, ,

Σταφύλι, η φυσική προστασία του οργανισμού

Όλοι γνωρίζουμε την ευεργετική επίδραση των φρούτων για την υγεία μας. Ειδικότερα το σταφύλι θεωρείται ως ο βασιλιάς των φρούτων, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1,

Όλοι γνωρίζουμε την ευεργετική επίδραση των φρούτων για την υγεία μας. Ειδικότερα το σταφύλι θεωρείται ως ο βασιλιάς των φρούτων, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, και C, σε ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα. Δώδεκα από τα δεκαέξι μεταλλικά άλατα που χρειάζεται ο οργανισμός μας βρίσκονται στα σταφύλια, γι’ αυτό και δικαίως θεωρούνται ως η τελειότερη τροφή. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο χυμός του σταφυλιού είναι ισάξιος του μητρικού γάλακτος, όπως φαίνεται από τον ακόλουθο πίνακα:

                                       ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ            ΧΥΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ

Advertisment

Νερό                                       87                                          75-83

Άλατα                               1,5-1,7                                         0,6

Σάκχαρα                               6,4                                            15-30

Advertisment

Λευκωματικές ουσίες         0,4                                               1,3

Δίκαια λοιπόν ο χυμός του σταφυλιού έχει χαρακτηριστεί ως “φυτικό γάλα”. Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι ο χυμός του σταφυλιού (της αμερικανικής ποικιλίας Concord, η οποία είναι παρόμοια με το ελληνικό ροζακί ροδίτη) κατέχει την υψηλότερη θέση σε περιεκτικότητα ανά ποτήρι σε φυσικά αντιοξειδωτικά, τις προανθοκυανίδες, που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Ανάμεσα στους χυμούς και τα άλλα ποτά που εξετάστηκαν, ήταν το κόκκινο κρασί, το τσάι, ο χυμός κοκτέιλ από βατόμουρα και άλλοι χυμοί όπως ο χυμός μήλου. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύτηκαν από το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας (USDA). Ο χυμός του σταφυλιού περιέχει 124mg προανθοκυανιδών ανά 8 ούγιες σερβιριζόμενης ποσότητας, ενώ το κόκκινο κρασί περιέχει 91mg ανά 5 ούγιες, το κοκτέιλ βατόμουρο κράνα (cranberry) 55mg ανά 5 ούγιες, το τσάι 32mg ανά 8 ούγιες και ο χυμός μήλου 7mg ανά 8 ούγιες. Προσέξτε τη μεγάλη διαφορά στην περιεκτικότητα προανθοκυανιδών ανάμεσα στο χυμό του σταφυλιού και το χυμό του μήλου.

Διαβάστε περισσότερα για τη σταφυλοθεραπεία

Τι σημαίνει όμως αυτό για την υγεία μας;

Ο Dr John Folts της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν αναφέρει: “Τα ευρήματα  αυτά υπογραμμίζουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε σχετικά με τα πιθανά προτερήματα του χυμού σταφυλιού της ποικιλίας Concord. Σε προκαταρτικές μελέτες μείωνε την ικανότητα των αιμοπεταλίων να συσσωματώνονται, επιβραδύνοντας την οξυγόνωση της ΙDΙ – της κακής χοληστερόλης – ενώ ενδυναμώνει την ελαστικότητα των αρτηριών και μειώνει την πίεση. Την προστατευτική αυτή δράση εννοείται ότι έχουν σε διαφορετικό βέβαια βαθμό και τα σταφύλια άλλων ποικιλιών. Μια μελέτη μάλιστα που δημοσιεύτηκε σε τεύχος του Νοεμβρίου του αμερικανικού ιατρικού περιοδικού ‘Άθηροσκλήρυνση, θρόμβωση και βιολογία των αγγείων” απέδειξε ότι ο χυμός του σταφυλιού ανεβάζει την καλή χοληστερόλη, δηλαδή την DHL. Τα επίπεδα της DΗΙ ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη και έπιναν χυμό σταφυλιού αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τα άτομα της μελέτης που έπιναν εικονικό αναψυκτικό. Η ομάδα επίσης που έπινε τον χυμό του σταφυλιού είχε χαμηλότερα επίπεδα δύο δεικτών φλεγμονής. Η φλεγμονή παίζει έναν ρόλο κλειδί στην σκλήρυνση των αρτηριών. Άρα θα μπορούσαμε να πίνουμε χυμό σταφυλιών αντί για κόκκινο κρασί για να προστατέψουμε την καρδιά μας.

Τα σταφύλια όμως μας προστατεύουν και από τον καρκίνο, αφού περιέχουν μια αντικαρκινική ουσία που ονομάζεται ρεσβερατρόλη και η οποία ανήκει στην οικογένεια των ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που μάχονται τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πολλές εκφυλιστικές ασθένειες όπως και καρκίνο. Αυτή είναι και η αιτία που η σταφυλοθεραπεία, η αποκλειστική δηλαδή διατροφή με σταφύλια για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, είχε θεωρηθεί από πολλούς γιατρούς της φυσικής θεραπευτικής ως μια πολύ καλή μέθοδος για τη θεραπεία του καρκίνου αλλά και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών.

Γιατροί της φυσικής υγιεινής συνιστούν να τρώμε αποκλειστικά για κάποιες μέρες σταφύλια – χωρίς να τρώμε καμιά άλλη τροφή – για αποτοξίνωση, είτε προληπτικά είτε για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Μιλάμε για την περίφημη σταφυλοθεραπεία, που εφαρμόζεται από τις αρχές του 20ου αιώνα σε όλο τον κόσμο σε ειδικά κέντρα κι έχει γίνει τόσο ευρέως διαδεδομένη ώστε να αναφέρεται και να αναλύεται στα σοβαρότερα διεθνή λεξικά, βιβλία και εγκυκλοπαίδειες. Εκτιμάται ότι πάνω από 800 βιβλία της διεθνούς βιβλιογραφίας κάνουν μνεία της θεραπευτικής αυτής μεθόδου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η σταφυλοθεραπεία έχει θαυμάσια αποτελέσματα σε περιπτώσεις αυτοδηλητηριάσεως, λιθίασης, δυσκοιλιότητας, χρόνιας δυσπεψίας, παχυσαρκίας, νεφρικής και ηπατικής ανεπάρκειας και διαβήτη.

Η σταφυλοθεραπεία κατά του διαβήτη;

Δίκαια θα αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν να τρώνε οι διαβητικοί σταφύλια όταν οι καρδιολόγοι δεν επιτρέπουν στους διαβητικούς ούτε να τα κοιτάνε! Η αλήθεια είναι ότι νεότερες μελέτες δείχνουν ότι τα σταφύλια δρουν ευεργετικά σε περιπτώσεις διαβήτη, κατεβάζοντας το σάκχαρο και απαλλάσσοντας τους διαβητικούς από δίψα, πολυουρία και ζαλάδες. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει τα σταφύλια να τρώγονται μόνα τους (πρέπει δηλαδή να τρώνε αποκλειστικά μόνο σταφύλια). Αν τα σταφύλια τρώγονται με άλλες τροφές το αποτέλεσμα είναι εντελώς αντίθετο: το σάκχαρο αυξάνεται. Οι οπαδοί της σταφυλοθεραπείας ισχυρίζονται ότι η θεραπευτική αυτή μέθοδος έχει τόσο σημαντική αποτοξινωτική δράση που την καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη θεραπεία του καρκίνου. Ένας παλαιός διάσημος ιατρός της φυσικής υγιεινής, ο Μ. Μακφάντεν, είχε πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε αρκετές περιπτώσεις καρκίνων, αποκλειστικά και μόνο με σταφυλοθεραπεία, αν και πολλοί αμφισβητούν ότι με τη σταφυλοθεραπεία μπορεί να θεραπευθεί ο καρκίνος.

Η σταφυλοθεραπεία είναι μια πολύ υγιεινή θεραπευτική μέθοδος. Όλοι μας μπορούμε για λίγες μέρες να κάνουμε μία αποτοξίνωση με σταφύλια (εξαιρούνται βέβαια οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη). Όσοι έχουν κάποια πάθηση και θέλουν να ακολουθήσουν αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει να συμβουλευθούν ένα διατροφολόγο, φυσικοπαθητικό ή γιατρό της φυσικής υγιεινής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση