6 λάθη που έχω κάνει, ως διαιτολόγος, σχετικά με την απώλεια βάρους

Άρθρο της διαιτολόγου Corinne Dobbas Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά Τον πρώτο χρόνο που εργάστηκα ως διαιτολόγος σε ένα γυμναστήριο υψηλών προδιαγραφών, έκλαιγα συνεχώς! Ήταν πολύ δύσκολο

Άρθρο της διαιτολόγου Corinne Dobbas

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά

Τον πρώτο χρόνο που εργάστηκα ως διαιτολόγος σε ένα γυμναστήριο υψηλών προδιαγραφών, έκλαιγα συνεχώς! Ήταν πολύ δύσκολο να βρω πελάτες. Μου φαινόταν αδύνατο να λύσω το πρόβλημα αυτό και η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους ανθρώπους να αποκτήσουν φυσιολογικό βάρος μόνο με τις σπουδές και την κατάρτισή μου σε θέματα διατροφής, παρουσίαζε επίσης δυσκολίες.

Έκανα πολλά λάθη, και ενώ μερικές φορές όλο αυτό ήταν αρκετά οδυνηρό, τα μαθήματα που πήρα ήταν πολύτιμα για μένα αλλά και για τους μελλοντικούς πελάτες μου.

Χρειάστηκε να διανύσω μεγάλη απόσταση για να ξεφύγω από την ιδιότητα του διαιτολόγου που απλώς παρέχει βοήθεια στην απώλεια βάρους και να φτάσω να γίνω ένας προπονητής ευεξίας που κάνει τους άλλους να δουν διαφορετικά και να αγαπήσουν τη διατροφή και το σώμα τους.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να εκπαιδευτώ ως προπονητής ευεξίας. Δούλεψα με τον εαυτό μου, ωρίμασα και έχω βοηθήσει εκατοντάδες γυναίκες να αλλάξουν με επιτυχία τη σχέση τους με το φαγητό και το σώμα τους.

Παρακάτω περιγράφω τα βασικότερα 6 λάθη που έκανα καθώς και τον τρόπο που μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας ώστε να επιτύχετε μια υγιή σχέση με τη διατροφή, το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σας.

1. Εστίαζα στην απώλεια βάρους

Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι το μικρότερο μέγεθος παντελονιού ισούται με την ευτυχία. Αυτό δεν ισχύει. Σκεφτείτε πόσα αδύνατα άτομα γνωρίζετε που είναι δυστυχισμένα. Σίγουρα αρκετά! Η πραγματική γαλήνη και ηρεμία κατακτάται όταν εκτιμήσετε τον εαυτό σας όπως είναι αυτή τη στιγμή, όπου κι αν βρίσκεται. Πρέπει να αγαπάτε τον εαυτό σας για να νιώθετε ευτυχισμένοι, όχι μόνο χάνοντας βάρος. Όταν αγαπήσετε τον εαυτό σας, τότε το βάρος είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί.

2. Δεν αντιμετώπιζα την αρνητική εικόνα που είχε κάποιος για τον εαυτό του

Δεν μπορείτε να χάσετε βάρος χωρίς να το ξαναπάρετε, αν δεν αγαπάτε τον εαυτό σας. Αν εκτιμήσετε το σώμα σας ακριβώς όπως είναι, θα απελευθερωθείτε. Όταν αρχίσετε να σκέφτεστε ανάλογα, θα διαπιστώσετε ότι μαγικά πράγματα μπορούν να συμβούν.

3. Ζητούσα από τους πελάτες μου να μετρούν τις θερμίδες που κατανάλωναν

Η μέτρηση των θερμίδων δεν αποτελεί λύση. Πρέπει να καταναλώνετε ολοκληρωμένες τροφές και να μάθετε να ακούτε τα μηνύματα που στέλνει το σώμα σας όταν πεινάτε. Το σώμα σας αναγνωρίζει τις τροφές και με την πάροδο του χρόνου θα το κατανοείτε και θα μάθετε εκ νέου πώς να τρώτε όταν όντως πεινάτε καθώς και πότε να σταματάτε. Σημείωση: δεν υπάρχουν τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε απεριόριστα.

4. Δεν βοηθούσα τους πελάτες μου να βρουν τις αιτίες που ήθελαν να χάσουν βάρος

Αν θέλετε να κάνετε αλλαγές που να έχουν διάρκεια, πρέπει να είναι πραγματικά σημαντικές για εσάς. Να μην πρόκειται δηλαδή για αποφάσεις βιαστικές κι επιφανειακές, αλλά συνειδητοποιημένες. Η επιθυμία πρέπει να προέρχεται από μέσα σας. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, κι αυτό είναι σημαντικό διότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα ταξίδι.

5. Δεν βοηθούσα τους πελάτες μου να ξεπεράσουν την αιτία που πραγματικά τους στεκόταν εμπόδιο

Η επιτυχής αλλαγή της σχέσης σας με το φαγητό και το σώμα σας είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να σας συμβουλεύσει κάποιος ειδικός τι να τρώτε και τι όχι. Αν δεν αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για τον εαυτό σας, κάθε φορά που κάνετε ένα βήμα μπροστά θα έχετε σοβαρές αμφιβολίες, γεγονός που θα σας τραβά ξανά πίσω. Οι σκέψεις σας επηρεάζουν τα συναισθήματά σας, τα συναισθήματά σας τη συμπεριφορά και η συμπεριφορά τα αποτελέσματά σε οτιδήποτε κι αν αποφασίσετε να κάνετε ή να μην κάνετε. Επιλέξτε λοιπόν θετικές σκέψεις. Όλα είναι θέμα επιλογής.

6. Θεωρούσα ότι εγώ γνώριζα τα πάντα

Ο σωστός προπονητής ευεξίας σας προτρέπει να ξεκινήσετε με όρεξη την προσπάθεια, σας δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν και σας βοηθά να τις αξιοποιήσετε. Δεν σας κρίνει, δεν σας αξιολογεί και δεν σας βγάζει από τον δρόμο σας. Εσείς είστε αυτός που γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Μπορεί απλώς να έχετε ανάγκη από κάποιον να σας δείξει τις δυνατότητές σας και να κοιτάξετε βαθιά μέσα στην ύπαρξή σας ώστε να αρχίσετε να ζείτε στο παρόν.

Ξεκινήστε φροντίζοντας τον εαυτό σας και εστιάστε στο πώς μπορείτε να γίνετε όσο καλύτεροι μπορείτε. Στο τέλος της ημέρας, θα έχετε καλλιεργήσει την πιο σημαντική σχέση της ζωής σας – τη σχέση με τον εαυτό σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε