, , ,

5 πρεβιοτικές τροφές για να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές

Πέντε πρεβιοτικές τροφές που θρέφουν τα φιλικά βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα.

5 πρεβιοτικές τροφές για να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές

Μέχρι σήμερα, όλοι έχουμε ακούσει πολλά σχετικά με τα προβιοτικά ή τα «καλά βακτήρια» του οργανισμού μας, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε αρκετά για την πρόσληψή τους και πώς ακριβώς μπορούν να βοηθήσουν το γαστρεντερικό μας σύστημα. Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια, λοιπόν, που βοηθούν στην πέψη. Χορηγούνται σε μορφή κάψουλας ή περιέχονται σε τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το λάχανο τουρσί κλπ.

Advertisment

Τα πρεβιοτικά, από την άλλη πλευρά, είναι μη χωνέψιμες ίνες που βρίσκονται στο παχύ έντερο, ενισχύοντας και βοηθώντας την ανάπτυξη των προβιοτικών. Το βουτυρικό οξύ αποτελεί ένα υποπροϊόν, το οποίο παράγεται όταν τα καλά βακτήρια διασπούν τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρεβιοτικά. Όταν αυτό συμβαίνει, το περιβάλλον του εντέρου μας γίνεται ιδιαίτερα εχθρικό για την επιβίωση των «κακών βακτηρίων». Επομένως, χρειαζόμαστε τόσο τα προβιοτικά, όσο και τα πρεβιοτικά για να διατηρήσουμε το πεπτικό μας σύστημα υγιές.

Τα προβιοτικά και πρεβιοτικά στη νευροψυχολογία και 6 εκπληκτικά πράγματα για τα μικρόβια του εντέρου

Επιπροσθέτως, έχει βρεθεί ότι οι πρεβιοτικές ίνες βοηθούν στη διαχείριση του βάρους όπως επίσης και στην προσπάθεια μείωσής του. Επιχειρήστε να καταναλώνετε 5 γραμμάρια πρεβιοτικών τροφών τη μέρα. Υπάρχουν βέβαια επιπλέον πρεβιοτικά συμπληρώματα ινουλίνης, ωστόσο, προτείνεται η πρόσληψη των απαραίτητων συστατικών να γίνεται αρχικά μέσα από τη διατροφή μας.

Advertisment

5 πρεβιοτικές τροφές που θρέφουν τα φιλικά βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα εύκολο συστατικό στη μαγειρική. Οι ίνες που βρίσκονται στο σκόρδο αποτελούν ένα σπουδαίο πρεβιοτικό, το οποίο ενισχύει την υγιή ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την ανάπτυξη των ανθυγιεινών βακτηρίων. Η αλλισίνη, ένωση η οποία βρίσκεται στο σκόρδο, έχει εκπληκτικές φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι ένας ισχυρός αντιβακτηριδιακός, αντιικός και αντιφλεγμονώδης φορέας. Είναι κατάλληλος για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής μας υγείας, βελτιώνοντας την πίεση όπως επίσης και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μας βοηθήσει όταν νιώθουμε ότι θα αποκτήσουμε κάποιο κρύωμα.

Κρεμμύδια

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/previotikes-trofes-diatirisete-peptiko-sistima-ygies/

Τα ωμά κρεμμύδια είναι καλύτερα από τα μαγειρεμένα, επειδή περιέχουν θειούχες ενώσεις, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και το μαγείρεμα τους μπορεί να τα σκοτώσει. Οι ίνες του ωμού κρεμμυδιού βοηθούν στην ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερό μας όπως επίσης και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αφού είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Τα κρεμμύδια, επίσης, περιέχουν κουερσετίνη που βοηθά πολύ στην ανακούφιση από αλλεργίες και θεωρείται αντιφλεγμονώδες συστατικό. Προσέξτε όμως να αφαιρέσετε ένα πολύ μικρό μέρος του εξωτερικού περιβλήματος του κρεμμυδιού, καθώς αυτό θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά μέρη, με τις υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.

Τα 36 μοναδικά οφέλη των προβιοτικών στο ανοσοποιητικό σύστημα

Χίκαμα

Το χίκαμα όχι μόνο έχει ελάχιστες θερμίδες (σχεδόν μηδαμινές), αλλά είναι και ένα σπουδαίο πρεβιοτικό και μπορεί να μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αφού μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι. Χαμηλώνει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα και βοηθά στο ζήτημα της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Επιπλέον, αποτελεί σπουδαία πηγή ινών και στρέφεται κατά των ελεύθερων ριζών, αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Εκτός αυτών, το χίκαμα είναι γεμάτο βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως επίσης περιέχει και μεταλλικά στοιχεία, μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο. Μπορείτε να το σοτάρετε ή να το προσθέσετε σε σαλάτες!

Σπαράγγια

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/previotikes-trofes-diatirisete-peptiko-sistima-ygies/

Τα σπαράγγια βρίσκονται εύκολα στην αγορά και αποτελούν μια εύκολη πηγή πρεβιοτικών. Ωμά είναι ιδανικότερα, αλλά και ελαφρά σοταρισμένα επίσης έχουν τα ίδια οφέλη. Τα σπαράγγια ως αποτοξινωτική τροφή, βοηθούν στη διάσπαση των τοξικών ενώσεων και των ελεύθερων ριζών. Επιπροσθέτως, είναι ένα φυσικό διουρητικό, έτσι ελαττώνει το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών.

Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα κάνει πραγματικά τον γιατρό πέρα! Τα μήλα είναι πλούσια σε ίνες και πηκτίνη, κάτι που πυροδοτεί τη λειτουργία των προβιοτικών. Τα βακτήρια του πεπτικού συστήματος αγαπούν αυτές τις ίνες και τα μήλα είναι και ένα ιδανικό χειμωνιάτικο φρούτο επίσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο ευεργετικά αποδεικνύονται τελικά τα φρούτα. Το μήλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, τέλεια στοιχεία για τη μείωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες κατηγορούνται για πολλούς τύπους καρκίνου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση