του Γιάννη Αραχωβίτη

Πολλές φορές (ευτυχώς όλο και λιγοστεύουν) στη δουλειά μου έχω συναντήσει σκυλιά που είχαν διάφορα σημάδια. Κάποια από αυτά ήταν προφανές πως είχαν γίνει από ανθρώπινο χέρι ή αμέλεια. Είναι πραγματικά λυπηρό, να αποφασίζουμε εμείς να αποκτήσουμε ένα ζώο για να ομορφύνουμε την ζωή μας και μετά να κάνουμε την δική του ζωή κόλαση..

Από την στιγμή που κάποιος αποφασίζει να αποκτήσει ένα κατοικίδιο οφείλει να μάθει και πώς να το βοηθήσει να προσαρμοστεί μέσα στη σύγχρονη ζωή. Και ο τρόπος διαπαιδαγώγησής του δεν μπορεί (και βάσει νόμου) παρά να είναι φιλικός προς το ζώο. Το να το σαπίζουμε στο ξύλο ή να εκφοβίζουμε για «το καλό του» δείχνει έλλειψη ευαισθησίας και επιφανειακό τρόπο σκέψης. Ακόμα χειρότερα δείχνει έλλειψη σεβασμού και κατανόησης προς το ζώο, όπως και έλλειψη διάθεσης να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας και τις ικανότητές μας.

Σε κάποιες δε περιπτώσεις, η κακοποίηση των ζώων δεν είναι τίποτα άλλο το κόμπλεξ που μας διακατέχει και η αναζήτηση κάποιου εύκολου στόχου (αποδιοπομπαίου σκύλου) για να βγάλουμε τα απωθημένα μας και τις ανασφάλειές μας.

Αν θέλουμε να είμαστε άξιοι κηδεμόνες σκύλων και οι καλύτεροί τους φίλοι, είναι υποχρέωσή μας να μάθουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους , να τα βοηθάμε στα δύσκολα (όπως και τα παιδιά μας) και να τα προστατεύουμε. Διαφορετικά ας μην αποκτήσουμε σκυλί. Δεν μας αξίζει, δεν το δικαιούμαστε και κανείς δεν μας το επιβάλει.

Τα μόνα σημάδια που επιτρέπεται να έχει ένας σκύλος ( και κάθε κατοικίδιο) πρέπει είναι σημάδια αγάπης και φροντίδας.

Συγγραφέας StarDogs Trainer Academy

Το StarDogs Traienrs Academy (Γιάννης Αραχωβίτης) πρωτοπόρησε εισάγοντας την θετική εκπαίδευση σκύλων σε όλη τη νότια Ευρώπη. Με σεμινάρια για το κοινό και για όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χώρο προάγει τις φιλικές μεθόδους εκπαίδευσης προάγοντας την ζωοφιλική κουλτούρα.
Η μακρόχρονη εμπειρία του (από το 1997)και η επιστημονική του κατάρτιση καθιέρωσε το StarDogs ανάμεσα στους κορυφαίους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στο χώρο του Πανευρωπαικά. Είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος του PDTE για την Ελλάδα.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε