Απλές συμβουλές για να ξυπνάτε στην ώρα σας κάθε πρωί

Ακούτε το ξυπνητήρι και ξέρετε ότι σας περιμένει μια απαιτητική μέρα στη δουλειά μαζί με δεκάδες άλλες οικογενειακές…και άλλου είδους υποχρεώσεις.Ειδικά το πολύ πρωινό

Ακούτε το ξυπνητήρι και ξέρετε ότι σας περιμένει μια απαιτητική μέρα στη δουλειά μαζί με δεκάδες άλλες οικογενειακές…και άλλου είδους υποχρεώσεις.Ειδικά το πολύ πρωινό ξύπνημα είναι σίγουρα επώδυνο, αφού ανοίγοντας τα μάτια σας συνειδητοποιείτε ότι είναι πολύ νωρίς για να σηκωθείτε από το ζεστό σας κρεβάτι. Υπάρχει τρόπος για να ξυπνήσετε πιο γλυκά και ήρεμα; Ναι, λένε οι ειδικοί σε θέματα ύπνου και για να το πετύχετε δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Κύκλοι ύπνου

Advertisment

Οι άνθρωποι περνούν από….

4 – 6 “κύκλους ύπνου” κάθε βράδυ. Κάθε κύκλος αποτελείται από 5 στάδια, που κυμαίνονται από τον πολύ ελαφρύ ύπνο (στάδιο 1) μέχρι το πολύ βαθύ στάδιο ύπνου (στάδιο 4) και στη συνέχεια ακολουθεί η φάση της γρήγορης κίνησης των ματιών, κατά την οποία είναι πιο πιθανό να βλέπουν όνειρα.Η αφύπνιση από το βαθύ στάδιο 3 ή 4 του ύπνου είναι μια δύσκολη υπόθεση. Αυτός είναι ο λόγος που το ξύπνημα από έναν υπνάκο μπορεί να σας αποπροσανατολίσει τελείως. Επίσης είναι ο λόγος, για τον οποίο το ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί μπορεί να σημαίνει ένα άθλιο ξεκίνημα της καινούριας μέρας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στο πιο βαθύ στάδιο ύπνου τις ώρες μεταξύ 4 και 6 το πρωί», σημειώνει ο εμπειρογνώμονας ύπνου, Δρ Michael Breus «και έτσι είναι πολύ δύσκολο να ξυπνήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.»

Advertisment

Πόσο ύπνο χρειάζεστε;

Aν μπορείτε να αποφύγετε το πολύ πρωινό ξύπνημα, το επόμενο βήμα είναι να καταλάβετε τι ώρα πρέπει να πάτε για ύπνο για να εξασφαλίσετε μια ξεκούραστη νύχτα. Οι κύκλοι ύπνου διαρκούν περίπου 90 λεπτά.«Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε περίπου 7,5 ώρες ύπνου κάθε βράδυ», επισημαίνει Δρ Michael Breus «και αν σκεφτείτε πότε θα πρέπει να ξυπνήσετε, μπορείτε να υπολογίσετε τι ώρα πρέπει να πάτε για ύπνο προκειμένου να ξυπνήσετε πιο εύκολα. “Βέβαια μερικοί άνθρωποι χρειάζονται μόλις 6 ώρες νυχτερινού ύπνου, ενώ άλλοι χρειάζονται 9 ώρες. Η καλύτερη λύση είναι να ακούσετε τους εσωτερικούς σας ρυθμούς για να καταλάβετε πόσες ώρες ύπνου έχετε ανάγκη.

Συμβουλές για να ξυπνάτε ευχάριστα

– Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας για την τελευταία στιγμή, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να χουζουρέψετε. Το να πατάτε το ξυπνητήρι κάθε 5 λεπτά για να κοιμηθείτε λίγο ακόμη δε σας προσφέρει ποιοτικό ύπνο και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες.

– Αναπνεύστε βαθιά τρεις ή τέσσερις φορές για να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα.

– Προσπαθήστε το πρώτο πράγμα που κάνετε κάθε πρωί να είναι η ενεργοποίηση του μυαλού και του σώματός σας για να ενισχύσετε τη φυσική σας κατάσταση.

Πηγή

Διαβάστε: Τεχνική για να ξυπνάτε χαρούμενοι κάθε πρωί

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση