, ,

Χειροπρακτική και Pilates: Ένας ιδανικός συνδυασμός για το σώμα σας

Η μέθοδος Pilates κατέχει στις μέρες μας μια σημαντική θέση τόσο στην αθλητική αντίληψη, συνήθεια και πράξη του κόσμου, όσο και στην προτίμηση στην καρδιά του. Κάποτε

Η μέθοδος Pilates κατέχει στις μέρες μας μια σημαντική θέση τόσο στην αθλητική αντίληψη, συνήθεια και πράξη του κόσμου, όσο και στην προτίμηση στην καρδιά του.

Κάποτε αποτελούσε τον τρόπο άσκησης των λίγων, των αθλητών υψηλού επιπέδου και των διασημοτήτων, σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να παραμένουν υγιείς και να κρατηθούν σε καλή φυσική κατάσταση με περισσότερη ουσιαστική – πνευματική εκγύμναση και λιγότερη σκληρή δουλειά. Η επιλογή του κόσμου επικεντρώνεται σε ηπιότερες μορφές άσκησης που συνδυάζουν άριστα την πνευματική και σωματική άσκηση, εξασφαλίζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο σύγχρονος τρόπος, η καθημερινή διαβίωση σε ένα περιβάλλον έντασης και άγχους και οι απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπινου σώματος (κακή στάση, καθιστική εργασία, κ.ά.) ωθεί όλο καιπερισσότερους στην πιο ποιοτική σωματική άσκηση.

Advertisment

Η μέθοδος Pilates επιφέρει αξιόλογα αποτελέσματα στην εξάλειψη των παραπάνω σωματικών χαρακτηριστικών (εξάλειψη πόνου, μείωση μυϊκών σπασμών, βελτίωση της κινητικότητας) και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ενώ ταυτόχρονα είναι ευχάριστη στην εφαρμογή της και εύκολη για όλους.

Περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα ασκήσεων στο έδαφος (matwork), οι οποίες εφαρμόζονται είτε με το βάρος του σώματος, είτε με μικρά εξαρτήματα (μπάλες, λάστιχα, rollers, fitness circles, bosus, κ.ά.). Εξέλιξη, συνέχεια αλλά και άριστος συνδυασμός των ασκήσεων αυτών αποτελεί το ασκησιολόγιο που μπορεί να εφαρμόσει κανείς στα εξειδικευμένα μηχανήματα της μεθόδου (reformer, cadillac, stability chair, ladder barrel). Η ιδιαιτερότητα των μηχανημάτων αυτών έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρουν αντίσταση στην άσκηση με τη μορφή ελατηρίων, χωρίς να υπάρχουν κάθετες επιβαρύνσεις, κραδασμοί, άρση βαρών, αναπηδήσεις, φθορά και ένταση στις αρθρώσεις, υπερβολική μυϊκή υπερτροφία και stress στο σώμα. Η μέθοδος Pilates δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πολύπλευρη ανάπτυξη των χαρακτηριστικών της φυσικής κατάστασης του ατόμου, με έμφαση στην ευλυγισία, την ισορροπία, τη συμμετρία, τον έλεγχο και τη σταθερότητα της κίνησης. Επίσης, συμβάλλει στην σταδιακή και ουσιαστική αποκατάσταση ατόμων με τραυματισμούς, χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις και ιδιαιτερότητες και βέβαια αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης σε όλα τα παραπάνω.

Η μέθοδος Pilates εφαρμόζεται άριστα και αποτελεσματικά σε προσωπικό κυρίως επίπεδο, αφού έτσι προσαρμόζεται το πρόγραμμα άσκησης στις απαιτήσεις, ικανότητες και ανάγκες του εκάστοτε σώματος. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να εφαρμοστεί και σε ολιγομελείς ομάδες (2 – 4 ατόμων) με εξίσου σημαντικά αποτελέσματα, με την επίβλεψη και καθοδήγηση πάντα του εξειδικευμένου επιστήμονα Φυσικής Αγωγής.

Advertisment

Ιδανικός είναι ο συνδυασμός της μεθόδου Pilates με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους πρόληψης και θεραπείας, όπως η Χειροπρακτική. Η Χειροπρακτική είναι η επιστήμη της εφαρμογής θεραπευτικών χειρισμών στο σώμα (manipulation), που στόχο έχουν τη διόρθωση των λειτουργικών διαταραχών κυρίως της σπονδυλικής στήλης και των λοιπών αρθρώσεων και την αποκατάσταση μέσω αυτών, των προβλημάτων που εμφανίζονται στο μυοσκελετικό και νευρικό σύστημα.

Ο Χειροπράκτης, που έχει περάσει από πολυετείς εξειδικευμένες σπουδές σε αναγνωρισμένες πανεπιστημιακές σχολές Χειροπρακτικής, έχει άριστη γνώση της ανατομίας και εργονομίας του ανθρωπίνου σώματος. Είναι σε θέση να εξετάσει την πάσχουσα περιοχή, να εντοπίσει την αιτία του πόνου σε περιοχές που παρουσιάζουν λειτουργικές διαταραχές και γενικά να ελέγξει το σώμα για τυχόν παραμορφώσεις και προβλήματα που μπορεί να ευθύνονται για τα συμπτώματα και τις βλάβες που εμφανίζονται κάθε φορά. Τέτοιες λειτουργικές διαταραχές και προβλήματα θα μπορούσαν να είναι: μετατόπιση των σπονδύλων με ακινητοποίηση των αρθρώσεών τους, παγίδευση και πίεση των νευρικών ριζών, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις, παρέκκλιση της σπονδυλικής στήλης από την ευθύγραμμη θέση της και δημιουργία σκολίωσης, κύφωσης ή λόρδωσης, λάθος κατανομή του βάρους με καταπόνηση συγκεκριμένων ανατομικών δομών, υπερτονία ή χαλάρωση των μυών με συνεπαγόμενη ανισορροπία. Όλα αυτά μπορεί να προκύψουν είτε από συγκεκριμένες κακώσεις είτε σαν συνέπεια του καθιστικού τρόπου ζωής και της έλλειψης άσκησης, αλλά και σαν συνέπεια καταπόνησης του σώματος από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, ιδίως όταν αυτές γίνονται με άγχος, ένταση και χρονική πίεση.

Ο ρόλος του Χειροπράκτη είναι να διορθώσει τις διαταραχές αυτές και να επαναφέρει κατά το δυνατόν την φυσιολογική λειτουργικότητα του σώματος. Αυτό γίνεται με την εφαρμογή ειδικών επιδέξιων χειρισμών, εκ των οποίων οι πιο σημαντικοί είναι οι ανατάξεις των σπονδύλων.

Την στιγμή της ανάταξης ο Χειροπράκτης εξασκεί μία γρήγορη πίεση στον σπόνδυλο, προς την κατεύθυνση που χρειάζεται προκειμένου να επανέλθει στη σωστή του θέση, σε σχέση με τον υπερκείμενο και υποκείμενο σπόνδυλο, και να κινητοποιηθούν οι αρθρώσεις που έχουν ‘μαγκώσει’. Ταυτόχρονα απελευθερώνεται το νεύρο που πιέζεται, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των συμπτωμάτων και την επαναφορά της καλής λειτουργικότητας της περιοχής. Η όλη διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής.

Είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι σωστό να γυμνάζεται κανείς όταν υποφέρει από κάποια έντονη ενόχληση ή κάποιο χρόνιο πρόβλημα. Δεν είναι σωστή η εντύπωση ότι αν κάνουμε γυμναστική θα περάσει ο πόνος. Το σωστό είναι να διορθώνουμε πρώτα τα προβλήματα και μετά να γυμναζόμαστε, για να συντηρούμε την καλή κατάσταση του οργανισμού μας. Η Χειροπρακτική είναι απαραίτητη για την διόρθωση των λειτουργικών μυοσκελετικών προβλημάτων, αλλά μπορεί να εφαρ- μοστεί και σαν πρόληψή τους, σε συνδυασμό με την άσκηση Pilates. Το γεγονός ότι με το Pilates γυμνάζεται ομοιόμορφα όλο το σώμα και ιδιαίτερα οι σταθεροποιητές του κορμού, συντελεί στο να διατηρείται και η σπονδυλική στήλη σε καλή κατάσταση. Αν ταυτόχρονα φροντίζουμε να ελέγχουμε την κατάσταση των αρθρώσεών μας απευθυνόμενοι στον Χειροπράκτη σε τακτά χρονικά διαστήματα, τότε πετυχαίνουμε την καλύτερη μορφή πρόληψης και διατήρηση της υγείας και ευεξίας του σώματός μας.

Βιβή Κονταξή MSc – Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής – Pilates Instructor &

Βασίλης Μαλτεζόπουλος MD, DC, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, Δρ. Χειροπρακτικής

 ETRA PUBLISHING ©2008

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση