη, αυτή τη λιπαρά ουσία, που ευνοεί τη συγκέντρωση αλάτων στο σώμα.